WWF:n sivuilla on käynnissä lisäksi myös lintujen talviruokintapaikan elämää seuraava live.

WWF on avannut uudestaan kaksi viime vuonna suursuosioon noussutta livelähetystä: kyy- ja sääksilivet. Tiistaina avatut lähetykset tarjoavat innostavia luontoelämyksiä, joita kokeakseen ei tarvitse poistua kotoaan minnekään.

”Tällä hetkellä WWF:n Luontoliven konsepti tuntuu ajankohtaisemmalta kuin koskaan. Haluamme tuoda luonnon ihmisten lähelle vaikeina aikoina. Suorien luontolähetysten parissa voi viihtyä vaikka kotisohvalla”, WWF:n viestinnän asiantuntija Joonas Fritze sanoo tiedotteessa.

WWF:n Luontoliven tavoite on levittää tietoa luonnosta ja innostaa ihmisiä osallistumaan sen suojeluun. WWF on toteuttanut Luontoliven yhdessä Pukki Visualsin kanssa.

Viime vuonna käärmeiden luikertelua katsottiin huhtikuussa yli 500 000 kertaa, ja sääksien pesintää seurattiin reilun neljän kuukauden aikana peräti 2,4 miljoonaa kertaa.

Kyykameralla yritetään vähentää ennakkoluuloja

Kyy on lähes kaikille suomalaisille tuttu käärmelaji. WWF:n mukaan näitä käärmeitä elää melkein koko maassa, mutta niiden määrät ovat vähentyneet paikoin huomattavasti rakentamisen, liikenteen ja vainon takia.

”Tavoitteemme on tehdä käärmeitä, etenkin kyytä, tutummaksi ihmisille ja hälventää niihin kohdistuvia pelkoja ja ennakkoluuloja”, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki kertoo.

Kyy ei valitettavasti ole Suomessa rauhoitettu laji, joten sen tappamisesta ei rangaista. Niinimäen mukaan se ei ole aggressiivinen eläin.

”Jos se puree, se tekee sen vihoviimeisenä puolustuskeinonaan. Viestimme on, että kyitä kannattaa varoa, mutta vainoon ei ole syytä”, Niinimäki sanoo.

Terveelle aikuiselle kyyn purema ei ole kovin vaarallinen, mutta lapsille ja vanhuksille purema voi olla riski. Kyyn purtua niin aikuisten kuin lastenkin tulee hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon.

Kyiden lisäksi lähetyksessä voi nähdä rantakäärmeitä. WWF:n Luontoliven kyykameran asennettiin yhdessä käärmeharrastaja Toni Beckmanin kanssa ja löydät sen täältä.

Sääksien pesä vielä tyhjä

Sääksiä, vanhalta nimeltään kalasääskiä, on seurattu WWF:n Luontolivessä jo neljänä kesänä. Tänä vuonna WWF ja luontokuvaaja Juha Taskinen veivät kameran Saimaalla sijaitsevalle pesälle jo maaliskuussa, jotta katsojat voisivat seurata pesintää emojen saapumisesta asti.

”Pesä on vielä tyhjä, mutta ei todennäköisesti kauaa. Ensimmäiset sääkset saapuvat Suomeen joskus jo maaliskuun puolella”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen kertoo tiedottessa.

”Sääkset solmivat elinikäisen parisuhteen ja palaavat useimmiten tuttuun pesään. Katsojat pääsevät siis suurella todennäköisyydellä seuraamaan samaa paria kuin edellisinäkin vuosina”, hän lisää.

Sääksi on iso petolintu, joka WWF:n mukaan luokiteltiin Suomessa vielä hiljattain silmälläpidettäväksi eli lähes uhanalaiseksi. Sääksien vaarana on etenkin metsästys niiden pitkällä muuttomatkalla Afrikkaan.

Lisäksi sääksiä uhkaa pula pesäpaikoista. Ne rakentavat pesänsä korkeille paikoille, useimmiten vanhan puun latvaan, ja painava pesä tarvitsee alustakseen jykevän puun, mutta vanhat metsät ovat nykyään harvinaisia hakkuiden takia.

WWF:n Luontoliven sääksikameran löydät täältä. Näiden kahden uuden liven lisäksi WWF:n sivuilla on käynnissä lintujen talviruokintapaikalta suora lähetys, jossa voi nähdä muun muassa talitiaisia, vaarantuneita valkoselkätikkoja ja erittäin uhanalaisia hömötiaisia, ja löydät tämän liven täältä.