Onko palkkasi käytetty melkein heti, kun se on tullut tilillesi?

Onko sinullakin huono tapa elää kädestä suuhun, eikä palkasta jää enää laskujen ja pakollisten menojen jälkeen mitään käteen? Et ole ainoa! Tämä on yleinen tapa, ja aivan liian moni on jäänyt jumiin tähän noidankehään.

Erityisesti jos palkka on pieni, on vaikeaa lopettaa kädestä suuhun eläminen. Se on kuitenkin mahdollista, jos osaat tehdä oikeat asiat ja keskityt sekä muuttamaan kulutustottumuksiasi, että kiinnität huomiota siihen, mihin rahasi joka kuukausi menevät.

Seuraavien keinojen avulla voit saada kerrytettyä säästöjä, ja parantamaan taloudellista tilannettasi yksinkertaisilla tavoilla.

 1. Tiedä, mihin rahasi menevät
  Voit joko tehdä itsellesi kuukausibudjetin, tai yksinkertaisesti kirjata ylös, mihin rahasi menevät. Tärkeintä on, että sinulla on joka kuukausi tarkka kuva siitä, mitä olet kovalla työllä ansaitsemillasi rahoilla tehnyt.

 2. Aseta itsellesi selkeä tavoite
  Aseta selkeä tavoite, mitä varten säästät ja kuinka paljon haluat säästää. Selkeä tavoite tekee säästämisestä konkreettisempaa ja siten helpompaa.

 3. Tee säästämisestä automaattista
  Aseta osa palkastasi siirtymään automaattisesti erilliselle säästötilille käyttötilin sijaan. Siten et edes kaipaa tai näe tuota summaa käyttötililläsi, ja säästötilisi summa kasvaa automaattisesti kuukausittain.

 4. Kuluta vähemmän kuin tienaat
  Tämä on loppujen lopuksi todella yksinkertaista. Jos kulutat yhtä paljon kuin tienaat, et pysty säästämään. Jos kulutat enemmän kuin tienaat, elät velaksi, mikä tietysti on vielä huonompi vaihtoehto. Tarkkaile siis kulutustasi, ja suhteuta se palkkaasi niin, että kulutat aina vähemmän kuin tienaat.

 5. Opettele sanomaan lapsille ei
  Kyse ei ole pelkästä säästämisestä, vaan on myös tärkeää opettaa lapsille, ettei raha kasva puissa, ja että kaikkea ei voi saada. Näin lapsetkin oppivat säästämään rahaa, ja se helpottaa heidän elämäänsä aikuisena.

 6. Osta autosi aina käytettynä
  Ellei sinulla ole reilusti ylimääräistä rahaa tuhlattavaksi, ei ole mitään järkeä ostaa autoa uutena. Sen arvo putoaa jo, kun ajat sen liikkeestä ulos, ja sen on todella kallis ostos verrattuna hyväkuntoiseen käytettyyn autoon.

 7. Kokkaa itse
  Opettele kokkaaman itse. Se on sekä taloudellisempaa että terveellisempää, kuin jatkuva ravintolassa syönti tai noutoruoan tilaaminen. Säästä ravintolareissut erityisiin hetkiin ja juhlapäiviin, ja kokkaa muina päivinä kotiruokaa. Sekä tilisi että vyötärösi kiittävät.

 8. Älä vertaa itseäsi muihin
  Jos naapurillasi on uusi hieno auto, tai sisaruksesi lähti juuri Havaijille lomalle, älä vertaa itseäsi heihin. Tuhlaamme usein liikaa siksi, että mietimme, mitä muut meistä ajattelevat, ja kun vertaamme itseämme muihin. Suhteuta omat investointisi ja kulusi todelliseen rahatilanteeseesi, älä ota paineita siitä, miten muut käyttävät rahansa.

  Ota edellä mainitut neuvot käyttöön, ja totuttele näihin uusiin tapoihin säästää!

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: Money Talks News / Kuva: Alexander Grey, Unsplash