Ikääntymiseen liitetään ikäviä muutoksia kehossa ja mielessä, joista osasta olet varmasti jo kuullut tai jopa itse kokenut.

Ihan kaikkea et ole välttämättä ikääntymisestä kuullut, mutta nyt saat tietää niistäkin, kun luet tästä alta neljätoista ikääntymiseen liittyvää asiaa, joista ei puhuta kovin avoimesti. Ja niiden mukaan ikääntyminen ei olekaan vain sitä, että elämänlaatu huononee.

1. Paljon tietoa ja taitoa

Ikääntynyt ihminen on ehtinyt oppimaan elämänsä aikana monenlaista. Eikä oppimiskyky ikääntymisen myötä katoa mihinkään, joten ikääntyneet ihmiset ovat yleensä hyviä käyttämään oppimaansa.

2. Mukavia vanhuksia

Vanhukset voivat olla äkäisiä, mutta tätä et taida tietää, että ihminen on miellyttävimmässä iässä, kun hän on noin 60-vuotias. Hän on silloin myös onnellisimmillaan, ja vähemmän taipuvainen vihaisiin ajatuksiin. Vanhemmat ihmiset saattavat hallita tunteitaan paremmin ja osaavat keskittyä enemmän siihen, miten saada elämästä kaiken irti.

3. Tulee hyvin toimeen muiden kanssa

40-vuotiaana on parhaiten sopusoinnussa muiden ihmisten tunteiden kanssa kuin muulloin. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että silloin tulee parhaiten toimeen työkavereiden kanssa.

4. Hyvä seksielämä

Vanhemmat naiset saattavat harrastaa seksiä harvemmin kuin nuoremmat, mutta ilmeisesti se ei heitä haittaa. Eräässä tutkimuksessa oli mukana yli 40-vuotiaita naisia. Tutkijat havaitsivat, että seksuaalinen tyytyväisyys parani iän myötä. Yli 80-vuotiaat naiset sanoivat todennäköisemmin kuin 55–79-vuotiaat olevansa tyytyväisiä seksielämäänsä.

5. Haju- ja makuaisti muuttuvat

Ikääntyessä lääkkeet, sairaudet ja monet muut asiat muuttavat helposti haju- ja makuaistia. Jos tuntuu, että ruokaan pitää lisätä makua, kannattaa se tehdä suolan sijaan esimerkiksi yrteillä.

6. Karvoja kasvaa outoihin paikkoihin

Samalla kun hiukset harvenevat, karvoja kasvaa paikkoihin, joissa niitä ei ole ennen ollut, esimerkiksi leukaan.

7. Tulee aamuihmiseksi

On hyvät mahdollisuudet, että vanhempana alkaa heräämään aamulla aikaisemmin ja pirteämpänä kuin ennen. Yhteiskunnassa, jossa pitää herätä aikaisin, tämä on hyvä uutinen, varsinkin jos tämä tapahtuu ennen eläkkeelle jäämistä. Nukkumaankin toki tulee mentyä aikaisemmin kuin ennen.

8. Hyvästi migreenit

Jos kärsii migreeneistä, tämä on erittäin hyvä uutinen. Se voi kadota, kun ikääntyy. Vain 10 % naisista ja 5 % yli 70-vuotiaista miehistä raportoi edelleen migreenistä. Ja jos migreeni tulee, se ei aiheuta monille enää päänsärkyä, vaan esimerkiksi vain näkö- tai aistihäiriöitä.

9. Eläkkeelle ei kannata jäädä liian aikaisin

On tutkittu, että pitkään työelämässä olevat elävät pitempään. Siksi eläkkeelle jäämistä kannattaa lykätä, jos se on mahdollista, koska liian aikaisin jääminen voi viedä samalla terveyden.

10. Pelko luiden rikkoutumisesta

Elämään voi tulla pelko siitä, että luut rikkoutuvat. Ei ole ihme, koska kaatumiset ovat ikääntyneillä ihmisillä hyvin yleisiä tapaturmien aiheuttajia.

11. Itsetunto kasvaa

Kun ikääntyy, kasvaa itsetunto samalla vaurauden, koulutuksen, hyvän terveyden ja työllisyyden myötä. Mutta itsetunto alkaa laskea 60 vuoden iän jälkeen. Syy on ehkä se, että silloin tulee usein terveysongelmia ja aletaan etsiä uutta elämäntarkoitusta.

12. Vähemmän stressiä

Vauvoilla ja vanhuksilla on vähiten stressiä, mutta stressi ei katoa kokonaan ikääntyessä, johon on syynä esimerkiksi terveysongelmat.

13. Ihminen lyhenee

Mitä kauemmin elää, sitä enemmän painovoima vetää ihmistä alemmas eli tullaan lyhyemmäksi. Selkärangassa olevat nikamat lähentyvät, joten pituudesta voi lähteä senttejä.

14. Halu äänestää lisääntyy

On tutkittu, että yli 60-vuotiaat ovat todella innokkaita äänestäjiä. Sitä ei tässä sanota, että koskeeko tämä myös suomalaisia.

Lähde: Webmd