Isovanhempien ei kannata päästää suustaan ihan mitä tahansa.

Jokaisella sattuu välillä niitä hetkiä, kun suusta pääsee sammakoita – niiltä eivät välty edes isovanhemmat. Erityisesti lastenlasten suhteen kannattaakin olla tarkempana siitä, mitä sanoo.

Alle on listattu 10 lausahdusta, joita ei kannata sanoa lapsenlapsille.

1. ”Siskosi/veljesi on parempi (tähän jokin asia) kuin sinä.”

Ehkä koetat näin motivoida lasta, mutta hänen sisaruksensa paremmuuden osoittaminen ei ole oikea tapa. Lapset haluavat isovanhempiensa olevan sellaisia, jotka eivät tuomitse vaan kannustavat.

2. ”Olet minun suosikkini lapsenlapsistani.”

Tämä on iso lipsahdus. Ole varovainen, että et sano tätä tai jotain samankaltaista lastenlastesi kuullen – edes silloin, jos tarkoittaisit sen leikkisänä vitsinä tai itsevarmuuden tehostamiseksi. Lapset puhuvat toisilleen ja haluat varmasti lastenlasten uskovan sinua, kun sanot rakastavasi heitä kaikki.

3. ”Annas kun kerron sinulle siitä, kun isäsi ”lainasi” papan autoa…”

Voit ajatella kertovasi hauskaa tai opettavaista tarinaa lapsesi nuoruudesta aikeena syventää sidettäsi lapsenlapsiisi tai opetuksena. Sillä voi kuitenkin olla negatiivinen seuraamus niin, että lapsesi auktoriteetti lastens suhteen heikentyy. Jos aikeenasi on opettaa lapsia tarinoillasi, kerro niitä enemmin omasta lapsuudestasi.

4. ”Minä kuolen, jos otat tatuoinnin (tai muuta vastaavaa)!”

Toimiko samanlainen kiristys omien lastesi kanssa? Luultavasti ei, joten samaa ei kannatta koettaa lastenlasten kohdallakaan. Haluatko todella lastenlasten tuntevan olonsa syylliseksi, jos jotain todella sattuisi tapahtumaan sinulle?

5. ”Oliko tuo mukava poika, jolle juttelit, sinun poikaystäväsi?”

Kasvuikäinen, muutenkin hämillään oleva lapsihan todella kaipaakin noloja, vaikkakin hyvällä tarkoitettuja uteluita aikuisilta. Uteliaisuus on luonnollista, mutta koeta olla puuttumatta, ellei sinua pyydetä niin tekemään.

6. ”Minusta pieni lapsenpyöreys on söpöä!”

Jos lapsenlapsesi ei ole kysynyt kommenttejasi hänen ulkonäöstään, älä aloita tätä keskustelua. Se, mikä sinun korviisi voi kuulostaa suloiselta ja kehuvalta, voi lapsen korviin kuulostaa kivuliaalta loukkaukselta.

7. ”Miksi et pukeudu siihen, mitä ostin sinulle?”

Jos lapsenlapsesi on kasvatettu hyvin, kuten toivot, hän tietää kyllä avata lahjat innolla ja kiittää sinua kohteliaasti. Vaikka kuinka haluaisit nähdä hänet ostamassasi kivassa takissa, ei välisi lapsenlapseesi parane, jos kyselet häneltä siitä.

8. ”Mitä vanhempasi ovat sanoneet minusta?”

Saatat olla esimerkiksi avioerotilanteessa ja haluat vain tietää, puhuuko entinen miniäsi tai vävysi sinusta negatiivisesti tai halut vain tietää, mitä lastenlastesi vanhemmat ovat sinusta todella mieltä. Jätä kuitenkin kysymättä asiasta, koska muuten käytät lasta eräänlaisena välittäjänä ja se on ikävä tilanne lapselle.

9. ”Saitko hyviä arvosanoja tänä vuonna?”

Kysymällä näin saatat epähuomiossa laittaa lisää paineita lapselle koulusuoritustensa suhteen, sillä hänen vanhempansa ja opettajansakin ovat saattaneet kysellä arvosanojen suhteen ennen sinua. Tämä voi saada lapsenlapsesi myös valehtelemaan sinulle, koska hän ei halua sinun näkevän häntä negatiivisessa valossa, jos hän ei menesty koulussa.

10. ”Älä huoli, tämä vaihe mee ohi iän myötä.”

Oli kyse sitten sekavasta koulutilanteesta, finneistä tai sydänsuruista, voi hyvää tarkoittava ja täyttä tottakin oleva kommenttisi vain satuttaa lapsenlapsen mieltä. Hänestä voi tuntua, että vähättelet tilannetta, mikä hänestä itsestään tuntuu suurtakin suuremmalta. Kysy sen sijaan haluaako lapsenlapsesi puhua murheistaan vaikkapa jäätelön syömisen ääressä.

Lähde: Huffington Post