INCI-lista on hoitotuotteen takakyljessä oleva, pienellä tekstillä kirjoitettu vaikealukuinen lista.

Tuotteen INCI-listaa kannattaa katsoa, se kertoo meille mitä tuote sisältää. Alla muutamia yleisohjeita INCI-listan lukuun.

INCI-listan alkupäässä olevia ainesosia on tuotteessa eniten, kun taas loppupäässä olevat raakaaineet esiintyvät tuotteessa hyvin pieninä pitoisuuksina. Kannattaa tarkistaa löytyykö INCI-listan alkupäästä ainesosat, joita mainoksessa luvataan; mikäli ei, niin mainostetut raakaaineet, eivät ole tuotteen pääasiallisia vaikuttavia aineita.

Saatat yllättyä, mikä kaikki onkaan sallittua meikeissä. Kosmetiikasta voi löytyä esimerkiksi kalanruotoja ja metalleista jauhettuja seoksia, jotka antavat tuotteeseen upeaa hohdetta ja kiiltoa. Näitä ainesosia on tuotteissa kuitenkin yleensä erittäin pieni ja turvallinen määrä.

Näin luet hoitotuotteiden INCI-listoja oikein:

Parabeenit

Myös parabeenien ja mineraaliöljyjen haitallisuudesta on puhuttu paljon. On kuitenkin muistettava, että Suomessa kaikki kosmetiikka tutkitaan erittäin hyvin, ennen kuin tuote pääsee myyntiin asti. Parabeenit ovat yksi siedetyimmistä eli vähiten allergisoivista ainesosista. Parabeeneja käytetään kosmetiikassa useimmiten säilöntäaineina, ja parabeenit, kuten metyyliparabeeni, kosteuttavat ihoa.

Mineraaliöljyt

Mikäli säilöntäaineeksi lisätään jokin luonnontuote saattaa se allergisoida. Mineraaliöljyt ovat erittäin puhdistettua ainetta – ne on jalostettu raakaöljystä tislaamalla – ja niitä on tuotteissa erittäin pieniä määriä. Mineraaliöljyä käytetään tuotteissa kosteuttajana. Mikäli tuote sisältää mineraaliöljyä paljon, saattaa epäpuhtauksiin taipuva iho tukkeutua, mikä ilmenee mustapäinä. Kosmetiikassa käytämme vain lääkelaatuista mineraaliöljyä. Mineraaliöljy muodostaa iholle kalvon, mikä estää veden haihtumista ja kuivumista.

Silikonit

Silikoneja löytyy ihovoiteista, meikeistä, hiustenhoitotuotteista. Hiuksissa silikonit tekevät hiuksen pintaan kalvon, jolloin hiuksesta tulee sileämpi ja kiiltävämpi. Rasvaliukoinen silikoni on pestävissä pois niin sanotuilla syväpuhdistavilla shampoilla. Monissa tuotteissa käytetäänkin vesiliukoisia silikoneja.

Silikoniyhdisteet INCI-listassa ovat: methicon, silanol, silyl, siloxane, siloxy, silicone tai silane. Vesiliukoiset silikonit eivät ole haitallisia, ja ne lähtevät pois lämpimällä vedellä pestäessä. Siltikin ne ovat turhia; silikonit tekevät ihosi pinnasta silkkisen pehmeän, mutta ne saattavat estää tuotteen muita oikeasti kosteuttavia ainesosia imeytymästä. Toki silikonipitoinen tuote myös suojaa ihosi pintaa, mutta suurissa pitoisuuksissa se myös tukkii ihohuokosiamme.

A vitamiini

A-vitamiini stimuloi ihon kollageeni- ja elastiinituotantoa sekä normalisoi talirauhasten toimintaa. On hyvä tietää mistä A-vitamiinin kemiallisesta muodosta on kyse. Retinoli on A-vitamiinin alkoholimuoto, ja se on yleisesti kosmetiikassa käytettävä ainesosa. Se on suurina pitoisuuksina ihoa ärsyttävä, joten sitä suositellaan käytettäväksi ainoastaan yöaikaan. Retinoli herkistää myös ihosi UV-säteilylle.

Iholle ystävällisin A-vitamiinin muoto on ihossa luonnostaan esterinä eli varastomuotona toimiva retinyylipalmitaatti. Tutkimusten se mukaan antaa iholle 15-suojakertoimen. Tästä huolimatta on kuitenkin suositeltavaa käyttää tuotteita auringolta suojautumiseen.

