Jos laitat korkin kiinni ja lopetat alkoholin juomisen, voi siitä seurata monta hyvää asiaa.

Kun vuosi vaihtuu ja tammikuu koittaa, monet viettävät tipatonta tammikuuta ja ovat koko vuoden ensimmäisen kuukauden nauttimatta pisaraakaan alkoholia. Vaikka alkoholista luopuminen voi tuntua vaikealta, ovat sen hyödyt lääkäri Damon Raskinin mukaan sen arvoiset.

”Tauon pitäminen alkoholista – edes parin viikon ajan – on hyvä idea, etenkin jos nautit sitä säännöllisestä enemmän kuin suositellun päiväannosten määrän”, hän sanoi Women’s Healthille.

Raskinin mukaan on myös hyvä harkita taukoa ja tipatonta, jos alkoholin juominen vaikuttaa työhisi tai ihmissuhteisiisi huolimatta siitä, kuinka paljon juot.

Mutta mitä sitten voi seurata siitä, jos päätät pitää tipattoman tai kenties ryhtyä pidemmäksikin aikaa alkoholittomalle linjalle? Alle on listattu esimerkkejä niin lyhytaikaisista kuin pitkäaikaisista vaikutuksista.

1. Nukut paremmin

Alcoholism: Clinical & Experimental Research -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan alkoholin juominen ennen unille menoa lisää alfa-aaltojen toistuvuutta aivoissa – eräänlaista aivotoimintaa, jota yleensä tapahtuu, kun olet hereillä, mtta lepäät. Tästä voi seurata häiriintyneet yöunet. Women’s Healthin mukaan tämän lisäksi 27 tutkimuksen arvio selvitti, että vaikka alkoholi voi auttaa nukahtamaan nopeammin ja syvempään aluksi, se alun levollisen vaiheen jälkeen vaikuttaa unen laatuun ikävästi. Saatat ensin hieman hyöriä ja pyöriä, mutta luovu alkoholista ja nukkumasi yöunet voivat saada sinut tuntemaan olosi virkistyneeksi ja teräväksi seuraavana päivänä. Raskinin mukaan paremmista yöunista voi seurata esimerkiksi parantunut mieliala ja parempi keskittyminen.

2. Syöt vähemmän päivällisellä

American Journal of Nutrition -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan alkoholi on yksi isoimmista vaikuttavista tekijöistä liiallisen syömisen suhteen. Obesity-journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan se voi johtua siitä, että se alkoholi korostaa aisteja. Women’s Healthin mukaan tutkijat saivat selville, että kahta drinkkiä vastaavan määrän ”alkoholiuutetta” saaneet naiset söivät 30 prosenttia enemmän kuin ne naiset, jotka saivat suolaliuosta. Jopa lievä päihtyminen lisäsi naisten aivotoimintaa hypotalamuksessa ja sai heidät herkemmiksi ruoan tuoksuille sekä syömään enemmän.

3. Kiloja alkaa karista

Alkoholilla on huomaamaton tapa lisätä päivittäistä nauttimiesi kaloreiden määrää. Yhdesä margaritassa on 300 kaloria tai enemmän – yleensä sokerista. Yhden tutkimuksen mukaan miehet nauttivat 433 kaloria enemmän päivinä, jolloin he juovat ”kohtuullisen” verran alkoholia. Naisille vastaava määrä on 300 kaloria. Jätä ne pois ruokavaliostasi ja älä korvaa niitä herkuilla ja alat laihtua ilman suuria ponnisteluja.

4. Ihosi kirkastuu

Women’s Healthin mukaan huomaat muutamassa päivässä, että ihosi tuntuu vähemmän kuivalta. Se johtuu siitä, että alkoholi edistää virtsaneritystä ja Raskinin mukaan saa sinut käymään tiheämmin vessassa. Alkoholi myös vähentää kehon antidiureettisen hormonin tuotantoa, mikä auttaa kehoa säilyttämään vettä. Poskien ja nenän punoitus voivat myös alkaa vaaleta sekä muutkin ihovaivat voivat Raskinin mukaan alkaa parantua.

5. Sinulla on enemmän rahaa

Alkoholin juominen voi tulla kalliiksi – laskepa vaikka, kuinka paljon yksi ilta viihteellä voi kustantaa etkojen, baarissa olemisen ja jatkon osalta yhteensä. Se voi avata silmäsi ja innostaa entistä enemmän pitämään ainakin yhden tipattoman kuukauden.

Lisää tipattomalle linjalle siirtymisen mahdollisia vaikutuksia voit lukea täältä.

Lähde: Women’s Health