Useimmat meistä toivovat lomaltaan mahdollisuutta rentoutua. Stressitöntä lomailua edesauttaa osaltaan autoilun tarjoama vapaus, jolloin matkalla ei tarvitse murehtia taksimatkojen hintoja, bussiaikatauluja tai sitä, millä pysäkillä pitää jäädä pois. Kun alla on auto, avaa se aivan uudenlaisen maailman, joka kutsuu seikkailemaan. 

Moni yllättyy kuullessaan, kuinka edullista auton vuokraaminen oikeastaan onkaan. Koska kilpailu autovuokraamojen välillä on kiristynyt, saattaa vuokra-auton parhaimmillaan saada todella edullisesti. Tarjouksia kannattaa ehdottomasti metsästää ja toisinaan hinnoissa saattaa olla myös pientä neuvotteluvaraa.

Miksi vuokra-auto?

Vuokra-auto on yhä useamman matkailijan valinta. Ihmisillä on eri syitä sille, miksi tähän päädytään, mutta muun muassa seuraavat perustelut puoltavat vuokra-autoon kallistumista:

1. Paras kulkuväline seikkailijoille

Kenties kaikkein oleellisin syy vuokra-autoon päätymiseen matkaillessa on halu käydä seikkailemassa myös valtaväylien ulkopuolella. Suosituimmistakin matkakohteista löytyy paikasta riippumatta syrjässä bussireittien varsilta löytyy aina upeita paikkoja, kauniita pikkuteitä ja ravintoloita, joihin bussilla pääseminen on joko työlästä tai täysin mahdotonta. 

2. Keino säästää rahaa

Ei ole yksiselitteistä oikeaa vastausta sille, kannattaako lomalla liikkua busseja, linja-autoja ja junia suosien vai huristella henkilöautolla paikasta toiseen. Varmaa on kuitenkin se, ettei julkisilla liikkuminen välttämättä ole se kaikkein edullisin vaihtoehto. Etenkin, jos matkaseurue koostuu kahdesta tai useammasta jäsenestä, voi vuokra-autolla liikkumalla myös säästää pitkän pennin. Netistä voi löytää hyvinkin houkuttelevia tarjouksia vuokra-autoista. Klikkaa tästä menemällä halpavuokraauto.fi -sivustolle, jossa saat osviittaa siitä, missä hinnoissa edulliset vuokra-autot pyörivät.

Jos matkaseurue on pieni, ei vuokra-autoilun ja julkisilla liikkumisen välillä välttämättä ole suuriakaan eroja. Vaikka julkisilla kulkuneuvoilla liikkuessa säästäisikin sievoisen summan rahaa, kannattaa lomamatkaa suunnitellessa pohtia vakavissaan, onko esimerkiksi muutaman kymmenen euron säästö todella kaiken vaivan väärti. Mikäli päädyt taksiin, kannattaa siinä tapauksessa valmistautua maksamaan lentokenttälisää taksimatkasta. 

Tietysti päätökseen vaikuttaa myös matkakohde itsessään. Jos lomakohde on suurkaupunki, kannattaa toki päätöstä harkita rauhassa ja ottaa huomioon myös esimerkiksi mahdolliset pysäköintimaksut, jotka voivat New Yorkin ja Pariisin kaltaisissa ruuhkaisissa suurkaupungeissa kohota äärettömän kalliiksi. 

2. Paras kulkuväline seikkailijoille

Kenties kaikkein oleellisin syy vuokra-autoon päätymiseen matkaillessa on halu käydä seikkailemassa myös valtaväylien ulkopuolella. Matkakohteesta riippumatta syrjässä bussireittien varsilta löytyy aina upeita paikkoja, kauniita pikkuteitä ja ravintoloita, joihin bussilla pääseminen on joko työlästä tai täysin mahdotonta. 

3. Vuokra-autolla matkustamisen mukavuus

Haluatko todella raahata matkalaukkujasi bussissa, raitiovaunussa tai metrossa? Jos matkaseurueesta löytyy vähintään yksi halukas kuljettaja, on vuokra-auto usein kaikkein mukavin ja vaihtoehto matkan ajaksi. Asemilla ja pysäkeillä odottaminen ja kulkuvälineiden perässä juoksemiseen loman voi viettää . juuri oman aikataulunsa mukaisesti ilman stressiä ajoissa ehtimisestä.

kartta pöydällä
Lähde: Pexels

Rohkeasti kokeilemaan

Auton vuokraaminen on tehty turistin kannalta erittäin helpoksi. Useimmat lentokentät tarjoavat mahdollisuuden vuokrata auto heti lentokentältä käsin. Lisäksi lentokentän läheisyydessä sijaitsee tyypillisesti lukuisia edullisia autonvuokrausfirmoja, jotka tarjoavat lentokentältä maksuttoman bussikuljetuksen vuokraamoon.

On ymmärrettävää, että ajatus ulkomailla ajamisesta vieraalla autolla saattaa tuntua hieman kuumottavalta. Loppujen lopuksi ei kuitenkaan kestä kauaakaan tottua paikalliseen liikennekulttuuriin. Navigaattori on myös mitä oivallisin apuri, joka opastaa oikealle kaistalle tarvittaessa.

Myöskään autoteillä eksymistä ei kannata suotta pelätä, vaan lomamatkalle kannattaa lähteä seikkailumielellä. Bussi- ja junareitit ovat toki selkeitä, mutta myös itse suunniteltu ajoreitti on mahdollista laatia perusteellisesti. Internetissä jaetaan auliisti matkavinkkejä parhaiden reittien suhteen ja niihin kannattaa ehdottomasti tutustua jo hyvissä ajoin ennen matkalle lähtemistä. Sitä paitsi mitä sitten, jos matkareitiltä eksyisikin vahingossa? Takaisin pääsee aina samaa reittiä pitkin, mutta parhaimmillaan väärälle reitille eksymisestä saattaa kehittyä spontaani seikkailu, jonka aikana vastaan tulee positiivisia yllätyksiä. 

nainen matkustaa autolla
Lähde: Unsplash

Suosittuja reittejä automatkailijoille

Yksi erittäin suosittu matkareitti on lentää esimerkiksi Milanoon ja vuokrata kentältä alle menopeli. Sen jälkeen lentokentältä voikin kaasutella kohti Pohjois-Italian upeita järvimaisemia kohti Gardajärveä. Matkan varrella vastaan tulee hurmaavia pikkukaupunkeja, joihin on vuokra-autolla helppo pysähtyä halutessa siemailemaan kupposellista espressoa tai vaikkapa ottamaan valokuvia upeista mukulakivikaduista ja katedraaleista.

Suomalaisten keskuudessa suosittuja automatkailukohteita ovat Italian lisäksi myös esimerkiksi Espanja, Saksa, Itävalta, Iso-Britannia ja Pohjois-Amerikka. Myös Pohjoismaissa riittää valtavasti nähtävää, ja matka vuonojen halki käy ehdottomasti helpoiten auton kyydissä. Auton vuokraaminen Kroatiassa on myös tullut viime vuosina yhä suositummaksi. Mikäli automatkailu ei ole matkustusmuotona vielä tullut tutuksi, voi sitä lämpimästi suositella harkittavaksi. Matkatoimistojen järjestämät valmismatkat eivät nekään ole lainkaan hassumpia vaihtoehtoja, mutta mikäli on tippaakaan utelias näkemään jotain muutakin kuin mitä matkaopas haluaa näyttää, on vuokra-auto vaihtoehtona vailla vertaa!