Lähes jokainen meistä tuijottelee joka päivä jonkinlaista näyttöpäätettä, joka aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja esimerkiksi niskaan, selkään ja silmiin.

Näiden aika tunnettujen oireiden lisäksi moni tuskin on ajatellut, että ihokin voi kärsiä, kun katsellaan liian paljon esimerkiksi tietokoneiden, tablettien tai matkapuhelimien näyttöjä. Se johtuu siitä, että ihoon osuu niissä olevaa sinistä valoa.

Sininen valo tunkeutuu syvemmälle ihoon kuin UVA- ja UVB-säteet, jotka pääsevät vaikuttamaan meidän ihoomme auringosta. Eli vaikka istuisit sisällä, voi ihosi kärsiä samalla tavalla kuin ollessasi auringossa, jos et ole sitä suojannut esimerkiksi aurinkosuojalla.

Sininen valo nopeuttaa ihon ikääntymistä

Vaikka ikääntyminen on luonnollinen prosessi, voi sininen valo kuitenkin nopeuttaa tätä prosessia. Se tuottaa vapaita radikaaleja, jolloin terveet ihosolut ovat alttiimpia vaurioille. Se myös hajottaa iholla olevaa kollageenia ja lisää hyperpigmentaatiota. Jos iho on luonnostaan tumma, tulee siihen herkemmin vieläkin tummempia osia. Vaalea iho taas palaa herkemmin.

Näin suojaat ihoasi siniseltä valolta

Jos et voi vähentää näyttöpäätteiden tuijottelua, voit silti suojata ihoasi siniseltä valolta monilla eri tavoilla. Yksi on se, että säädät laitteestasi sinisen valon mahdollisimman pienelle. On myös aurinkovoiteita, joissa on UVA- ja UVB-säteiden lisäksi myös suojaa siniseltä valolta. Sellaisissa voiteissa on sinkkioksidia tai titaanidioksidia.

Kannattaa myös laittaa iholle illalla voidetta, jossa on aineita, jotka hoitavat ihoa, joka on saanut liikaa sinistä valoa. Sellaisissa voiteissa on esimerkiksi C-vitamiinia. Muista myös sisällyttää ihonhoitoosi antioksidantteja, joita saadaan esimerkiksi granaattiomenasta, Gogi-hedelmistä, vihreästä teestä, rypäleensiemenistä, ruusunmarjoista, E-vitamiinista ja B3-vitamiinista.

Jos iho on kuiva, kannattaa käyttää kosteusvoiteita, jotka sisältävät runsaasti hyaluronihappoa, glyseriiniä, sheavoita ja keramidia, jotka auttavat yhdessä juomaveden kanssa pitämään yllä ihon luontaisia suojia ja samalla ne myös torjuvat sinisen valon vahingoittamiselta.

Lähde: Indian Express