Astianpesukone säästää sinulta paljon aikaa, kun astioita ei tarvitse pestä käsin. Mutta voit pestä sillä paljon muutakin kuin pelkkiä astioita, joka säästää aikaasi ja vaivaasi vielä paljon lisää.

Huffpost esittelee peräti 17 asiaa, jotka voit pestä astianpesukoneessa astioiden lisäksi. Tämän koneen nimi voisi niiden perusteella olla jokin ihan muu ehkäpä yleispesukone? Tässä alla kaikki uudet ideat, joista et tainnut vielä tietää.

1. Lasten lelut

Muoviset lelut esimerkiksi legot ja kylpylelut on hyvä puhdistaa säännöllisesti. Ajattele kaikkia paikkoja, joissa lapsesi lelut ovat olleet: heidän suussaan, lattialla tai vaikka ulkona likaisessa maassa. Pistä muovilelut astianpesukoneeseen ja niistä tulee putipuhtaita. Älä kuitenkaan laita sellaisia leluja, joissa on jotain sellaista, joka ei kestä kastumista.

2. Hammasharjat ja saippua-astiat

Hammasharjat keräävät bakteereja, kuten monet muutkin kylpyhuonetarvikkeet, kuten esimerkiksi hammasharjan pidikkeet ja saippua-astiat. Niistä voi löytyä jopa hometta. Onneksi ne ovat yleensä muovia, posliinisia tai keraamisia, joten nekin voi puhdistaa astianpesukoneessa. Ehkä uuden hammasharjan ostaminen siirtyy tällä eikä saippua-astiaa tarvitse heittää roskiin, koska sen pesu on niin työlästä.

3. Kynsisakset ja työkalut

Kynsileikkuriin kerääntyy kuolleita ihosoluja ja tietysti myös muihin manikyyri- ja pedikyyrityökaluihin, joten nekin on hyvä välillä puhdistaa. Laita ne astianpesukoneessa olevaan ruokailuvälineille tarkoitettuun koriin, jossa ne puhdistuvat kätevästi.

4. Koiran kulhot, lelut, talutushihnat ja kaulapannat

Astianpesukone ei ole tarkoitettu vain ihmisten ruokailuvälineille. Jos sinulla on koiria (tai muita lemmikkejä), laita ruokakupit koneeseen, koska niitäkään ei ole pakko pestä käsin. Koneessa niistä poistuvat bakteerit ja muut haitalliset asiat. Myös eläinten lelut ja muut muoviset tai pesua kestävät välineet, kuten nahkaiset hihnat voi pestä koneessa. Pese nämä kuitenkin erikseen ja ihmisten asiat omassa koneellisessa, jotta eläinten bakteerit eivät sekoitu sinun välineisiisi.

5. Tutit ja purulelut

Myös tutit voi pestä astianpesukoneessa sekä muut vauvojen tuotteet, kuten vaikka purulelut.

6. Avaimet

Avaimet keräävät päivän aikana melkoisen määrän bakteereja, koska niitä tulee koskettua usein pesemättömillä käsillä. Nekin voi nakata koneeseen sinne lusikoille ja muille ruokailuvälineille tarkoitettuun koriin.

7. Ilmankostuttimen osat

Ilmankostutin on hyvä pitää puhtaana. Jos siinä on muovisia osia, jotka voi pestä, onnistuu myös niiden pesu astianpesukoneessa. Kaikki osat eivät ole koneenkestäviä, joten muista tarkistaa ensin se.

8. Lippalakit

Myös lippalakit voi pestä astianpesukoneessa. Laita ne koneen ylimpään osaan ja ne ovat pesun jälkeen kuin uusia, eikä uutta tarvitse kovin pian olla hankkimassa.

9. Jääkaapin hyllyt ja -säiliöt

Jääkaappi on se paikka, jonka pitää olla kodin yksi puhtaimmista paikoista. Se myös paikka, joka likaantuu helposti. Mutta säästät sen pesussa aikaa, kun peset osan jääkaapin osista astianpesukoneessa. Sellaisia osia ovat esimerkiksi lasihyllyt, ovessa olevat muoviset hyllyt sekä muut osat, jotka kestävät konepesua ja myös mahtuvat sinne.

10. Roskakorit

Roskakorit keräävät bakteereita, likaa ja hajuja, joista on vaikea päästä eroon. Onneksi tässäkin asiassa voi astianpesukone auttaa. Jos ne ovat muovisia tai metallisia, nekin voi pestä koneessa. Laita ne alimmalle tasolle siten, että ne ovat väärinpäin. Jos astia on koneeseen liian suuri, ehkä sen kansi kuitenkin mahtuu koneeseen.

11. Silikoniset uunikintaat

Silikoniset välineet voi pestä astianpesukoneessa, kuten esimerkiksi silikoniset uunikintaat.

12. Suihkupäät

Tukkeutuneen suihkupään peseminen käsin on vaikeaa, mutta myös sen voi pestä kätevästi astianpesukoneessa.

13. Kengät

Tämä voi kuulostaa oudolta, että astianpesukoneeseen voisi laittaa pesuun myös kenkiä. Mutta sekin on mahdollista. Pese siellä esimerkiksi kumisaappaat, crocsit tai varvastossut.

14. Hiusharjat ja -tarvikkeet

Hiusharjat ja muut hiustarvikkeet koskevat hiuksia säännöllisesti, joten niiden on hyvä olla puhtaita. Niitäkään ei tarvitse alkaa käsin jynssäämään, vaan nekin voi pistää koneeseen astioiden sekaan, kunhan ne ovat muovisia. Muista, että puiset asiat eivät kuulu koneeseen esimerkiksi harjat, joissa on puiset kahvat.

15. Mikroaaltouunin lasiosa

Mikroaaltouunin lasi, jonka päällä ruuat pyörivät, on yleensä melkoinen bakteeripesä. Koska se on lasia, sekin kestää hyvin konepesun.

16. Kodin sisustustarvikkeet

Maljakot ja koriste-esineet voi myös pestä koneessa, jos ne ovat konepesun kestävää muovia, lasia tai metallia. Tarkista aina, että ne kestävät kuumuutta ja pesuainetta.

17. Tuulettimen muoviosat

Tuuletin kerää bakteereja ilmasta. Voit pestä siinä olevat irrotettavat muoviosat koneessa, mutta älä vain laita koneeseen mitään sähkölaitteita, vaan pelkkiä muoviosia, jotka ovat konepesun kestäviä.

Lähde: Huffpost