Jos mietit lapsen hankkimista, kannattaa miettiä ajoitusta tarkkaan.

Periaatteessa nainen voi tulla raskaaksi ja saada lapsen hyvin laajalla ikähaitarilla. Keskimäärin hedelmälliset vuodet alkavat, kun nainen on 12 ja loppuvat kun nainen on 51.

Hedelmällisyys kuitenkin laskee iän karttuessa, joten harva kykenee saamaan lapsen enää viisikymppisenä, vaikka se periaatteessa olisikin mahdollista. Mitä vanhempi äiti on, sitä suuremmat riskit raskaudessa on.

Asiantuntijoiden mukaan paras ikä tulla raskaaksi on kahden- ja kolmenkymmenen ikävuoden taitteessa. Tämä ikäskaala on tutkitusti paras ikä sekä sinun että lapsen kannalta. Eräs tutkimus pystyi rajaamaan hyvin tarkkaan parhaan mahdollisen iän ensisynnyttäjälle.

Tämän tutkimuksen mukaan paras ikä ensimmäisen lapsen synnyttämiseen on 30,5 vuotta.

Mikäli odotat lasten hankkimisessa hieman pidempään, on siinä omat etunsa ja hyötynsä. Yleensä kun ikävuosia on kertynyt hieman enemmän, on vanhempien rahatilanne yleensä parempi, parisuhde on ehtinyt vakiintua ja asunto on usein isompi. On myös tutkittu, että iäkkäämpien vanhempien lapset ovat keskimäärin korkeammin koulutettuja, kuin nuorten vanhempien lapset.

Nuoremmilla äideillä on kuitenkin omat nuoren ikänsä tuomat hyödyt puolellaan. Suurin hyöty on se, että vauvalla on suuremmat todennäköisyydet syntyä terveenä, kuin äiti on melko nuori. Kun äiti täyttää 35, raskauden ja synnytyksen riskit kasvavat huomattavasti.

Kaikkein tärkeintä toki kuitenkin on äidin oma tilanne, joka vaihtelee yksilöiden välillä huomattavasti eri iässä. Tärkeintä siis onkin, koetko itse olevasi valmis perustamaan perheen ja tekeekö elämäntilanteesi sen mahdolliseksi.

Jaa artikkeli myös ystävillesi, jotka miettivät perheen perustamista.

Lähde: Healthline