Rauhallisille ja rentouttaville hetkille tarvittiin aikaa tietysti jo ennen korona-aikaa. Viime aikoina sellaisista on moni voinut vain haaveilla, mutta nyt siihen on tehtävä muutos.

Kotona on tullut oltua paljon koko perheen kera. Nyt syksyn tullessa ainakin vielä tällä hetkellä pääsemme jo elämään aika normaalia elämää. Mutta kyllä omaa aikaa on silti monilla todella vähän. Tee siihen nyt muutos, ja käytä hyväksi tätä listaa, jonka uutissivusto Self on koonnut. Siinä esitellään peräti 21 erilaista keinoa löytää omaa aikaa. Sitä löytyy yllättävistäkin paikoista ja sellaisilla tavoilla, joita et ole ehkä vielä hoksannut.

Kaikki ideat on todettu toimiviksi ihan oikeasti, koska sivusto on saanut ideat suoraan omilta lukijoiltaan, jotka ovat niitä kokeilleet. Nämä ideat ovat erityisesti äitien mieleen.

1. Mene autoon ja kuuntele siellä vastamelukuulokkeet päässä esimerkiksi äänikirjaa

Voit toki käyttää muunlaisiakin kuulokkeita, mutta vastamelukuulokkeita käyttäessä et kuule taustalta mitään ääniä. Pystyt silloin keskittymään vain äänikirjaasi tai vaikkapa musiikinkuunteluun. Autoonkaan ei ole pakko mennä, koska tämähän toimii myös muualla.

2. Jos sinulla on pieniä lapsia, laita heidät maalamaan kiviä

Maalaamiseen ei tarvitse käyttää maalia, vaan pelkkä vesikin riittää. Vesi muuttaa kivien väriä. Kun viimeinen kivi on kasteltu, on ensimmäinen ehkä jo kuivunut, joten sen voi kastella uudelleen. Eräs äiti kertoi, että hänen lapsensa viihtyivät tämän tehtävän parissa tuntien ajan.  

3. Laita lapsesi kuuntelemaan äänikirjaa leikkihetken ajaksi

Kun laitat leikkihetken ajaksi äänikirjan soimaan, lapset voivat samalla kun kuuntelevat sitä, tehdä jotain muutakin, esimerkiksi piirtää tai leikkiä. Silloin he ehkä tekevät sen hiljaa, jotta kuulevat äänikirjan satua. Tämän ajan voit itse tehdä rauhassa omia askareitasi.  

4. Suunnitelle jonkinlaista leikkiaikaa aamulle, jotta iltapäivällä olisi rauhallisempaa.

Tämäkin voi toki toimia, että leikit leikitään jo ennen iltapäivää, jotta iltaa kohti olisi vähitellen rauhallisempaa. Eräs lukija on huomannut, että jos hän leikkii 2-vuotiaan lapsensa kanssa aamulla, lapsi viihtyy iltapäivällä hyvin yksin omissa leikeissään.

5. Hanki hoitoapua

Lastenhoidon voi välillä antaa muiden hoidettavaksi, jotta pääsette esimerkiksi miehesi kanssa tekemään jotain yhdessä. Tämän esimerkin kertoi lukija, jonka vanhin lapsi on jo tarpeeksi vanha hoitamaan heidän nuorempaa lastansa. Vanhempi lapsi on jo 19-vuotias, joten hänellä on siihen tarpeeksi ikää. Lastenhoitoon voi myös palkata jonkun ulkopuolisen, jos siihen on varaa.

6. Järjestä itsellesi aikaa etukäteen

Jos haluat esimerkiksi käydä rentouttavassa kylvyssä tai kuten täällä Suomessa usein rentoudutaan saunassa, järjestä sille aikaa jo etukäteen.

7. Käytä omaa aikaasi pienissä osissa

Eräs yksinhuoltajaäiti kertoo, että hänen omaa aikaansa saattaa olla se, että hän saa istua muutaman minuutin rauhassa kuistilla tai syödä nopeasti lounaan, mutta rauhassa. Hänen mielestään jo vessassa käynti voi tuntua omalta ajalta. Varmasti jos kukaan ei sinä aikana tule oven taakse häiritsemään.

8. Pistä kahteen eri huoneeseen elokuva pyörimään

Jos teillä on mahdollista laittaa kahteen eri huoneeseen elokuva pyörimään, tee se samaan aikaan. Laita toiseen huoneeseen pyörimään lastenelokuva, joten lapset jäävät katsomaan sitä. Toisessa voit itse katsoa itselle mieluisaa elokuvaa yksin tai kumppanisi kanssa.

