Uskottomuutta on muissakin muodoissa kuin vain seksuaalisessa mielessä.

Todennäköisesti jokainen ihminen määrittelee uskottomuuden, sen mikä lasketaan pettämiseksi, omalla tavallaan. Texas Tech Universityn apulaisprofessori Dana Weiserin mukaan uskottomuus on harmaa alue, koska eri henkilöillä on omat rajat ja ihanteet parisuhdetta ajatellen, kertoo Women’s Health.

Weiser ja hänen kollegansa toteuttivat tutkimuksen, joka julkaistiin Personal Relationships -journalissa. Women’s Healthin mukaan tässä tutkimuksessa he tutkivat, miten ihmiset määrittelevät uskottomuuden ja saivat selville, että salailu, petos ja laiminlyönnit vaikuttavat olevan todella keskeistä uskottomuutta määritellessä.

Joillekin uskottomuutta voi olla jo viestittely exän kanssa.

”Koska ihmisillä on erilaiset rajat, jonkun mielestä flirttailu voi olla ihan okei, kun taas toisen mielestä se voi olla emotionaalista pettämistä”, deittailuvalmentaja Madeleine Mason kertoi The Independentille.

Women’s Healthin mukaan harmaasta alueesta huolimatta on tiettyjä kategorioita, joihin uskottomuus voi jakaantua. Parisuhdeasiantuntija Esther Perel on kirjoittanut The State of Affairs: Rethinking Infidelity -kirjassaan, että tyypillisesti uskottomuuteen liittyy yksi näistä kolmesta elementistä: salailu, emotionaalinen osallistuminen ja seksuaalinen alkemia.

On myös olemassa erilaisia uskottomuuden tyyppejä. Asiantuntijat kertoivat Women’s Healthille minkälaisia ne ovat ja voit lukea niistä lisää alta.

Fyysinen uskottomuus

Tämä selittänee pitkälti itse itsensä.

”Se tyypillisesti tulkitaan minkä tahansa kaltaisena koskettamisena, suuteluna tai seksuaalisena käytöksenä henkilön kanssa, kuka ei ole oma kumppani”, Weiser sanoi Women’s Healthille.

Fyysinen uskottomuus ei kuitenkaan liity vain yksiavioisuuteen.

”Monet olettavat, ettei ole sellaista asiaa kuin uskottomuus ei-yksiavioisessa suhteessa, mutta tietenkään asia ei ole näin”, parisuhdeterapeutti Matt Lundquist sanoi.

”Joillakin pareilla on rajoitukset sukupuolen suhteen tai seksin suhteen henkilön kanssa, kenet kumppani tuntee (tai ei tunne)”, hän jatkoi.

Avainasemassa Lundquistin mukaan on se, että puhutaan nimenomaisesti siitä, mikä sallittua ja mikä ei ole sallittua seksiin ja intiimeihin parisuhteisiin liittyen.

Romanttiset tunteet toista kohtaan

Emotionaalinen uskottomuus on erilainen tapa pettää. Weiserin mukaan se voi viitata tykkäämiseen, rakkauteen tai romanttisiin tunteisiin henkilöä kohtaan, kuka ei ole oma kumppani. Kuten seksuaalisen käytöksen suhteen, myös siitä on syytä keskustella, minkälaiset emotionaaliset kytkökset ovat okei.

”Kaikenlaisten parien kohdalla on läpinäkyvyyteen liittyvä tärkeä keskustelu”, Lundquist kertoi.

”Läheinen ihmissuhde henkilön kanssa, ketä kumppanisi ei tunne tai kuka ei tunne kumppaniasi (tai tiedä, että sinulla on kumppani) voi olla huono asia”, hän lisäsi.

Siinä ei Women’s Healthin mukaan ole mitään väärää, että on emotionaalisesti intiimejä suhteita muihin kuin omaan kumppaniin. Uskottomuus tulee kuvioon silloin, kun nuo ihmissuhteet eivät kunnioita kumppania. Toisin sanoen jos käyt henkeviä keskusteluja jonkun kanssa kumppanisi selänä takana – asioista, joiden tievät voivan satuttaa – menee tilanne silloin emotionaalisen pettämisen alueelle.

Haaveilet toisesta ihmisestä

Fantasiat ja haaveilu ovat täysin normaalia parisuhteessakin – kun se jaetaan kumppanin kanssa, totesi Lundquist. Hänen mukaan terveet fantasiat menevät uskottomuuden puolelle, kun ne voivat johtaa turvattomaan tai epärehelliseen käytökseen. Esimerkiksi jos olet heteronainen, mutta aina ollut utelias kokeilemaan toisen naisen kanssa olemista ja se on ollut fantasiasi, on täysin normaalia, jos haaveilet naisen kanssa olemisesta harrastaessa seksiä oman kumppanin kanssa tai jos innostut ehdottamaan kimppakivaa. Jos sinua kuitenkin houkuttaa enemmän kokeila, minkälaista olisi suudella intohimoisesti kauniin naisen kanssa baarissa kuin käyttää fantasiaa piristeenä omassa parisuhteessa, voi se olla ongelma.

Raha-asioiden piilottelu

Uskottomuus pohjautuu pitkälti salailuun, voidaan Lundquistin mukaan laskea uskottomuudeksi se, jos ei kerro raha-asioista tai molempiin liittyvistä päätöksistä kumppanille. Jos sinä ja kumppanisi olette päättäneet säästää rahaa häihin, mutta kulutat omaa osuuttasi shoppailuun, olet uskoton tekemänne sopimuksen suhteen.

Salaiset some-tavat

Weiserin mukaan uskottomuus sosiaalisen median kautta tai sen avulla on erittäin yleistä. Women’s Healthin mukaan some-uskottomuutta on kahdessa muodossa. Ensimmäinen on avoimen seksuaalinen. Jos himoitset seuraamaasi henkilöä, tykkäilet exäsi vihjailevista julkaisuista tai tutkit vanhaa deittiprofiiliasi, voivat kaikki nuo tavat olla osa sosiaalisen median uskottomuuden harmaata aluetta. Toiseksi some-uskottomuuden tavaksi voidaan ajatella kumppanin pettäminen puhelimen kanssa.

”Puhelinta katsominen ja somen selaaminen, kun pitäisi olla yhteydessä kumppaniin viittaa siihen, että sinulla on vahvempi suhde Instagramin kanssa kuin oman kumppanisi kanssa”; Lundquist sanoi.

Kaiken tärkein asia on kuitenkin se, että koska uskottomuus merkitsee eri asioita eri ihmisille, on tärkeää keskustella rajoista ja siitä, minkä laskee uskottomuudeksi, yhdessä kumppanin kanssa.

Lähde: Women’s Health, The Independent