Rakastumisen voi tunnistaa tietynlaisista yleisistä tavoista ja teoista.

Rakastuminen on yksi maailman oudoimmista ja upeimmista asioista, jonka ihminen voi kokea, toteaa The Independent. Jokainen ihminen kokee rakastumisen omalla tavallaan ja nykypäivän deittailuviidakossa se voi olla jopa monimutkaista.

Yksinkertaistaakseen asioita The Independent jututti psykologeja ja selvitti yleisimpiä merkkejä, jotka voivat auttaa tunnistamaan, että nyt on tosi kyseessä – olet rakastumassa.

Et saa silmiäsi irti hänestä

The Independentin mukaan tämä on klassinen merkki hullaantumisesta: uppoudut rakkautesi kohteen silmiin. Konsultoivan psykologi Marc Heksterin mukaan tämä on yksi selvimpiä merkkejä siitä, että olet rakastumassa.

”Miksi et haluaisi katsoa silmiin henkilöä, jonka koet olevan maailman kaunein ja viehättävin ihminen”, Hekster sanoo.

Kun katsot rakkautesi kohdetta, et välttämättä näe vain sen, miltä hän näyttää. Saatat nähdä yhteisen tulevaisuuden hänen kanssaan tai ainakin kuvitella, minkälaista se olisi.

”Jos olet nähnyt äidin katsovan vastasyntynyttä vauvaansa tai katsovan lastaan rakastavalla tavalla, sitten tunnistat jotain tästä jatkuvasta rakkautesi kohteen tuijottamisesta”, Hekster kertoo.

Luovut sinulle tyypillisistä aktiviteeteista

Jos nautit toisen ihmisen seurassa olemisesta, aivojen palkitsemiskeskus lisää haluaisi viettää enemmän tällaista aikaa, deittailupsykologi Madeleine Mason Roantree selittää.

”Alat himoita hänen läsnäoloaan”, hän lisää.

The Independentin mukaan saatat alkaa myös ajatella tapoja, miten voisit olla hänen lähellään, mihin voi lukeutua muun muassa hänen mielenkiinnon kohteistaan innostuminen itsekin siinä toivossa, että se vahvistaisi sidettä sinun ja hänen välillä.

”Esimerkiksi saatat inhota salsaa, mutta huomaat osallistuvasi salsatunneille, vaikkei rakkautesi kohde olisi tällä kursilla, koska tunnet olevasi lähempänä häntä sen välityksellä. Se myös antaa sinulle jotain muuta, mistä puhua hänen kanssaan ja kenties se on tapa vietellä häntä lähentymään kanssasi”, Mason Roantree sanoo.

Sinua ei haittaa, jos hän tekee jotain epäviehättävää

”Rakkauden ja etenkin uuden rakkauden voima on alkukantaista”, Heskter toteaa.

The Independentin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että rakastuessasi jos rakkauden kohde tekee jotain, jonka saatat mieltää epäviehättäväksi, se ei haittaa sinua. Et välttämättä edes huomaa sitä.

”Rakkaus voi olla äärimmäisen voimaksta ja siihen voidaan yhdistää kaiken estoisuuden menettäminen. Ajattele vanhempia, jotka rakastavat vauvaansa ja kuinka he tiedostavat rakastavansa lastaan huolimatta siitä kuinka sottainen lapsi on tai kuinka paljon lapsi valvottaa”, Hekster kertoo.

Aika kuluu kuin siivillä hänen kanssaan

Jos olet rakastumassa, on psykologi Daria Kussin mukaan hyvin mahdollista, että aika kuluu todella nopeasti hänen seurassaan. Tätä tapahtuu usein tehdessä jotain, mistä nauttii eikä ajan viettäminen rakkautensa kohteen kanssa ole tästä mitenkään erilaista.

Hän ei voi tehdä mitään väärin/väärää

Heksterin mukaan rakastuminen voi hieman vääristää käsitystäsi todellisuudesta.

”On todennäköistä, että jos rakastut syvästi, on sinulla silloin hieman epärealistinen kuva siitä, minkälainen hän on ja miten hän tuo itsensä esiin”, Hekster huomauttaa.

Eli vaikka olisit kriittinen jotakuta toista kohtaan jonkin sanomisen tai teon takia, mutta jos kumppanisi toimii samoin, saatat rakastaa häntä sen takia, koska sinun silmissäsi hän ei voi tehdä mitään väärin tai väärää.

”Vaikka hän käyttäisi sukkia sandaalien kanssa. Sehän tekee hänestä niin ihanan, vai mitä”, Hekster sanoo esimerkkinä.

”Kun olet rakastunut, näet vain tällaisen version kauneudesta, jota ei voi haastaa. Idealisoit yksilön, johon tunteesi ovat keskittyneet”, hän jatkaa.

Olet epätavallisen optimistinen

Mason Roantreen mukaan rakastuessasi kaikki muu elämässä tuntuu yhtäkkiä kummallisen mahtavalta.

”Saatat myös olla energisempi ilman mitään selvää syytä. Tämä johtuu kaikista niistä ’dopamiiniannoksista’, joita olet saanut ajatellessasi kumppaniasi ja tehdessäsi asioita hänen kanssaan tai jotka muistuttavat sinua hänestä”, hän kertoo.

Mason Roantreen mukaan positiivinen odotus auttaa vähentämään stressiä, joten odotus kumppanin seurassa olemisesta tehostaa henkistä hyvinvointia ja saa elämän tuntumaan paremmalta.

Haluat kosketella ja suudella häntä

Tämäkin voi The Independentin mukaan olla ilmiselvä merkki. Syy tähän, että haluat kosketella ja suudella rakkautesi kohdetta on kuitenkin syvemmällä kuin saatat ajatella. Koskettaessasi rakkautesi kohdetta, vapautuu silloin rakkaushormoni oksitosiinia.

”Tämä saa olosi onnelliseksi ja vahvistaa yhteyttä sinun ja kumppanisi välillä”, Kuss selittää.

Ajattelet häntä koko ajan

Heksterin mukaan rakastumiseen liittyy tunteiden antautuminen toiselle ihmisille. Tässä antautumisessa Heksterin mukaan yhdistymme tavallaan toisen ihmisen kanssa ja hän valtaa mielen siihen pisteeseen, että dominoi ajatuksia. Tässäkin on osittain vaikutusta oksitosiinilla, jota vapautuu aivoissa myös seksin aikana.

”Se voi vaikuttaa tunteisiin, kognitioon ja sosiaaliseen lähentymiseen”, Hekster toteaa, mikä kaikki voi saada sinut tuntemaan läheisemmäksi toista ihmistä ja edistää rakkauden tunteita.

Haluat hänen olevan onnellinen

Heksterin mukaan kun olet rakastumassa, saatat huomata olevasi tavallista epäitsekkäämpi.

”Tämä kuvastaa enemmän kypsää versiota rakkaudesta”, hän toteaa ja lisää, että se voi olla merkki syvästä, kestävästä rakkaudesta.

”Et halua onnellisuutta vain itsellesi, vaan haluat sitä yhtä paljon toiselle ihmiselle”, Hekster päättää.

Lähde: The Independent