Kasvomaski suojaa koronavirustartunnalta, mutta antaako kaksi kasvomaskia päällekkäin vieläkin paremman suojan?

Self -sivustolla on annettu tähän vastaus, jota ei voi antaa vain yhdellä lauseella. Uutisessa kerrotaan ensin, kuinka Yhdysvaltain entinen varapresidentti ja nykyinen presidenttiehdokas, Joe Biden, on nähty käyttävän kahta kasvomaskia päällekkäin jo muutaman kerran presidenttikampanjan aikana, joka on ehkä saanut ajattelemaan tätä asiaa.

Suurin osa kasvosuojista on tehokkaita jo yksistään, joten toisen päälle pistämisen ei kerrota tekevän niistä enää sen tehokkaampia. Mutta kun kyse on kankaista tehdyistä suojista, niistä tulee tehokkaampia, kun niissä on enemmän kuin yksi kangaskerros.

Yksi teoria viittaa myös siihen, että useampi kerros kasvojen edessä voisi vähentää pisaroiden määrää, joita pääsee ilmaan. Mutta se tarkoittaa samalla sitä, että kasvomaskin sisälle jää silloin enemmän pisaroita. Siksi on erittäin tärkeää, että samaa kasvomaskia ei käytä liian kauan, vaan vaihtaa sen tai ne uusiin puhtaisiin.

Mutta vaikka kahden kasvomaskin käyttäminen päällekkäin ei tarjoaisikaan merkittävästi parempaa suojaa, se ei tarkoita sitä, että Bidenin tapa olisi täysin hyödytön. Siinä voi myös tehdä säästöä, jos päällimmäinen suoja on halvempi ja yleensä myös huonompi suoja. Sen voi vaihtaa uudeksi halvemmaksi versioksi, jolloin alempana olevaa kalliimpaa suojaa ei tarvitse vaihtaa niin usein kuin normaalisti suositellaan.

Yksi kasvomaski riittää useimmissa tilanteissa, kunhan sitä käyttää oikein.

Lähde: Self