Joulu on lapsille tärkeää aikaa.

Joulun aikaan on tarjolla hyvää ruokaa, paljon erilaisia juhlia, nättejä koristeita ja tietysti lahjoja. Etenkin lapsille joulunaika on iloista aikaa, mutta lapset saavat irti paljon myös jouluun liittyvistä perinteistä – ainakin alitajuisesti, väittävät tutkimukset ja asiantuntijat.

Rituaali- ja perinneasiantuntija Barbara Biziou kertoo, että jouluperinteet – uskonnoista huolimatta – auttavat muodostamaan tärkeitä pohjustuksia lasten elämässä.

”Joulu ei ole vain henkilökohtaista juhlaa. Lapset tuntevat olevansa osa jotain laajempaa ja isompaa, jossa he voivat olla yhteydessä yhteisöön, ystäviinsä ja perheestä riippuen myös hengellisesti”, Biziou sanoo ja lisää, että rituaalit ovat kuin ankkureita lapsille ja antavat heille tunteen kuulumisesta johonkin sekä turvallisuudesta.

”Rituaalit antavat rakennetta ja järjestystä elämiimme. Tutkimukset ovat osoittaneet, että lapset muistavat paremmin varhaiset rituaalit ja perinteet, jotka ovat tuoneet lohtua ja yhteyttä, kuin hienot lahjat tai tapahtuma”, hän kertoo.

George Washingtonin yliopistossa on tehty tutkimus, jonka mukaan vahvat perinteet omaavissa perheissä kasvaneet lapset ovat todennäköisemmin sitkeitä aikuisina. On olemassa myös terapian suuntaus, jossa ongelmissa olevia perheitä kehotetaan luomaan rituaaleja, jopa niin yksinkertaisia kuin saman laulun laulaminen lasten mennessä nukkumaan.

Lähde: Body+Soul