Jos työpöytäsi notkuu papereista, kahvikupeista, tyhjistä lounasrasioista ja levällään olevista kansioista, ei kyse ole välttämättä laiskuudesta vaan neroudesta, arvelevat tutkijat.

Minnesotan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että nerot työskentelevät mieluummin kaoottisissa kuin siisteissä olosuhteissa. Tutkijat testasivat, kuinka hyvin ihmiset saivat uusia ideoita sekä siistissä että sekaisessa ympäristössä.

Tuloksista selvisi, että molemmissa ympäristöissä uusia ideoita syntyi saman verran, mutta puolueettomien tuomareiden mukaan sekaisissa oloissa saadut ideat olivat paljon kiinnostavampia ja luovempia kuin siisteissä saadut.

Lisäksi huomattiin, että sekaisen työpöydän ääressä työskentelevät ihmiset ottivat todennäköisemmin riskejä, kun taas työpöytänsä siistinä pitävät seurasivat tiukemmin sääntöjä ja kokeilivat uusia asioita epätodennäköisemmin.

”Epäjärjestyksessä oleva ympäristö vaikuttaisi vapauttavan ihmiset perinteisten mallien seuraamisesta, mikä voi tuottaa tuoreita näkemyksiä asioihin”, sanovat tutkijat.

Syy tähän ilmiöön ei ole ilmiselvä, mutta kyse voi olla mahdollisesti siitä, että neroilla on paljon tärkeämpää tekemistä kuin työpöytänsä siistinä pitäminen. Kuuleman mukaan esimerkiksi Albert Einstein, Thomas Edison ja jopa Steve Jobs työskentelivät kaikki epäjärjestyksen keskellä. Einsteinin myös tiedetään pohtineen seuraavaa:

”Jos sekainen työpöytä on merkki sekaisesta mielestä, mistä tyhjä työpöytä sitten on merkki?”

Lähde: Independent