Keittiö on kodin sydän, sanotaan, ja monessa kodissa näin todella on.

Keittiöllä on merkittävä rooli myös arjen vastuullisuuden näkökulmasta, muistuttaa Keittiömaailma. Keittiön kautta kulkee muun muassa suurin osa kodin jätteistä ja juuri keittiöstä löytyy usein niitä laitteita, jotka syövät kodissa eniten energiaa.

Keittiötä suunnitellessa ja remontoidessa kannattaakin kiinnittää huomiota vastuullisuuteen. Alta löydätkin Keittiömaailman vinkit vastuullisen keittiön sunnitteluun.

Suunnittele huolella

Ympäristön kannalta paras keittiö on se, joka toimii ja ilahduttaa vuodesta toiseen. Kun keittiö suunnitellaan alusta asti mahdollisimman toimivaksi, se myös palvelee käytössä vuosia. Keittiömaailma kehottaa suosimaan valintoja, jotka kestävät käyttöä ja kulutusta sekä miellyttävät silmääsi vielä vuosien päästä. Keittiö on kodin suurimpia hankintoja, joten vastuullisilla valinnoilla on väliä.

Panosta materiaaleihin

Kun suunnittelet tai uudistat keittiötä, panosta laadukkaisiin ja kestäviin materiaaleihin, jotka on tuotettu vastuullisesti. Voit muun muassa varmistaa, että puumateriaali on tuotu vastuullisesti hoidetuista, sertifioiduista metsistä.

Säästä vettä ja energiaa

Keittiömaailma suosittelee kiinnittämään huomiota ympäristöystävällisiin ratkaisuihin myös kodinkoneissa; suosi energiatehokkaita kodinkoneita ja valaistusta. Erityisesti keittiön kylmälaitteiden energiankulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne ovat jatkuvasti päällä. Astianpesukone ja veden virtausvoimakkuutta säätelevällä ekotoiminnolla varustettu hana auttavat puolestaan säästämään vettä.

Tee kierrättäminen helpoksi

Panosta toimivaan kierrätysjärjestelmään, jossa kaikille kierrätettäville materiaaleille löytyy oma paikkansa. Ruokahävikkiä taas voit minimoida säilyttämällä fiksusti. Keittömaailman mukaan esimerkiksi monet vihannekset ja hedelmät säilyvät paremmin laatikkolinjaan integroidussa vihanneslaatikossa kuin jääkaapissa. Vihanneslaatikossa on suotuisat olosuhteet myös leivälle.

Pidennä keittiön ikää

Pidä keittiöstäsi hyvää huolta! Oikein huollettuna keittiö pysyy hyvänä pitkään. Keittiömaailma huomauttaa, että remontin yhteydessä vanha keittiö kannattaa myös kierrättää eteenpäin. Vanhakin keittiö voi saada uuden elämän esimerkiksi mökillä.

Suosi kotimaista

Tue kotimaista työtä. Kotimainen keittiö on aina kestävä valinta.