E-vitamiini

E-vitamiini edistää ihosolujen kosteuden säilyttämiskykyä ja hapensaantia. Antioksidanttina se suojaa ihon rasvayhdisteitä härskiintymiseltä; maksaläiskät vaalenevat ja ihosi pintaverenkierto vilkastuu. E-vitamiinia käytetäänkin paljon kosmetiikassa, mutta erityisesti sen sisäinen käyttö edistää ihon heleyttä ja hehkua.

Sheavoi

Sheavoi sisältää luonnostaan paljon vitamiineja, kuten A, E ja F-vitamiineja. Sheavoi hoitaa ja kosteuttaa sekä auttaa ihosoluja uusiutumaan nopeammin, minkä ansiosta haavat ja ihon vauriot paranevat nopeammin. Cocoa eli kookos on myös tulehdusta tappava ja puhdistava ainesosa. Monet tuotteet sisältävätkin ihoa siloittavaa ja pehmentävää kookosmaitoa tai suojaavaa ja ravitsevaa neitsytkookosöljyä.

Manteliöljy

Manteliöljy säilyttää ihon kimmoisuuden. Se on sopiva ihon kosteutukseen.

Hyaluronihappo

Tämä happo lisää ihon kosteuspitoisuutta ja kiinteyttää ihoa. Hyaluronihappo sitoo myös ilmasta kosteutta ihoosi.

Salisyylihappo

Salisyyhappopitoiset tuotteet ovat epäpuhtaalle iholle tarkoitettuja. Salisyylihappo uudistaa ja puhdistaa ihon pintaa sekä lieventää ihossa olevia tulehdusreaktioita. Salisylihappoa on saatavilla myös paikallistuotteena, muun muassa geelimuodossa paikallisesti epäpuhtaille alueille käytettäväksi. Jotkut kasvovedet sisältävät myös salisyylihappoa.

Aqua

Aqua eli vesi on liuotin. Usein tuotteissa se sijaitsee INCI-listan alussa, ikään kuin tuotteen pohja-aineena.

Alcohol denat.

Alcohol denat on denaturoitu alkoholi. Se on myös liuotin.

Parfum tai aroma

Nämä termit viittaavat hajusteisiin tuotteissa.

Cetearyl alcohol

Tämä on merkintä emulgaattorille.

Sodium laureth sulfate

Kyse on natriumlauryylisulfaatista. Se on puhdistava, pinta-aktiivinen ja vaahtoava aine. Löydät ainetta usein esimerkiksi vaahtopuhdistusaineista.

Benzoic acid

Kyseessä on bentsoehappo, joka on säilöntäaine. Värit merkitään CI-lyhenteellä, jonka perässä on värin numerokoodi.

Collagen

Collagen tarkoittaa kollageenia. Se on ikääntymistä ehkäisevä ja kiinteyttävä ainesosa, ja varsinkin kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa tätä saadaan teurastuksen sivutuotteena. Esimerkiksi saippuapohjaisten pesuaineiden, voiteiden ja hammastahnojen valmistukseen käytetään usein eläinrasvaa. Eläinten sidekudoksista saatavaa kollageenia on yleisesti erilaisissa ihovoiteissa ja shampoissa. mutta sitä voidaan toki valmistaa myös kemiallisesti.

Allantoiini

Allantoiinilla on ihoa rauhoittava vaikutus. Ainetta käytetään tyypillisesti kosmetiikassa. Sitä voidaan tuottaa muun muassa hevoskastanjoista ja vehnäalkioista.

Lactic Acid

Kyseessä on maitohappo. Se on puskuroiva, humektantti ja ihoa hoitava säilöntäaine. Se ei ole maitopohjainen, vaan bioteknisesti tuotettu. Ainetta käytetään säätelemään ihon pH-arvoa.

Keratiini

Tämä aine on proteiini. Sitä löytyy luonnostaakin hiuksisista ja kynsistä. Ainetta käytetään tyypillisesti esimerkiksi shampoissa ja hiustenhoitoaineissa korjaavana ainesosana.

Edellä mainittujen lisäksi myös luonnontuotteista voi löytyä seuraavia aineita: cera alba eli beeswax (mehiläisvaha), mel (hunaja) sekä lanoline (lanoliini). Viimeinen on lampaan villasta saatavaa rasvaa, ja sitä käytetään paitsi sitomaan kosteutta myös pehmentämään ja kosteuttamaan ihoa sekä toimimaan emulgaattorina vesi- ja öljyemulsioissa.

Lisätietoa kosmetiikan sanaviidakossa selviämiseen löydät täältä.

Yhteistyössä:

Kommentit

Kommenttia