Joulukuu lähestyy uhkaavasti, mutta etukäteisvalmisteluilla voi vähentää joulustressiä.

Joulu aiheuttaa monenlaista stressiä ja usein paljon hässäkkää, mutta tältä voi välttyä, kun tekee valmisteluja jo hyvissä ajoin etukäteen. Stressin vähentämisen lisäksi valmistautumalla jouluun jo nyt, voit myös säästää rahaa ja aikaa.

Lue alta yhdeksän vinkkiä, joiden avulla voit sanoa hyvästit joulustressille tänä vuonna ja keskittyä nauttimaan vuoden viimeisestä kuukaudesta ja sen juhlatunnelmasta, kun sen aika viimein koittaa.

Rahan säästäminen

Jotta joulu ei tee niin suurta lovea pankkitiliisi, ala valmistautua jouluaikaan jo nyt laittamalla tietty summa rahaa säästöön joka viikko. Voit siirtää sen esimerkiksi suoraan säästötilillesi tai laittaa rahaa oikeaan säästöpossuun. Mitä aiemmin aloitat tämän, sen parempi ja säästät enemmän, mutta voit myös tehdä tilanteeseesi sopivan säästösuunnitelman miettimällä etukäteen, miten paljon rahaa tarvitset lahjoihin, ruokaan, matkustamiseen sun muuhun jouluhulinaan ja jakaa tämän summan jäljellä olevien viikkojen määrällä. Olosi on parempi, kun teet listan ja määrittelet itsellesi budjetin – se auttaa kokemaan, että tilanne on hallinnassa.

Alennukset

Pidä silmällä erilaisia tarjouksia ja nappaa alennuskuponkeja talteen joulukuuta edeltävien viikkojen aikana. Marraskuun lopulla on myös esimerkiksi Black Friday, joka on levinnyt Suomeen Yhdysvalloista. Silloin monet kaupat laittavat tuotteita myyntiin huimissakin alennushinnoissa ja niitä kannattaa hyödyntää joulua ajatellen.

Tee itse

Kun jouluksi tekee asioita itse, säästää siinä paljon rahaa, mutta tätä varten täytyy osata olla järjestelmällinen. Siksi on hyvä aloittaa ajoissa niin koristeiden, korttien, lahjojen kuin jouluruokien valmistaminen.

Joulukortit

Joulukorttien lähettäminen on monille tärkeä perinne ja siitäkin voi tehdä helpompaa. Voit tehdä kortit esimerkiksi Postin sivuilla etkä joudu kirjoittamaan jokaista korttia käsin. Toinen vaihtoehto on ostaa kortit hyvissä ajoin, kirjoitella niitä aina, kun on aikaa ja laittaa ne postimerkkien kera punaiseen, joulutervehdyksille tarkoitettuun postituskuoreen.

Lahjat

Se on selvää, että mitä aiemmin aloitat lahjojen ostamisen, sitä nopeammin lahjaurakka on hoidettu. Se ei aina ole käytännöllistä taloudellisessa mielessä, mutta jos jaat lahjojen ostamisen myös loka- ja marraskuun ajalle, et joudu taistelemaan kaupoissa lahjoista kaikkien muiden kanssa joulukuussa tai tuskailemaan, kun suositut lahjat ovat loppuneet. Tee lista niistä ihmisistä, joille aiot ostaa lahjoja ja mieti, mitä lahjoja voit – tai kannattaisi – ostaa varhaisessa vaiheessa. Tämä on hyvä idea etenkin lasten kohdalla, sillä heidän toiveissa voi olla suosittuja leluja, jotka voivat myydä loppuun.

Paketointi

Kun olet ostanut lahjan, paketoi se. Näin voit kiittää itseäsi joulun alla, kun muut tuskailevat paketoinnin kanssa ja itse olet tehnyt sitä pikkuhiljaa ja voit vain keskittyä nauttimaan glögiä sekä syömään joulutorttuja. Voit käyttää paketointiin myös muuta kuin joulupaperia. Yksiväriset, esimerkiksi punaiset tai valkoiset paketointipaperit voivat olla jopa halvempia kuin joulupaperit. Voit myös koristaa paketteja, kun et joudu tekemään paketointia kiireessä.

Matkat

Joulun aikana usein perheet kokoontuvat yhteen ja vieraillaan sukulaisten sekä ystävien luona. Eri paikkakunnilla asuvien läheisten luo matkustaminen voi viedä ison osan budjetistasi – varsinkin jos jätät matkojen ostamisen viime tippaan. Siksi kannattaakin suunnitella hyvissä ajoin, kenen luona aiot joulun aikaan käydä ja osta matkat valmiiksi. Mitä aiemmin ostat matkalippusi, sitä halvempaa se tulee olemaan.

Ruoka ja juomat

Osa jouluaterian syötävistä valmistuu vasta samana päivänä tai juuri joulun pyhien alla, mutta osan sen sijaan voi tehdä etukäteen. Säästä siis aikaa sekä rahaa ja kokkaa ja pakasta etukäteen se, mitä voit ja osta tarjouksessa olevia isoja satseja. Jos perhettä ja sukulaisia kokoontuu yhteen, etukäteen voi myös sopia, kuka valmistaa mitäkin, jolloin kaikki ei kasaudu tiettyjen perheenjäsenten harteille.

Asut

Joulun lähestyminen tarkoittaa myös pikkujoulukauden saapumista ja kauppoihin saapuu uusia, ihastuttavia juhla-asuja joulun juhlintaa silmällä pitäen. Jos kuitenkin haluat säästää rahaa, koeta kierrättää aiemmin ostamiasi vaatteita ja päivitä tyyliä asusteilla – se kun tulee halvemmaksi yhdistää vaikkapa toissavuoden pikkujouluissa käytetty hame viime vuoden yläosaan ja siihen hankkia lisäksi vain uudet asusteet kuin se, että ostaisit kokonaan uuden asukokonaisuuden. Vaatekaappia tutkimalla ja sieltä uusia asukokonaisuuksia tekemällä hyvissä ajoin olet myös valmis joulujuhliin ilman, että joudut stressaamana mitä ihmettä laitat päälle.

Lähde: Popsugar