Uusi eläinsuojelulaki voisi tulla voimaan tämän vuoden lopulla.

Uusi eläinsuojelulaki on valmisteilla ja Keskisuomalaisen (KSML) mukaan siihen on tulossa osaamis- ja pätevyysvaatimus kaikille eläintenpitäjille. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jatkossa myös lemmikinomistajilta vaaditaan osaamista.

Lemmikinomistajia koskien kyse olisi yleisvaatimuksesta osata perusasiat eläimen hyvinvoinnisa huolehtimiseksi, KSML uutisoi. Ammattimaisilta eläintenpitäjiltä, esimerkiksi eläinkauppialita ja ratsastuskouluilta, kuitenkin voidaan jatkossa vaatia soveltuvaa koulutusta tai kokemuksen kautta kertynyttä osaamista.

Ammattimaisten eläintenpitäjien pätevyysvaatimuksista on tulossa erillinen asetus, jonka sisällöstä neuvotellaan ja päätetään sitten, kun laki on tullut voimaan. Ylen mukaan tällä hetkellä ammattimainen eläintenpito edellyttää vain ilmoitusta aluehallintovirastoon ja läänineläinlääkärille ja pätevyysvaatimuksista nykyisessä laissa ei mainita lainkaan.

Keskisuomalaisen mukaan maa- ja metsätalousministeriössä valmistellun lakiluonnoksen on tarkoitus lähteä tänä keväänä lausuntokierrokselle ja hallituksen esitys uudesta eläinsuojelulaista on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi syksynä. Uudistunut eläinsuojelulaki voisi tulla voimaan loppuvuodesta.

Ylen mukaan Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY on ottanut kantaa valmisteilla olevaan lakiin, kritoisoiden uuden lain valmistelua siitä, että se laittaa eläintuottajien edun eläinten hyvinvoinnin edelle. SEY:n mukaan nykyinen eläinsuojelulaki on kuitenkin vanhentunut ja uutta lakia kaivataan kipeästi.

Liiton toiveissa on myös, että kissojen ja koirien tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä tehtäisiin uuden eläinsuojelulain yhteydessä pakollista.

Mitä mieltä sinä olet tulossa olevasta muutoksesta eläinsuojelulakiin? Entä oletko SEY:n ehdotuksen kannalla siitä, että tunnistusmerkintä ja rekisteröinti olisi pakollista? Ota kantaa kommenteissa!

Lähde: Keskisuomalainen, Yle