Vuoden 2021 äitiyspakkaus on julkistettu perjantaina 12. maaliskuuta.

Tämän vuoden äitiyspakkauksessa on yhteensä 50 hyödyllistä tuotetta vauvaperheelle. Tuotevalikoima on käyttäjien toiveiden mukaisesti säilynyt pitkälti ennallaan.

”Äitiyspakkauksen suosio pitää edelleen pintansa. Kaikista äitiysavustuksista noin 70 prosenttia jaetaan edelleen pakkauksina”, Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen kertoo.

Vuonna 2020 tehdyssä äitiyspakkauskyselyssä kävi ilmi, että asiakkaat olisivat valmiita tinkimään tuotteiden määrästä, jos sen avulla voitaisiin parantaa pakkauksen vastuullisuutta. Tänä vuonna tuotteita on kuusi vähemmän.

”Kiinnitämme jo tarjousvaiheessa äitiyspakkauksen tuotteiden vastuullisuuteen ja vaadimme esimerkiksi tiettyjä reunaehtoja valmistuksessa ja materiaalivalinnoissa”, Aholainen sanoo.

Toiveita kuunneltu

Kelan mukaan käyttäjät ovat toivoneet helposti yhdisteltäviä tuotteita. Uutena tuotteena tämän vuoden äitiyspakkauksessa on vaatesetti, joka koostuu kolmesta yhteensopivasta vaatteesta.

Pakkauksessa on ensimmäistä kertaa mukana myös silikoninen ruokakaukalo, mutta perinteinen ruokalappukin löytyy. Sideharsoliinojen määrää on lisätty ja myös värillisiin kuoseihin on panostettu.

Uuteen äitiyspakkaukseen valikoituneet vaatteet ovat väritykseltään neutraaleja ja helposti yhdisteltäviä. Mukana on myös värikkäitä vaatteita ja iloisia luontoaiheisia kuoseja.

”Kokemukset pakkauksen sisällöstä ovat meille tärkeää tietoa. Kuulemme mielellämme asiakkaiden palautetta myös nyt tehtävistä pakkauksen sisällöin muutoksista”, Aholainen kertoo.

Kela järjesti nyt ensimmäistä kertaa myös makuupussin kuosista äänestyksen, jossa voittaja valikoitui ylivoimaisella äänten enemmistöllä. Valitussa kuosissa on eläinaiheisia kuvia vaaleanharmaalla pohjalla.

Tuotteissa kierrätysmateriaaleja

84-vuotiaan äitiyspakkauksen tuotteiden kilpailutuksessa painotetaan laatua ja vastuullisia materiaaleja. Puuvillasta valmistetuista tuotteista osa on 95 prosenttia luomupuuvillaa.

Kelan mukaan tämän vuoden pakkauksen viidessä tekstiilituotteessa on käytetty osittain kierrätysmateriaalia. Kaikkien tuotteiden täytyy tietenkin täyttää Suomen ja EU:n lainsäädännän turvallisuusvaatimukset.

Kela on aloittanut yhteistyön Aalto-yliopiston Design for Government -kurssin kanssa, millä selvitetään esimerkiksi äitiyspakkauksen hiilijalanjälkeä. Hiilijalanjälkeä on tarkoitus jatkossa käyttää yhtenä äitiyspakkauksen hankintakriteereistä.

Äitiyspakkauksen vaihtumisajankohta vaihtelee jonkin verran vuosittain, koska edellisen vuoden pakkaukset jaetaan ensin loppuun. Tämän vuoden pakkausta aletaan jakaa todennäköisesti maalis–huhtikuussa.

Alta voit katsoa esittelyvideon vuoden 2021 äityspakkauksen tuotteista ja lisätietoa pakkauksesta löydät täältä.