Tänä vuonna naistenpäivänä kansainvälisen kampanjan teemana on tasapaino paremman maailman saavuttamiseksi.

Tänään perjantaina, 8. maaliskuuta vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Kansainvälinen naistenppäivä juhlistaa naisten sosiaalisia, taloudellisia, kulttuurisia ja poliittisia saavutuksia, mutta samalla kutsuu toimimaan sukupuolten välisen tasapainon kiihdyttämiseksi.

Vuoden 2019 naistenpäivän kansainvälisen kampanjan teemana on #BalanceforBetter. Päivän englanninkielisillä sivuilla kerrotaan, että tasapainossa oleva maailma on parempi maailma ja nostetaan esiin tapoja, miten jokainen voi auttaa tekemään maailmasta tasa-arvoisemman:

  • Juhlista naisten saavutuksia
  • Levitä tietoutta ennakkoluuloja vastaan
  • Ryhdy toimeen tasa-arvon puolesta

Tasapainon saavuttaminen ei ole vain naisten ongelma, vaan liiketoimintakysymys. Sukupuolten välistä tasa-arvoa haetaan niin johtokunnissa, maiden hallituksissa, mediassa, työntekijöissä, urheilu-uutisoinnissa kuin vauraudessakin.

”Sukupuolten välinen tasapaino on olennaista, jotta kansantaloudet ja yhteisöt kukoistavat”, kansainvälisen naistenpäivän kotisivuilla kerrotaan.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin Suomen järjestön naistenpäivän kampanjana on tänä vuonna #parempaanaistenpäivää. Tasa-arvoa ei saavuteta kukkapuskilla, järjestö muistuttaa.

”Taas tulee naistenpäivä. Se on vain arkipäivä. Täynnä ruusuja. Ja puheita. Ja aikeita. Sen pitäis olla toiminnan päivä, juhlapäivä. Ongelmien siivouspäivä, ystävänpäivä ja tuomionpäivä. Ilman uhreja, moppeja tai sommiteltuja kortteja. Mutta niinpä vain edelleen ympäri tätä palloa moni joutuu pelkäämään koulumatkalla tai väistelemään nyrkkiä – ihan kotona. Tehdään tästä tilipäivä, epäarvon tasauspäivä, tasa-arvon pörssipäivä. Sun on aika toimia, klikkaa ja lahjoita”, toteaa puhutteleva teksti Suomen UN Womenin kotisivuilla.

Vaikka naistenpäivän teema on naisten voimaannuttaminen ympäri maailman, juhlistetaan sitä erilaisin tavoin eri maissa. Suomessa esimerkiksi naiset saattavat saada juuri kukkia tai suklaata sekä järjestetään erilaisia tapahtumia naistenpäivään liittyen, kun taas toisaalla yritykset tarjoavat naisille mahdollisuuden olla ainakin puolet työpäivästä vapaalla naistenpäivänä.

The Independent koosti yhteen, miten kansainvälistä naistenpäivää juhlitaan ympäri maailman. Suomensimme tavat alle.

Berliini (Saksa)

Tänä vuonna tammikuun 24. päivä Berliinissä päätettiin, että kansainvälinen naistenpäivä on yleinen juhlapäivä/vapaapäivä. Tämä tarkoittaa sitä, että Saksan pääkaupungissa työntekijät saavat päivän vapaaksi.

Espanja

Vuonna 2018 yli viisi miljoonaa naistyöntekijää vietti kansainvälistä naistenpäivää vuorokauden kestäneellä lakolla protestoidakseen sukupuolten välillä olevaa palkkaeroa, perheväkivaltaa ja seksuaalista syrjintää työpaikoilla. Kokoontumisia oli yli 200 paikassa ympäri Espanjaa. The Independentin mukaan järjestäjät kehottivat osallistujia olemaan käyttämättä rahaa mihinkään päivän aikana ja olemaan osallistumatta kotitöihin. Tänä vuonna odotetaan olevan samankaltaisia protesteja, joita järjestää The 8M Commission -järjestö.

