Espanjassa on suunnitteilla tarjota kolmen päivän kuukautisloma naisille, joilla on vakavia kuukautiskipuja.

Kuukautislomasta aiotaan äänestää Espanjassa ensi viikolla, jolloin päätetään samalla, että aletaanko kouluissa jakamaan ilmaisia terveyssiteitä. Kuukautiskivut voivat olla niin pahat, että työntekokaan ei onnistu. Aiemmin on uutisoitu, kuinka moni nainen kärsii kuukautiskivuista työpaikalla, joka vaikuttaa kykyyn tehdä töitä. Näin käy monilla suomalaisnaisillekin, joten kuukautisloma tulisi varmasti myös Suomessa tarpeeseen.

Monet muut maat tarjoavat jo kuukautislomaa

Espanja ei ole suinkaan ainoa maa, jossa kuukautisista saisi lomaa. Kuukautisvapaata tarjotaan jo mm. Japanissa, joissakin osissa Etelä-Koreaa, Taiwania ja Sambiaa sekä joissakin yksityisen sektorin yrityksissä. Aiemmassa uutisessa on kerrottu myös, kuinka naistyöntekijät voivat pitää kuukautislomaa Englannissa ja Kiinassa.

Eräs taiwanilainen nainen kertoo käyttävänsä kuukautisvapaata harvoin, koska on olemassa myös muita sairaslomakäytäntöjä, joilla saa sairaslomaa ja koska kuukautisvapaata varten tarvitaan lääkärin todistus. Eräs japanilainen nainen on myös todennut, että jos pitää miesvaltaisella alalla kuukautislomaa, sitä pidetään heikkouden merkkinä.

Kuukautiset eivät ole mikään häiriö, mutta on sairauksia, kuten endometrioosi ja krooniset sairaudet, jotka voivat pahentua kuukautiskierron aikana. Silloin kuukautislomaa juuri voidaan tarvita.

Kuukautisvapaata tarjoavan politiikan harjoittaminen on hyvä alku tarjota helpotusta naisille, jotka kärsivät todella pahoista ja kivuliaista kuukautisista. Kuukautislomaa pitäisi vain kehdata ja haluta käyttää.

Lähde: Huffpost