Psykologit ja muut asiantuntijat ovat keksineet monia tapoja tarkastella ihmisen älykkyyttä.

Olet todennäköisesti kuullut älykkyysosamäärätesteistä. Nämä arvioinnit on suunniteltu erityisesti mittaamaan mm. päättelyä, muistia ja ongelmanratkaisua. Mutta tiesitkö, että älykkyytesi ei pelkästään ole riippuvainen älykkyystestituloksesta, se ei anna laajempaa kuvaa kyvyistäsi kokonaisuudessa.

Älykkyystestissä ei arvioida tärkeitä piirteitä, kuten luovuutta tai emotionaalisia taitoja. Lue, mitkä asiat kertovat älykkyydestäsi.

1. Olet empaattinen
Empatia on yleisesti kuvattu kyvyksi kokea asioita jonkun toisen näkökulmasta, ja se on keskeinen osa emotionaalista älykkyyttä. Tunneäly viittaa kykyyn ymmärtää tunteita ja ilmaista ne terveellisillä ja tuottavilla tavoilla.

2. Arvostat yksinäisyyttä
Tarvitsetko paljon aikaa ihan vain itsellesi? Saatat mieltää piirteen introvertiksi, mutta et ehkä tiedä, että ”oman seuran” kaipuu voi olla merkki älykkyydestä.

3. Sinulla on vahva itsetunto
Hyvän itsetunnon omaavalla on hyvä itsetuntemus, joka merkitsee korkeaa älykkyyttä.

4. Haluat aina tietää enemmän
Ehkä yksinkertaiset selitykset eivät koskaan tyydytä sinua. Nautit lukemisesta, taiteesta ja vieraiden kielten ja kulttuurien tutkimisesta. Uteliaisuus kaikissa muodoissaan näyttää olevan läheisesti sidoksissa älykkyyteen.

5. Tarkkailet ja muistat ympärilläsi tapahtuvia asioita
Oletko saanut kiitosta havainnointikyvystäsi? Ehkä et ole aivan Sherlock Holmes, mutta huomatessasi, mitä ympärilläsi tapahtuu, voi kertoa sinun olevan älykäs.

6. Sinulla on hyvä kehon muisti
Älykkyys voi näkyä myös fyysisessä yhteydessä. Onko sinulle käynyt niin, että ”jalkasi muistavat” reitin johonkin tiettyyn paikkaan, vaikka se ei hahmotu sinulle päässäsi? Korkea kinesteettinen älykkyys, kertoo ihmisen olevan usein myös taitavampi ja omaa paremman koordinaatiokyvyn.

7. Voit selviytyä haasteista, joita elämä heittää sinulle
Elämä ei ole aina yksinkertaista ja joillekin ihmisille sen monimutkaiset käänteet ovat vaikeampia kuin toisille. Sopeutumiskyky on älykkyyden keskeinen osa.

8. Sinulla on taito säilyttää rauha
Vahvat ihmissuhdetaidot osoittavat myös älykkyyttä.

9. Sinulla on tapana huolehtia asioista
Pohjimmiltaan huolestuminen tarkoittaa sitä, että valmistaudut mahdollisuuteen, että jotain epämiellyttävää tapahtuu. Se voi olla myös merkki suuremmasta älykkyydestä.

10. Pystyt hallitsemaan tunteitasi
Kaikki käsittelevät ajoittain tuskallisia tai ei-toivottuja tunteita. Se on normaali osa elämää. Tapa, jolla käsittelet näitä tunteita, voi kuitenkin sanoa paljon korkeasta tunneälystäsi.

11. Sinulla on lemmikki
Miten se liittyy älykkyyteen? Lemmikin omistajalla on enemmän keinoja hallita tunteita, jotka edellisen kohdan mukaan kertovat älykkyydestä.

Jaa myös kavereille, jotta jokainen voi tuntea olevansa älykäs!

Lähde: Healthline