Asiantuntijat antoivat esimerkkejä kysymyksistä, joilla sidettä kumppanin kanssa voi vahvistaa ja syventää.

Uuden suhteen alussa aika kuluu kuin siivillä keskustellen asioista ja toiseen tutustuessa, mutta kun suhde on kestänyt pidempään, tätä ei enää niin tapahdu. Kun toisen tuntee intiimisti, voi alkaa tuntua siltä kuin ei olisi enää kysyttävää toiselta, mutta Women’s Health kuitenkin huomauttaa, että syvien, jännittävien keskustelujen pitäminen osana suhdetta on uskomattoman tärkeää onnellisen parisuhteen kannalta – huolimatta siitä, kuinka kauan suhde olisi kestänyt.

Oakland Universityn professori Terri Orbuch, joka on seurannut yli 370 pariskuntaa viimeiset 30 vuotta, on havainnut, että puhuminen on avain asemassa syvän siteen säilyttämisessä.

”Yksi onnellisten parien piirre on se, että he ovat perusteellisesti perillä toistensa ajatuksista ja sosiaalisista maailmoista”, hän sanoi.

Orbuchin mukaan ei kuitenkaan kannata aloittaa siitä, että keskustelisi aamulenkistä, tekemättömistä asioista tai lapsista. Sen sijaan kannattaa suosia kysymyksiä, jotka muistuttavat niitä, mitä toiselle esitti vasta tavattua; vähemmän työjuttuja ja viikonloppusuunnitelmia, enemmän toiveita ja unelmia.

Eri asiantuntijoiden avulla Women’s Health listasi yhdeksän kysymystä, joiden avulla voi syventää omaa suhdetta kumppanin kanssa. Suomensimme ne alle.

1. ”Jos voittaisit lotossa, minne matkustaisit ja miksi?”

Orbuchin mukaan tämä kertoo kaiken kumppanisi haaveista seikkailun ja matkustamisen suhteen. Se on myös hauska avaus, joka tuo esiin ajatuksen syvistä keskusteluista ilman, että aloittaa todella intensiivisesti heti kätellyssä.

2. ”Jos voisit olla missä tahansa päin maailmaa tällä hetkellä, missä olisit ja mitä tekisit?”

Parisuhdeasiantuntija ja psykoterapeutti Gin Love Thompson totesi Women’s Healthille, että kumppanin halutaan olevan aidosti kiinnostunut siitä, minkälaisia olemmet syvimmällä tasolla. Voi kuitenkin tuntua turhan intensiiviseltä kysyä rakkaansa syvimpiä ajatuksia ja haluja alkupalojen äärellä.

”Pidä tilanne kevyenä ja hauskana samalla lisäten energiaa ja jännitystä aloittamalla tämänkaltaisella jäänmurtaja-kysymyksellä”, Thompson neuvoi.

3. ”Muistatko, kun (tähän seksikäs muisto)?”

”Nosta kierroksia kertomalla kumppanillesi hetkiä, joista olet nauttinut eniten, pyytäen heitä jakamaan oman ikimuistoisimman muistonsa”, Thompson sanoi.

”Sitten yhdessä heitelkää esiin ideoita uusista, houkuttelevista seikkailuista, joista molemmat nauttisitte”, hän lisäsi.

Tämä elävöittää sänkykamarikeskustelua sekä vahvistaa seksuaalista liekkiä, joka edelleen loimuaa suhteessanne.

4. ”Mikä saa/ei saa sinut tuntemaan yhteyttä minuun seksin aikana?”

Joskus suorapuheisuus auttaa pääsemään syvemmälle, varsinkin kun on kyse parisuhteen intiimistä osista.

”Päivittäin kuulen pareilta, että he hautovat mielessään tunnetta ei-yhteydestä, jota eivät usein sano ääneen”, parisuhdeterapeutti Brandy Engler kertoi.

