Tiesitkö, että nännit voivat kertoa, onko sinulla vakavia terveysongelmia?

Kaikki muutokset nännissä ja sen ympärillä olevassa ihossa voivat olla merkki terveydellisestä ongelmasta. Jos huomaat muutoksia, on syytä varata aika lääkärille, ainakin tilanteen kartoittamiseksi.

Nämä 5 asiaa on hyvä tietää nänneistä:

Maitomainen erite on normaalia, verinen on varoitusmerkki
Jos nänniä puristaa, voi nännistä tihkua hieman kirkasta, maitomaista eritettä. Jos taas huomaat seassa verta tai nänneistäsi vuotaa verta, kannattaa mennä lääkäriin viipymättä. Verinen vuoto voi olla merkki hyvänlaatuisesta kasvaimesta, kystasta tai rintasyövästä.

Liikunta voi ärsyttää nännejä
Liikunta voi joskus ärsyttää nännejäsi, mutta sen voi ratkaista hyvillä urheilurintaliiveillä ja nännivoiteella. Jos et harrastat liikuntaa ja huomaat, että nännit kutisevat, punoittavat ja hilseilevät, mene lääkäriin. Se voi olla merkki Pagetin taudista, joka merkitsee yleensä syöpää.

Karvaiset nännit ovat normaaleja
Ne pienet näppylät nänniesi ympärillä ovat karvatuppeja. On normaalia, että näistä kasvaa karvoja. Jos karvatupen koko kasvaa ja siitä tulee kivulias, ota yhteys lääkäriisi.

Sisäänpäin kääntyneet nännit
Osalla naisilla on luonnostaan sisäänpäin kääntyneet nännit, joten niistä ei kannata olla huolissaan. Jos nännit taas pienen ajan sisässä kääntyvät sisäänpäin, voi se kieliä kasvaimesta, joten lääkärissä käynti on tässäkin tapauksessa suotavaa.

Kolmas nänni
Monella ihmisellä on kolmas nänni, tai kolmanneksi nänniksi usein luullaan esimerkiksi vaaleaa luomea. Nämä ovat hyvin tavallisia, eivätkä yleensä vaadi lääkärintarkastusta, mutta jos ”kolmas nänni” muuttaa yhtäkkiä muotoaan, kannattaa se käydä näyttämässä.

Lue myös lisää faktoja nänneistä.

Jaa tämä kaikille naispuolisille tutuillesi!

Lähde: Women Daily Magazine