Matkalle lähtiessä moni haluaa jakaa onnensa muiden kanssa ja esimerkiksi tekee sen lähettelemällä kuvia sosiaaliseen mediaan.

Jos matka tehdään lentokoneella, on eräs asia, jota matkapuhelimella ei silloin kannata tehdä. Se voi vaarantaa monta asiaa, jotka eivät liity pelkästään matkaan. Kaikesta ei nimittäin kannata jakaa kuvia muille, joista yksi on koneeseennousukortti (engl. boarding pass) eli tarkastuskortti.

Tarkastuskortin kuvan jakaminen muille voi tuntua houkuttelevalta, koska sen avulla saisi kerrottua muille helposti, milloin ja minne on menossa. Mutta se olisi suuri virhe. Siitä saattaa löytyä paljon henkilökohtaisia tietoja, joita ei kannata jakaa julkisesti, varsinkaan siinä olevaa viivakoodia.

Tarkastuskortissa olevat tiedot vaihtelevat lentoyhtiöiden kesken. Siinä oleva viivakoodi voi kertoa esimerkiksi haltijan asiakasnumeron, yhteystiedot tai muita tunnistetietoja. Jos kyseessä on kortin paperiversio, se kannattaa myös hävittää huolellisesti. Sitä ei kannata heittää roskiin sellaisenaan, varsinkaan missään yleisellä paikalla olevaan roskikseen, josta joku saattaa löytää sen.

Tämä saattaa kuulostaa osalle ihan perus tietoturvaohjeelta, mutta monet ovat jakaneet siinä olevia tietoja sosiaalisessa mediassa, ja osa on joutunut siitä jopa vaikeuksiin. Australian entinen pääministeri Tony Abbott julkaisi maaliskuussa 2020 Instagram-kuvan lentonsa tarkastuskortista. Hakkeri käytti kuvaa hyödyksi ja pääsi siinä olevien tietojen avulla käsiksi pääministerin henkilötietoihin.

Tarkastuskortissa olevat tiedot voivat tuntua vähäisiltä, mutta nekin riittävät monenlaisten identiteettivarkauksien ja hakkerointien tekoon. Joten älä koskaan jaa kuvaa lentosi tarkastuskortista!

Lähde: Condé Nast Traveler