”Tällaiset kysymykset auttavat ihmisiä pukemaan sanoiksi sen, mitä he haluavat ja miten he haluavt tuntea”, hän jatkoi.

Englerin mukaan alkuun voi tuntua kiusalliselta puhua näin suoraan, mutta lopulta asiasta puhuminen voi auttaa teitä olemaan vielä läheisempiä.

5. ”Jos voisit tehdä mitä tahans työtä vuoden ajan, mikä se olisi?”

Orbuchin mukaan tämä on hauska kysymys, joka paljastaa mitä kumppanisi ajattelee sekä heidän haasteitaan ja arvojaan.

”Se voi myös paljastaa, mitä kumppanisi ajatteli nuorempana, haaveillen siitä, minkälaine hän olisi ja mitä tekisi vanhempana”, Orbuch sanoi.

Tällaiset kysymykset avaavat Women’s Healthin mukaan keskustelua siitä, mistä kumppanisi salaa haaveilee ja se auttaa myös vierailemaan osassa heidän menneisyyttään, mistä ei välttämättä suhteen alussa ole puhuttu.

6. ”Mikä sinua stressaa eniten tällä viikolla?”

Tällä kysymyksellä saat selville, mikä pitää kumppaniasi hereillä öisin. Olipa se sitten pieni ärsyttävä seikka työkaverin kanssa tai jotain vakavampaa, nämä huolet määrittelevät, mikä stressaa kumppaniasi.

”Kun tiedät kumppanisi nykyiset haasteet, tiedät mikä painaa hänen mieltään ja voit paremmin käsitellä hänen tunteitaan”, Orbuch selitti.

”Pystyt paremmin auttamaan häntä, jos se on tarpeen, mikä luo syvemmän siteen välillenne”, hän lisäsi.

7. ”Mikä on suurin tavoitteesi seuraavan 10 vuoden ajalle?”

Tämä kysymys auttaa avaamaan keskustelun yhteensopivuudesta sen lisäksi, että sen avulla jakaa unelmia ja tavoitteitaan. Kuinka samankaltaiset tavoitteenne ovat, näettekö tulevaisuuden samankaltaisena?

”Se auttaa selvittämään, missä hän kokee olevansa elämänkaarellaan”, Orbuch sanoi.

8. ”Mistä asiasta haluat, että sinut muistetaan?”

Kuten ne kysymykset, joita luultavasti kysyitte vasta tutustuessanne toisiinne, tämä kysymys auttaa Orbuchin mukaan keskustelemaan piilevistä arvoista.

”Saat tietää, miten kumppanisi määrittelee itsensä, miten hän näkee itsensä. Tämä kertoo siitä, että todella haluat tuntea hänet paremmin ja kiinnittät huomiota siihen, minkälainen hän on”, Orbuch kertoi.

9. ”Miten sinulla menee?”

”Yksi syvimmistä kysymyksistä, jonka kumppanille voi esittää – kun sen tekee aidosti ja intensiivisesti kuunnellen – on ’Miten sinulla menee?'”, Thompson sanoi.

Kun kysyt tätä, pidä katsekontakti ja älä keskeytä, sillä Women’s Healthin mukaan kyse on sekä kysymyisestä että kuuntelemisesta.

”Nykyisessä todella nopeassa maailmassa, jossa elämme, voimme kadottaa sen, mitä kumppani kokee henkilökohtaisella tasolla, olipa se sitten töissä, lasten kanssa, perheen kanssa tai ystävien kanssa”, Thompson selitti.

”Vaikka tämä on pinnalta simppeli kysymys, se voi avata keskustelua”, hän jatkoi.

Todella kuuntelemalla, mitä kumppani vastaa, on avainasemassa syvälle pääsemisessä.

”Tämä on rakkauden teko ja tämä tuki voi vahvistaa kaikkia suhteenne alueita”, Thompson huomautti.

Lähde: Women’s Health