Keskenmenon saanut nainen tarvitsee läheistensä tukea eikä näiden asioiden sanominen ole siinä avuksi.

Keskenmeno on rankka kokemus, joka ottaa veronsa emotionaalisesti sekä fyysisesti naisesta sekä (jos hänellä on) hänen kumppanistaan. Ikävän sattumuksen aikana läheisten tuki on tarpeen, mutta sanojensa kanssa kannattaa olla tarkkana.

Itsekin keskenmenon parikymppistensä lopulla kokenut Kiala Kazebee listasi neuvoksi 10 asiaa, mitä ei koskaan pitäisi sanoa keskenmenon kokeneelle naiselle.

Älä ihmettele tyhmiä ja jätä tällaiset viisaudet sanomatta:

1. ”Mitä tapahtui? Joitko liikaa kahvia?” Tai alkoholia tai tupakoitko, kahvin voi korvata jollain toisella tuomitsevalla asialla.

2. ”Se ei vain ollut tarkoitettu niin. Sinun pitäisi miettiä adoptointia.” Ilmeisesti näin tokaiseva pystyy ennustamaan tulevaisuutta – tai ainakin kuvittelee niin.

3. ”Sinun iässäsi sinun olisi pitänyt tietää, että tähän on selvä mahdollisuus.” Eihän se olisi voinut tulla yllätyksenä, ei mitenkään…

4. ”Eikö se ole kuin olisi kuukautiset? Mikä tässä on se iso juttu?” Tämä on melko tunteeton tapa kommentoida naista varmasti järkyttänyttä asiaa.

5. ”Noh, se varmaan vain tarkoitti, ettei vauvalla ollut kaikki hyvin.” Näin sanova voi koettaa viestiä, että keskenmeno olisi ollut vain hyvä asia, siunaus valepuvussa.

6. ”Mene vain töihin heti, kun pystyt.” Aivan kuin asiaa ei saisi käsitellä ja toipua. Tällä tavoin keskenmenoakin vain vähättelee.

7. ”Ällöä.” Kazebee kirjoittaa, että hänelle on sanottu näin hänen omaan keskenmenoonsa liittyen.

8. ”Haluaisitko nähdä sikiösi?” Tämäkin pohjautuu Kazebeen omaan kokemukseen, sillä häneltä kysyttiin näin terveyskeskuksessa. Hänen vastauksensa? ”Huusin ’EI!'”

9. ”Vanhempasi ovat varmaan niin pettyneitä.” Varmasti keskenmeno koskettaa heitäkin, mutta heidän on tarkoitus olla tukemassa raskaana ollutta. Enemmänkin näin sanovaan ihmiseen pitäisi olla pettynyt.

10. ”Kun olet kokenut sen kerran, koet niitä useasti.” Parempi siis kasvattaa paksu nahka ja kestää se? Tieteellisesti tämä ei ole totta ja se on kauheasti sanottu.

Lähde: Cosmopolitan