Keittiössä on kohtia, joiden puhdistaminen saattaa livahtaa mielestä.

Olet siivonnut keittiösi lattiasta kattoon ja ruokakaapitkin ovat järjestyksessä, mutta keittiö ei silti tunnu putipuhtaalta; kenties nenääsi tulee jokin kumma haju tai tuntuu kuin olisit unohtanut puhdistaa jotain. Pure Wow’n mukaan keittiössä on kuusi yleistä kohtaa, jotka helposti unohtuvat siivota tai puhdistaa, ja jokin niistä voi olla syyllinen tähän tuntemukseen.

Alta voit lukea, mitä nämä kohdat ovat sekä kuinka pahasta on, jos unohdat puhdistaa ne säännöllisesti.

Alalaatikot/laatikoston alareunat

Aivan lattian rajassa voi olla niin sanotut toe kick -laatikot tai sitten vain muutama sentti laatikoston reunaa tai listaa. Tämä kohta on Pure Wow’n mukaan älytön keräämään murusia ja pientä roskaa, etenkin nurkkiin – ja etenkin jos käytät robotti-imuria, jonka muoto estää sitä pääsemästä aivan reunaan kiinni.

Se ei kuitenkaan ole maailmanloppu, jos toisinaan unohdat siivota tämän kohdan tarkemmin. Voit kuitenkin koettaa ottaa tavaksi pyyhkiä desinfiointiliinalla tämän alueen, jotta saat ruokaroiskeet ja murut pois.

Jääkaapin kahva

Tämä on keittiössä se kohta, johon kosketaan eniten, mutta se on myös mikrobiologi Charles Gerban mukaan yksi niistä kohdista, joissa on eniten pöpöjä. Tämänkään kohdan unohtaminen siivouspäivänä ei ole niin kamalaa, ellei joku samassa taloudessa asuva ole sairaana – silloin sen puhdistaminen on ehdottoman tärkeää. Näin korona-aikana on myös hyvä idea pyrkiä puhdistamaan kahva säännöllisesti. Pure Wow’n mukaan voit pyyhkiä kahvan desinfiointiliinalla päivittäin.

Astianpesukone

Astianpesukone on puhdistamista varten, joten eihän sitä tarvitse puhdistaa, vai mitä? Ei suinkaan! Astianpesukoneeseen voi jäädä ruoasta jäämiä, jotka voivat tukkia konetta ja astiat eivät puhdistu niin tehokkaasti. Vaikka astiasi olisivat kiiltävän puhtaat, kone ei haise pahalle ja et näe merkkejä homeesta, kannattaa Pure Wow’n mukaan astianpesukoneen silti toisinaan puhdistaa, sillä pimeä, kostea tila on otollinen kasvualusta kaikelle epämukavalle.

Astianpesukone kannattaa puhdistaa kerran kolmessa kuukaudessa. Kerroimme aiemmin näppärän tavan, jolla voit putsata tiskikoneesi.

Kahvinkeitin

Kahvinkeitinkin on säännöllisessä käytössä monessa huushollissa, mutta sen puhdistaminen voi helposti olla kaikkea muuta kuin säännöllistä. Pure Wow’n mukaan kahvinkeittimen puhdistamisen unohtaminen on jo ikävämpi juttu. CBS News testasi, mitä kahvinkeittimien uumenista löytyy ja tuloksena oli monenlaisia bakteereja, jotka voivat aiheuttaa vatsavaivoja.

Jos käytät keitintä päivittäin, pitäisi se Pure Wow’n mukaan puhdistaa kerran kuukaudessa. Voit tehdä sitä varten sekoituksen, jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä. Kaada se keittimen vesisäiliöön ja laita keitin päälle, pysäytä puolivälissä ja anna vaikuttaa tunnin ajan. Laita sitten keitin uudelleen päälle ja anna etikkavesisekoituksen valua loppuun, minkä jälkeen pyyhi laite ja valuta sitten pelkkää vettä keittimen läpi muutaman kerran, jotta etikkajäämät lähtevät pois.

Jääkaapin alaosa

Jos keittiössä leijailee nenääsi jokin kumma haju, voi se olla peräisin jääkaapin alta, jonne on voinut päätyä esimerkiksi lattialle pudonnutta ruokaa. Pure Wow’n mukaan jääkaapin alta olisi hyvä muistaa siivota, koska hajujen lisäksi sen alle jäänyt ruoka voi tuoda paikalle myös ötököitö ja hiiriä sekä siitä voi tulla kasvualusta homeelle.

Alaosa kannattaa siivota kerran kolmessa kuukaudessa. McCombs Supply suosittelee irroittamaan jääkaapin pistokkeestaan ja varovasti vetämään sen pois paikaltaan. Imuroi jääkaapin alta ja takaa paljastunut tila sekä puhdista jääkaapin selusta. Voit pyyhkiä jääkaapin takaseinän saippuavedellä, mutta varmista, että se on täysin kuivunut ennen kuin laitat sen takaisin paikoilleen.

Jääpalakone tai -muotit

Jääpalakone tai -muotit ovat Apartment Listin kyselyn mukaan yleisin asia keittiössä, minkä ihmiset unohtavat puhdistaa. Kyselyyn vastanneista yksi neljästä myönsi, ettei ollut koskaan puhdistanut omiaan. Syytä kuitenkin olisi: Pure Wow’n mukaan niin norovirusta kuin E.colia on tarttunut likaisesta jäästä, joten nämä on hyvä muistaa puhdistaa.

Pure Wow neuvoo laittamaan itsellesi kalenterimuistutuksen, että puhdistat jääpalakoneen sen käyttöohjeiden neuvomalla tavalla suurin piirtein kuuden kuukauden välein. Jääpalamuotit voit pestä tiskiaineella vähintään kerran kuussa.

Lähde: Pure Wow