Yllättävilläkin kodin tavaroilla on eräänlainen parasta ennen -päivä ja ne pitäisikin uusia säännöllisesti.

Kodin pitäminen puhtaana, järjestyksessä ja hygieenisenä sisältää paljon muutakin kuin sen, että moppaat, pyyhit pölyt ja peset kylpyhuoneen säännöllisesti. Monet eivät välttämättä tiedäkään, että kodissa on monia tavaroita, jotka pitäisi uusia säännöllisesti, sillä bakteereja voi kertyä nopeasti hammasharjasta mattoon ja astianpesukoneeseen.

The Independentin mukaan Netmums-sivusto on koostanut listan lukuisten arkisten tavaroiden eräänlaisista parasta ennen -päivistä. Lue alta, mitkä kaikki kodissa pitää vaihtaa uusiin säännöllisesti – ja kuin usein.

Hammasharja – joka kolmas kuukausi

Hammashygienia on erittäin tärkeää eikä hammasharjaa pidä vaihtaa vain sen takia, että saat puhdistettua purukalustosi tehokkaasti. Se on nimittäin tärkeää vaihtaa myös silloin, jos olet ollut kipeänä, sillä saatat tartuttaa esimerkiksi flunssan itsellesi uudestaan, jos käytät samaa hammasharjaa kuin kipeänä ollessa.

”Sinun pitäisi vaihtaa hammasharja kolmen kuukauden välein ellei se kulu tai mene huonoksi aiemmin”, hammaslääkäri Ben Atkins kertoi.

Lapsilla hammasharjat kuluvat usein nopeammin kuin aikuisilla, joten lasten hammasharjat pitäisi vaihtaa aiemmin kuin kolmen kuukauden välein.

Hiusharja – vuoden välein

Kun käyttää samaa hiusharjaa tiheään, voi siihen tarttua erilaisia bakteereja hiuksista päivän varrelta. Julkkisten hiuksia käsittelevä Jamie Stevens neuvoikin puhdistamaan hiusharjan vähintään kerran viikossa ja ostamaan uuden vuoden välein. Stevensin mukaan harja pitäisi puhdistaa kuumassa saippuavedessä ja irrottaa siihen kertyneet hiukset ja vielä lopuksi käsitellä harja desinfiointiainesuihkeella.

Tossut – joka kuudes kuukausi

Monella on kotioloissa tossut jalassa, mutta harvoin saattaa tulla ajatelleeksi, miten epähygieeniset ne voivat olla.

”Sinun täytyy olla tietoinen kaikesta, mikä on kosketuksissa ihosi kanssa”, hygienian asiantuntija, professori Sally Bloomdfield sanoi.

Tossut pitäisi vaihtaa uusiin säännöllisesti tulehdusriskin vähentämiseksi ja vaihtaa ne uusiin kuuden kuukauden välein.

”Jos sinulla on esimerkiksi sienitulehdus, voit tartuttaa sen itsellesi uudelleen”, Bloomfield selitti.

Pesusienet – joka viikko

Kylpyhuoneesta tai keittiöstä löytyvät pesusienet pitäisi heittää pois viikoittain. Netmumsin mukaan niihin alkaa nopeasti kertyä sieniä ja hometta ja kylpyhuoneen lämpimässä ja kosteassa ympäristössä bakteerit voivat kasvaa nopeasti ja levitä iholle, mikä voi aiheuttaa tulehduksia ja ihottumaa. The Independent myös huomauttaa, että jos ajattelee miten paljon likaa kertyy kotiin, ei ole ihme, että pesusieni pitää vaihtaa uuteen tiheään.

Kodin puhdistusaineet – kolmen kuukauden välein

Siivouksessa käytetyt pesuaineet, kuten vessanpöntön ja pintojen puhdistusaineet, pitäisi uusia kolmen kuukauden välein. Jos niitä ei käytetä tämän ajan kuluessa, on niistä voinut tulla tehottomia siihen mennessä, kun jälleen käytät niitä.

