Tupakoinnin lopettaminen houkuttelee monia, mutta se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Seuraavat 10 neuvoa auttavat sinua lopettamaan!


Moni meistä sortuu heti lopetettuaan uudestaan huonoon tapaan, ja tupakkalakot jäävät usein todella lyhytikäisiksi. Lopetin itsekin polttamisen vasta usean epäonnistuneen lopettamisyrityksen jälkeen ja erityisesti kohta 4 oli itselleni todella hyödyllinen!


Jokainen löytää näistä varmasti useamman neuvon, jota ei ole tullut aikaisemmin kokeilleeksi! Neuvot saattavat tuntua pieniltä asioilta, mutta yhdessä niistä tulee todella tehokas valikoima. Ota neuvot heti käyttöön ja tee kesästäsi – ja elämästäsi – savuton!

 1. Ajattele positiivisesti
  Olet saattanut lopettaa aikaisemminkin, mutta tauko ei ole kestänyt pitkään. Älä enää murehdi aikaisempia epäonnistumisia, sillä mikään ei estä sitä, ettetkö voisi onnistua tällä kertaa! Mieti, mihin lopettaminen viimeksi kaatui, ja vältä samat virheet tällä kertaa!

 2. Tee suunnitelma
  Päätä että lopetat, päätä lopettamiselle päivämäärä ja pidä siitä kiinni. Vältä tilanteita ja ihmisiä, jotka houkuttelevat sinut polttamaan ja muista, että yksikin tupakka voi saada sinut taas repsahtamaan. Älä siis anna itsellesi lupaa edes yhteen tupakkaan, vaan pysy kovana, kunnes kiusaus menee ohi.

 3. Mieti, mitä syöt
  Onko sinulla tapana polttaa ruokailun jälkeen? Eräässä tutkimuksessa on todettu, että jotkin ruuat, kuten vaikkapa liha saavat tupakan himon iskemään entistä voimakkaampana ja tupakka maistuukin paremmalta. Toiset ruuat taas, kuten juusto, hedelmät ja vihannekset saavat tupakan päinvastoin maistumaan pahalta. Pyri siis syömään ruokia, jotka tukevat lopettamispäätöstäsi.

 4. Mieti, mitä juot
  Osa juomista saa tupakan myös maistumaan paremmalta, joten sinun kannattaisi vältellä niitä. Erään tutkimuksen mukaan muun muassa kuplivat juomat, alkoholi ja kahvi saavat tupakan maistumaan paremmalta. Ollessasi ulkona, kokeile juoda vettä tai mehua ja kokeile, auttaisiko se sinua voittamaan tupakan himosi. Itse vaihdoin asiantuntijan suosituksesta lounaan jälkeisen kahvin teehen, ja se auttoi minua lopettamaan. Tätä vinkkiä suosittelen muillekin!

 5. Tunnista milloin himo iskee
  Tupakan himon on laskettu kestävän noin 5 minuutin ajan. Kun himo iskee, harhauta siis itseäsi tuon 5 minuutin ajan ja olet sen jälkeen jo selvemmillä vesillä! On turha pilata hienosti alkanutta tupakoinnin lopettamista viiden minuutin himon vuoksi! Keksi itsellesi tekemistä, joka pitää sinut kiireisenä muutaman minuutin ajan. Lakkaa kyntesi, tee kasvonaamio tai kuori itsellesi hedelmä!

 6. Hanki tukijoukkoja
  Onko sinulla ystäviä, perheenjäseniä tai työkavereita, jotka haluaisivat myös lopettaa polttamisen? Päättäkää, että lopetatte yhdessä ja onnistutte todennäköisemmin!

 7. Lähde liikkeelle
  Jopa 5 minuutin lyhyt liikunta tekee tutkimusten mukaan hyvää ja auttaa vähentämään tupakan himoa. Käy siis ulkona kävelemässä, venyttele tai tee nopea porrastreeni. Kaikki on kotiinpäin ja auttaa sinua pysymään tupakasta erossa sauhuttelusta.

 8. Hanki savuttomia ystäviä
  Jos sinulla on suuria vaikeuksia lopettaa, kannattaa vältellä niitä ystäviä, jotka polttavat. Jos et halua tai pysty välttelemään sauhuttelevia ystäviäsi, pyydä heitä olemaan polttamatta sinun seurassasi. Pyydä heitä myös pitämään tupakka-aski ja sytkäri poissa näkyvistäsi, sillä jo ne voivat laukaista tupakanhimosi ja sorrut polttamaan heidän kanssaan.

 9. Keksi suullesi ja käsillesi muuta tekemistä
  Koita keksiä muuta tekemistä käsillesi ja suullesi, jotka ovat tottuneet pitelemään tupakkaa. Pureskele purkkaa, kuori hedelmä, pitele juomaa kädessä, jossa pitelit ennen tupakkaa. Näin harhautat aivojasi unohtamaan, että haluaisit polttaa.

 10. Tee lista syistä, miksi haluat lopettaa
  Jos sinulle iskee heikko hetki, tee lista kaikista niistä syistä, joiden takia haluat lopettaa ja kirjaa ne ylös. Haluatko esimerkiksi jaksaa taas lenkkeillä, haluatko säästää rahaa, haluatko lopettaa kohonneen verenpaineen tai muiden terveyshyötyjen vuoksi? Pidä listaa mukanasi ja muistuta itseäsi miksi halusit lopettaa, kun kiusaus iskee.

Oliko listalla sinulle uusia neuvoja? Kokeile ainakin muutamia neuvoista ja testaa ne käytännössä. Sinä pystyt siihen!

Jaa artikkeli myös tupakoiville ystävillesi, jotka haluavat lopettaa!

Lähde: NHS