Nämä hieman yllättävätkin asiat voivat tehdä allergiaoireista normaalia ikävämpiä.

Vuotavat, kutisevat silmät, aivastelu ja nenän tukkoisuus ovat osa monien arkea tällä hetkellä, kun siitepöly aiheuttaa allergikoille oireita ympäri Suomen. Vaikka monet oireita laukaisevat tekijät ovat tuttuja, on silti myös yllättäviä, päivittäisiäkin tapoja, jotka voivat pahentaa allergiaoireita.

Pure Wow listasi seitsemän tällaista seikkaa, jotka voivat pahentaa allergiaoireitaisi, ja suomensimme ne alle.

Vaatteet

Siitepöly voi tarttua helposti vaatteisiin ja kun on viettänyt päivän ulkona, tuo niitä mukanaan myös kotiin. Näin siitepölyä voi levitä sohvaan, sänkyyn, ruokailutilaan yms. Jotta allergiaoireita aiheuttavaa siitepölyä ei olisi joka paikassa, kannattaa vaihtaa vaatteet heti, kun tulee kotiin ja pestä ne kuumassa vedessä. Toinen näppärä tapa helpottaa tilannetta on se, että käyt suihkussa ennen nukkumaanmenoa, jotta saat siitepölyn pois hiuksista ja iholtasi (lue lisää täällä).

Tietyt hedelmät ja vihannekset

Pure Wow’n mukaan joillakin tuoreilla hedelmillä ja vihanneksilla on proteiini niiden pinnalla, minkä kroppa saattaa sekoittaa siitepölyyn. Tällaisia ovat muun muassa omenat, tomaatit ja selleri. Tätä kutsutaan ristiallergiaksi, ja Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan tunnetuimmat ristireaktiot liittyvät koivun siitepölyallergiaan. Pääasiallisesti nämä oireet tuntuvat suun, nielun ja huulten alueella. Näiden hedelmien ja vihannesten kuoriminen ja kypsentäminen voi auttaa, mutta jotkut ihmiset joutuvat välttämään niitä kokonaan. Voit lukea lisää ristiallergiaan liittyvistä syötävistä täällä.

Stressi

Tässä yksi hyvä syy lisää muistaa rentoutua: stressi on huono juttu allergikoille. Ohion osavaltionyliopiston tutkimuksessa ilmeni, että voimakkaammasta stressistä kertoneet osallistujat kokivat useammin allergiaoireita.

Tuoksukynttilät

Vaikka tuoksukynttiläsi tuoksu voi olla ihastuttava, voivat tuoksun kemikaalit ärsyttää heinänuhasta kärsiviä. Sama pätee myös hajuvesien suhteen, joten kannattaa harkita tuoksujen välttelyä, kunnes siitepölykausi on ohi.

Piilolinssit

Asiantuntijoiden mukaan kannattaa vaihtaa allergiakauden ajaksi piilolinssit silmälaseihin. Piilolinssien käyttö voi saada siitepölyä jäämään vahingossa jumiin silmiin, mikä voi aiheuttaa ärsytystä. Pure Wow’n mukaan jos et halua luopua piilolinsseistä, suosi pehmeämpien sijaan kovempia tai käytä kertakäyttöisiä piilolinssejä, mikä auttaa välttymään siltä, ettei siitepölyä pääse kertymään silmiin.

Alkoholi

Vaikka viinilasillinen terassilla työpäivän jälkeen houkuttaisi, voi siitä olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Kaikenlainen alkoholi laajentaa verisuonia, mikä voi saada nenän vuotamaan, mutta etenkin punaviini on ongelmallinen, koska siinä on paljon sulfiitteja – ainesosia, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion.

Tupakansavu

American College of Allergy, Asthma and Immunologyn mukaan vaikka et itse tupakoisi, kannattaa pysyä kaukana myös tupakansavusta, sillä se voi voimistaa allergiaoireita.

Tarkista ajankohtainen siitepölytilanne Norkko-palvelusta täältä.

Lähde: Pure Wow