Patja – joka kahdeksas vuosi

The Independentin mukaan keskiverto ihminen käyttää suurin piirtein 25 vuotta elämästään nukkumiseen. Jos et nuku tukevalla patjalla, voi sillä olla pitkäkestoisia, haitallisia vaikutuksia fyysiselle terveydellesi. The Sleep Councilin mukaan uusi patja pitäisi hankkia aina kahdeksan vuoden välein, jotta tarjoat vartalollesi mahdollisimman paljon tukea ja mukavan alustan yön ajaksi.

Matto – 5-15 vuoden välein

Maton päältä kävelee päivittäin, mutta siinä ei välttämättä tule ajatelleeksi, kuinka paljon siihen on kertynyt likaa ja pöpöjä. Matoissa on paljon bakteereja ruokaroiskeista kenkien mukana tulleisiin pöpöihin. Matto pitäisikin vaihtaa uuteen 5-15 vuoden välein. Aikahaarukka on suurempi, sillä vaihtoväli riippuu siitä, mistä matto on tehty, sillä erilaiset matot saattavat herkemmin kerätä likaa sisuksiinsa.

Astianpesukone – 10-15 vuoden välein

Jos käytät samaa astianpesukonetta liian pitkään, ei se lopulta enää puhdista yhtä hyvin astioita ja kokkausvälineitä. Uuden astianpesukoneen hankkiminen on kannattava sijoitus koko kotitaloutta ajatellen, minkä takia se pitäisi tehdä aina 10-15 vuoden välein. Netmumsin mukaan vaihtoväli riippuu astianpesukoneen merkistä ja aina kannattaa ottaa huomioon valmistajan ohjeet.

Muovirasiat – joka kuudes kuukausi

Jos kuljetat kotoa töihin lounaan päivittäin muovirasiassa, tämä koskee etenkin sinua. Jos muovirasiassa on minkäänlaisia naarmuja tai jos käytät sitä, kun lämmität ruokaa mikrossa, saatat altistaa ruokasi haitallisille myrkyille. Varmista, että vaihdat ruoalle tarkoitetut muovirasiat uusiin vähintään kuuden kuukauden välein.

Paistinpannut – 3-5 vuoden välein

Ruokaa ei kannattaisi laittaa pannulla, jonka pinta on lohjennut tai naarmuilla. Ruoanlaittoon tarkoitetut paistinpannut pitäisi pyrkiä vaihtamaan uuteen aina 3-5 vuoden välein, sillä vaurioituneilla pannuilla kokkaaminen voi vapauttaa hiatallisia yhdisteitä ja saastuttaa ruokasi.

Kylpyhuoneen pyyhkeet – 1-3 vuoden välein

Uuteen, ihanan pehmeään pyyhkeeseen kietoutuminen tuntuu mukavalta ja jokainen pyyhe menettää parhaat päivänsä jossain vaiheessa. Kun pyyhkeesi ei enää ime vettä yhtä hyvin kuin ennen, tarkoittaa se sitä, että sen pinnalla bakteerit viovat kasvaa helpommin. Koeta uusia pyyhkeet 1-3 vuoden välein.

Tyynyt – 2-3 vuoden välein

Jos et pese tyynyjäsi vähintään kolmen kuukauden välein, altistat kasvosi melkoiselle määrälle likaa.

”Vanha, pesemätön tyyny voi sisältää jopa kymmenne prosenttia sen painostaan ihoa … kuolleita ja eläviä pölypunkkeja ja niiden allergisoivia jätöksiä”, The Sleep Council totesi.

The Sleep Council suositteleekin vaihtamaan tyynyt uusiin 2-3 vuoden välein.

Mitä muuta kodista löytyvää pitäisi uusia säännöllisesti? Voit lukea lisää vinkkejä täältä.

Lähde: The Independent, Netmums