Vaihdatko sinäkin lakanasi aivan liian harvoin?

Lakanat ovat se paikka kotonamme, joissa vietämme aikaa poikkeuksellisen paljon ja poikkeuksellisen tiiviissä kontaktissa kehomme kanssa. Vietämme lakanoissa noin kolmanneksen vuorokaudesta ja kasvomme ovat hautautuneita tyynyihimme tuntikausien ajan.

Olisikin loogista, että haluaisimme pitää lakanamme mahdollisimman puhtaina ja raikkaina, ja vaihtaisimme niitä jopa liian usein. Näin ei kuitenkaan ole, päinvastoin! Suurin osa meistä vaihtaa lakanansa ja tyynyliinansa kolmen-neljän viikon välein, mikä on suuri virhe!

Kosteat ja lämpimät lakanamme nimittäin vetävät puoleensa pölypunkkeja, ja hiki ja irronneet ihosolut muodostavat ihanteellisen kasvualustan erilaisille bakteereille. Erityisesti allergikot kärsivät pölypunkeista, sillä ne aiheuttavat silmien kutinaa, aivastelua, nuhaa, yskää ja kurkkukipua. Pitkään vaihtamattomat lakanat ovat kuitenkin epähygieeniset ja vastenmieliset myös heille, jotka eivät kärsi allergioista.

Kuinka usein lakanat sitten pitäisi vaihtaa? Vastaus on: se riippuu siitä, kuinka paljon hikoilet. Ihostamme nimittäin poistuu yön aikana 1–1,5 litraa kosteutta yön aikana, ja merkittävä osa tästä imeytyy lakanoihimme. Jos hikoilet paljon, pitää lakanat vaihtaa vähintään kerran viikossa. Vähemmän hikoilevien pitäisi puolestaan vaihtaa lakanansa vähintään kerran kahdessa viikossa.

Tässä hauska lisähuomio: Jos satut pitämään alasti nukkumisesta, pitäisi myös sinun vaihtaa lakanasi vähintään kerran viikossa.

Myönnä pois, sinäkin vaihdat lakanasi aivan liian harvoin!

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Wunderweib / Kuva: Volha Flaxeco, Unsplash