Tämän vuoden keittiötrendeissä näkyvät kestävyys ja luonnollisuus.

Alkaneen vuoden keittiötrendit ovat selvillä. Keittiön sisustuksessa ammenetaan inspiraatiota tänä vuonna monin tavoin kodin ulkopuolelta: kahviloista, ravintoloista sekä toimistoista, mutta myös kasvavassa määrin ympäröivästä luonnosta.

Keittiömaailma on nostanut esiin erityisesti neljä keittiötrendiä, joista voit lukea lisää alta.

1. Arjen luksusta

Koti taipuu nykyään ravintolaksi, työpisteeksi ja rauhan tyyssijaksi. Keittiöiden suunnittelussa käytetäänki yhä enemmän luovuutta, hyödynnetään tehokkaasti neliöitä ja halutaan mahdollistaa laatuaika perheen tai ystävien kanssa.

”Erilaiset tilaratkaisut tarjoavat vastauksen näihin toiveisiin”, Keittiömaailman keittiöt valmistavan Novartin kaupallisen tuotevalikoiman päällikkö, sisustusarkkitehti SIO Eeva Kokkonen kertoo tiedotteessa.

”Aamiaiskaapit, taittuvat taskuovet ja nerokkaat sokkelilaatikot tarjoavat sekä säilytystilaa että seesteisyyttä”, hän lisää.

Keittiömaailman mukaan keittiöihin haetaan erityisesti elämyksellisyyttä ja arjen luksusta.

”Keittiön kiinteiden elementtien lisäksi seinä- tai kattohyllyillä voidaan rikastuttaa tilaa. Lisää tunnelmaa voidaan tuoda esimerkiksi kattamalla pöytä tyylikkäästi sävy sävyyn keittiön kanssa”, Kokkonen sanoo.

2. Kestävyys ja vastuullisuus keskiössä

Keittiöiden ostajat haluavat tehdä vastuullisia valintoja, jotka ovat kestäviä ja terveellisiä niin itselle kuin ympäristölle. Tuotantoketjulta odotetaan läpinäkyvyyttä ja tietoa ympäristövaikutuksista.

”Vastuullisuus kuuluu olennaisesti myös keittiösuunnitteluun. On tärkeää, että vastuullisuus huomioidaan keittiön toiminnoissa esimerkiksi kodin jätelajittelun ja sitä kautta materiaalien kierrätyksen kautta”, Kokkonen toteaa.

Sesonkiluontoinen ajattelu ja lyhytaikaiset keittiöratkaisut ovatkin jäämässä paitsioon. Ihmiset ovat valmiita sijoittamaan enemmän kalusteisiin, jotka ovat personoidumpia ja kestävämpiä.

Keittiömaailman mukaan tasomateriaaleina suosittuja ovat esimerkiksi kivi ja kvartsi.

3. Luonnonläheisiä värejä – twistillä

Vuonna 2022 trendiväreinä jatkavat muun muassa beige, lämmin harmaa ja luontoon yhdistettävät maanläheiset värit. Luonnonläheinen värimaailma sointuu yhteen ilman suuria kontrasteja.

”Maanläheisestäkin keittiöstä voi kuitenkin löytyä myös särmää ja yllättäviä yksityiskohtia, esimerkiksi musta pistorasia”, Kokkonen huomauttaa.

Kodin toivotaan olevan harmoninen kokonaisuus, mutta rohkeita värivalintojakin mahtuu mukaan. Keittiöiden värityksellä kuvastetaan ennen kaikkea omaa persoonaa.

”Rohkeampi värienkäyttäjä piristää keittiötä esimerkiksi upealla karpalon värillä, joka on raikas ja näyttävä valkoisen rinnalla”, Kokkonen vinkkaa.

4. Keittiö edustaa hyvinvointia ja rauhaa

Keittiöt ilmentävät yhä enemmän hyvinvointia, jota tavoitellaan muun muassa luonnollisuudella. Keittiömaailman mukaan sisustus muovautuu rauhallisemmaksi pehmeiden muotojen, rauhallisten värien sekä luonnollisten materiaalien käytön kautta.

Lisäksi keittiön valaistus voi imitoida luonnollista valoa ja myös ilmanlaatuun sekä antibakteerisiin materiaaleihin kiinnitetään enemmän huomiota. Koteihin ja keittiöihin halutaan nyt huomaamatonta teknologiaa, joka tekee työnsä – mutta jää arjessa haluttaessa taka-alalle.

Kokkonen muistuttaa, että keittiövalinnoilla vaikutamme myös fyysiseen hyvinvointiimme.

”Hyvinvointi on myös henkistä: mielenrauha ja onnellisuus ovat meille tärkeitä. Huolella valitut materiaalit ja toimivat ratkaisut ovat elämänlaatuun vaikuttavia tekijöitä”, hän summaa.

Kerroimme aiemmin vinkkejä, miten teet keittiöremontin vastuullisemmin. Voit lukea aiheesta lisää täällä.