9. Illalla, kun lapset ovat jo nukkumassa, kirjoita hetken ajan ylös omia ajatuksiasi.

Sen hetken, kun lapset ovat nukahtaneet, voi käyttää esimerkiksi kirjoittamiseen. Eräs äiti kirjoittaa silloin muutaman minuutin ajan ylös omia ajatuksiaan päivän hyvistä ja myös huonoista hetkistä. Silloin tärkeät asiat eivät unohdu, koska ne eivät välttämättä jää helposti mieleen elämän kiireisinä aikoina. Kirjoita ylös sellaisia asioita, jotka haluat muistaa vielä joskus.

10. Herää ennen muita ja lähde pois kotoa

Jos olet aamuvirkku, tämä toimii. Kun heräät ennen muita, voit lähteä käymään vaikkapa kävelyllä ennen kuin muut heräävät. Tämä rauhallinen aamuhetki rentouttaa toden teolla.

11. Istu rauhassa muutama minuutti vaikkapa ulkona

Tämäkin toimii helposti aamulla, jos heräät ennen muita. Jo se, että istut ulkona muutaman minuutin, rentouttaa hyvin ennen kiireisen päivän alkamista.

12. Tee aikataulutus: Milloin keittiö on auki, aika kotitöiden tekoon ja milloin pitää olla hiljaista jne.

Kun kaikelle on oma aikansa, on helpompi järjestää itselle omaa aikaa. Kun jokainen tietää esimerkiksi, että milloin kodin keittiö on auki, ei sitä olla jatkuvasti sotkemassa.

13. Tee puutarhatöitä tai jotain muuta sellaista, johon lapset eivät halua tulla mukaan

Jos keksit itsellesi jonkin askareen, johon lapset eivät halua tulla mukaan osalliseksi, saat tehdä sitä rauhassa. Puutarhatyöt voivat olla yksi sellainen. Toki lapsetkin voivat pitää siitä, mutta keksi jokin sinua kiinnostava askare, josta juuri sinun lapsesi eivät pidä.

14. Valvo vähän myöhempään, jos pystyt.

Tätä ei kannata kokeilla, jos valvominen vähänkin myöhempään sotkee unirytmisi. Mutta jos on mahdollista valvoa vähän myöhempään kuin ennen, se aika on silloin omaa aikaasi.

15. Kun olet käynyt autolla jossakin, istu autossa vielä hetki

Jos käyt autolla esimerkiksi kaupassa, istu autossa muutama ylimääräinen minuutti esimerkiksi kaupan pihalla tai kodin pihalla. Silloin ainakin saat helposti omaa aikaa, jos kotiin ei ole niin kiire, että muutama minuuttikin olisi liikaa.

16. Keksi jokaiselle omaa tekemistä omiin oloihin

Kun jokaisella on jotain tekemistä, jota he voivat tehdä vaikkapa kokonaan eri huoneissa, saavat kaikki nauttia omasta rauhasta. Silloin aikuisetkin voivat tehdä omassa rauhassa omia juttujaan. Tosin ihan pieniä lapsia ei voi jättää valvomatta, joten tämä sopii vähän isompien lapsien äideille.

17. Kun käyt asioilla, palaa kotiin pidempää reittiä

Tämä toimii ihan samoin kuin kohta 15. Autossa ei tarvitse vain istua, vaan voit ajaa kotia pidemmän kautta. Kuuntele lempimusiikkiasi tai mieti rauhassa omia ajatuksiasi.

18. Tee jokin oma nurkkaus rauhalliselle hetkellesi

Oma rauhallinen nurkkaus voi löytyä esimerkiksi vaatehuoneesta. Sinne voi laittaa tuolin, jossa voit istua välillä omassa rauhassa kirjaa lukien. Mieti voisiko kodistasi löytyä jokin pienikin kohta, jossa saisit olla välillä omissa oloissasi.

19. Älä syyllistä itseäsi älylaitteiden käytöstä

Se hetki, kun ehdit tekemään jotain sellaista, jonka parissa voit rauhoittua, älä syyllistä siitä itseäsi. Se voi olla esimeriksi pitkä suihkuhetki tai älylaitteen käyttö.

20. Herää keskellä yötä (Tarkoituksella)

Eräs lukija tekee kotoa käsin töitä kuten hänen miehensäkin. Hän herää joskus keskellä yötä ihan tarkoituksella. Silloin hän pääsee tekemään töitään rauhassa ilman keskeytyksiä. Tämä ei tietysti sovi kaikille, eivätkä kaikki voi tehdä töitä kotonaan.

21. Muista että työnteko ei ole omaa aikaa

Jos esimerkiksi teet töitä kotoa käsin, muista että se ei ole omaa aikaasi. Sinun pitää saada tehdä välillä jotain muutakin kuin töitä, kotitöitä tai lastenhoitoa. Tässä tapauksessa voisi olla helppoa uppoutua töiden pariin, jos haluat olla omassa rauhassa. Mutta se ei ole sitä omaa rentouttavaa aikaa. Hanki sellaisia hetkiä, vaikka ihan muutaman minuutin ajaksi, joka päivälle!

Lähde: Self