Iso-Britannia

The Independentin mukaan kansainvälistä naistenpäivää juhlitaan Iso-Britanniassa monella tapaa, mutta erityisesti keskitytään lisäämään tietoutta naisiin liittyvistä sosiaalisista ja poliittisista kysymyksistä ja ongelmista. Ympäri maata on erilaisia tapahtumia paneelikeskusteluista konsertteihin, joista monet pyrkivät keräämään varoja naisten oikeuksille omistautuneille hyväntekeväisyysjärjestöille. Tänä vuonna monet muotibrändit ovat tehneet yhteistyötä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa kerätäkseen rahaa myymällä erityisiä naistenpäivän vaatteita. Yhteistyötä järjestöjen kanssa tekee muun muassa Isabel Marant ja Victoria Beckham.

Italia

Italiassa tätä juhlapäivää kutsutaan nimellä La Festa della Donna. The Independentin mukaan sitä juhlitaan pääasiassa antamalla keltaisia mimosa-kukkia. Juhlapäivänä niitä myydään lähes jokaisen kadun kulmassa Italiassa. Ajatuksena on, että ihmiset kunnioittavat elämässään olevia naisia antamalla heille näitä kukkia, jotka mielletään naisten voiman ja herkkyyden symboliksi. Jotkut italialaiset juhlistavat päivää tekemällä erityisen kakun, joka on suunniteltu muistuttamaan mimosan kukkia. Perinteisesti tämä kakku tehdään niin, että siinä on mukana sitruunalikööriä ja se päällystetään kermalla ja pienillä palasilla taikinaa, millä matkitaan kukan muotoa.

Kiina

Kiinassa 8. maaliskuuta on ollut kansallinen juhlapäivä vuodesta 1949. Monet yritykset antavat naistyöntekijöille mahdollisuuden pitää puolet työpäivästä vapaana naistenpäivinä, jotta he voivat juhlia iltapäivällä. Ystävänpäivän tapaan kansainvälinen naistenpäivä mielletään The Independentin mukaan Kiinassa mahdollisuutena hemmotella rakastamiaan naisia erityisillä lahjoilla. Päivä onkin omittu myös kaupallisessa mielessä ja monet brändit hyödyntävät todennäköisyyttä, että ihmiset haluavat käyttää rahaa elämässään olevien naisten iloksi ja lanseeraavat erityisiä naistenpäivätarjouksia ja -kampanjoita. Kiinassa juhlitaan myös tyttöjen päivää 7. maaliskuuta, jonka tarkoitus on juhlistaa nuorempien kiinalaisnaisten saavutuksia kouluissa ja yliopistoissa.

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa koko maaliskuu on naisten historian kuukausi (Women’s History Month). Tämä on ollut juhlatapa helmikuusta 1980 lähtien, kun silloinen presidentti Jimmy Carter julisti maaliskuun 8. päivän viikon kansalliseksi naisten historian viikoksi. Muutaman vuoden aikana tuhannet koulut ympäri Yhdysvaltoja olivat omaksuneet viikon tapana saavuttaa tasa-arvo luokissa, mitä johti National Women’s History Alliance. Myös kaupunkivaltuustot ja kuvernöörit tukivat tätä ja järjestivät tapahtuvia ja erityisiä ohjelmia puolustaakseen naisten voimaantumista. Juhlallisuudet kehittyivät ja vuoteen 1986 mennessä 14 osavaltiota oli laajentanut ne koskemaan koko maaliskuuta. The Independentin mukaan nykyisin maan presidentti antaa kansainvälisenä naistenpäivänä presidentillisen julistuksen kunnioittaakseen amerikkalaisnaisten saavutuksia.

Lue lisää kansainvälisestä naistenpäivästä sen omilla kotisivuilla täällä ja osallistu toimintaan esimerkiksi Suomen UN Womenin kautta – tutustu tarkemmin aiheeseen täällä.

Miten sinä juhlistat naistenpäivää? Kerro se kommenteissa!

Lähde: International Women’s Day, Suomen UN Women, The Independent