Lihansyömisen, erityisesti punaisen ja jalostetun lihan, on jo pitkään tiedetty liittyvän lisääntyneeseen riskiin sairastua erilaisiin sairauksiin, kuten suolistosyöpään.

BMC Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa saatiin selville, että jos syö punaista lihaa vähintään kolme kertaa viikossa, on muita suurempi riski saada esimerkiksi sydänsairaus, keuhkokuume tai sairastua diabetekseen tai johonkin paksusuolen sairauteen. Siipikarjan suuren kulutuksen taas todettiin liittyvän mm. suurempaan todennäköisyyteen saada ruoansulatuskanavan refluksitauti, pohjukaissuolen tulehdus, sappirakon sairaus ja sekin myös lisää diabeteksen riskiä.

Terveys on jo hyvä syy vähentää punaisen lihan tai siipikarjalihan syömistä, mutta jos kaipaat vielä lisää syitä, tässä niitä on peräti kahdeksan kappaletta. Se, että voit pysyä lihan vähentämisen myötä terveenä, on tietysti tärkeintä, mutta että tekisit niin, niin näistä muista voi olla siihen apua.

1. Se säästää rahaa

Lihan, varsinkin laadukkaan lihan, syöminen voi tulla kalliiksi.

2. Kannustaa olemaan luovempi keittiössä

Lihalle ei välttämättä tarvitse tehdä juuri mitään muuta kuin kypsentää. Mutta kun korvaa lihan jollakin muulla, voi se vaatia enemmän luovuutta, jotta siitä saa aikaiseksi maukkaan aterian.

3. Antaa mahdollisuuden kokeilla vihanneksia, joita ei ole koskaan ennen syönyt

Kun liha ei ole pääosassa, voi tulla kokeiltua helpommin jotain uutta, joka tarkoittaa usein jotain vihannesta. Oletko vielä tehnyt koskaan ruokaa, jossa on maa-artisokkia tai parsakaalia?

4. Lapset eivät kysy hankalia kysymyksiä siitä, mitä maatilan eläimiä nyt syödään

Kun ateria ei sisällä lihaa, ei tarvitse esimerkiksi kertoa lapsille, syödäänkö nyt Pipsa Possua vai kenties Piippolan vaarin maatilalla ennen asuneita lehmiä.

5. Olo on ympäristöystävällisempi

Lihan vähentämisellä on paljon ekologisia hyötyjä, vaikka vähentäisi lihan syömistä verrattuna entiseen edes yhdellä päivällä viikossa.

6. On biologisen monimuotoisuuden tukemista

Vähempi lihansyönti voi auttaa vähentämään elinympäristön heikkenemistä ja luonnonvaraisten elinympäristöjen katoamista, kun taas orgaanisten vihannesten valitseminen antaa mahdollisuuden tukea torjunta-aineetonta viljelyä, joka puolestaan ​​on hyväksi mehiläisille ja muille pölyttäville hyönteisille.

7.On tilaisuus tukea vihannestuottajia

Kun vähennät lihansyöntiä ja ostat enemmän vihanneksia, tuet samalla vihannestuottajia. Voit valita esimerkiksi paikallisten tuottajien vihanneksia, kun on menossa niille sopiva satokausi.

8. Kasvinsyöjäystävät arvostavat hyvää ruokaa

Kun olet jo harjoitellut jonkin aikaa kasvisruokien tekemistä, ovat tekemäsi kasvisruuat jo niin maukkaita, että kasvissyöjäystäväsi nauttivat kokkaamistasi aterioista. Saat varmasti heiltä paljon kehuja.

Lähde: Independent