Kun riita parisuhteessa yltyy, miten sinä toimit?

Riitatilanteilta ei voi välttyä parisuhteessa. Riitely, muodossa tai toisessa, kuuluu osana tasapainoiseen parisuhteen aivan samoin kuin esimerkiksi seksin harrastaminen tai yhdessä ruokaileminen. Riitely onkin oikeastaan parisuhteen kulmakiviä, jossa mitataan kumppanin pinnaa ja kärsivällisyyttä. Vaikka riitely ei koskaan ole hauskaa, siitä voi yrittää tehdä hieman helpompaa ottamalla käyttöön vastakkaisen taktiikan, rakkaudellisen

Kun ärräpäät lentävät, harva tulee miettineeksi antavansa toiselle halausta tai tulevansa pyytämään ensitöikseen toiselta anteeksi. Oikeastaan riita voi pikemminkin pitkittyä, eikä joissain tilanteissa ulospääsyä edes näytä olevan näköpiirissä. Oletko sinä tai kumppanisi pitkävihainen? Kuinka nopeasti riidat ratkaistaan teidän taloudessa, vai lakaistaanko kaikki murheet vain maton alle?

Jos riitely on arkipäiväistä ja turhanpäiväistä, on todennäköisyys sille, että riidan on aiheuttanut jokin aivan turha ja mitätön asia, hyvin suuri. Eikö kumppanisi pistänyt taaskaan pyykkikonetta päälle? Jäikö sänky petaamatta? Onko puhtaat astiat tyhjentämättä astianpesukoneesta? Tällaiset varsin banaalit ongelmat kuormittavat parisuhdetta aivan turhaan. Mieli mustuu ja päivä menee turhasta pilalle.

Eikö olisikin parempi, jos marmatuksen sijaan makuuhuoneesta kuuluisi lepertelyä ja lempeitä moiskautuksia? Mitä jos ärräpäät jäisivätkin lausumatta tällä kertaa? Mitä jos mököttäminen tai syyttely jäisi täysin väliin? Ja ei, riidan ratkaiseminen seksillä ei muuta mitään, vaikka seksin harrastaminen onkin ihan mukavaa puuhaa – ajankohdasta ja tilanteesta riippumatta. Tarkoitan nyt läheisyyttä, ja sen hakemisesta omatoimisesti riitatilanteiden yllättäessä. Pieni, yllättävä suukko oikeassa paikassa voi tehdä terää.

Mitä, jos ensi kerralla, kun sipuli on niin sanotusti kuoriutua tai puuro kiehua yli, ottaisitkin lämminhenkisen ja vastaanottavaisen habituksen hyökkäävän asenteen ja elehdinnän sijaan? Mitä, jos ensi kerralla, kun hän on aloittamassa huutamista pää punaisena, sinä syöksyt romantikkona paikalle ja annat ison, märän pusun. Näin opettaisit, ettei riitatilanteissa, kuten muissakaan tilanteissa, tarvitse torjua rakkaimpaansa läheltään. Ripaus huumoria ja rakkautta saattaa tehdä tehtävänsä. Rajaton rakkaus, mutta rajallinen riitely – mitä, jos sinä päättäisit muuttaa jo aikansa eläneitä, pinttyneitä, kaavoihin kangistuneita malleja ja tapoja riidellä?