Rintasyöpä on yleisin syöpä naisilla ja siihen sairastuu Suomessa joka vuosi n. 5000 naista.

On monia tekijöitä, jotka vaikuttavat rintasyövän syntyyn. Tärkein riskitekijä on ikä, mutta yksittäisen potilaan kohdalla on vaikea arvioida todellista syytä syövän syntymiselle.

Elinaikana rinnoissa voi tapahtua useinkin muutoksia, esimerkiksi kuukautisten aikaan. Kaikista muutoksista ei kannata olla huolissaan, mutta on hyvä tunnistaa rintasyövän yleisiä merkkejä ja hakeutua hoitoon, jos huomaat rinnoissa poikkeamaa.

Rintasyövän 10 merkkiä

1. Kyhmy rinnassa. Tämän on rintasyövän hyvin klassinen oire, jonka voi huomata tunnustelemalla omia rintojaan.

2. Sisäänpäin vetäytynyt iho tai nänni. Syöpä saattaa ikään kuin vetää rinnan ihoa tai nänniä sisäänpäin.

3. Verinen tai poikkeava nännierite. Joskus papillooma voi aiheuttaa vuotoa, joten erite ei välttämättä ole suoraan syövän merkki.

4. Rintojen arkuus. Joskus mahdollisia syövän oireita ovat rintojen arkuus ja kipu, mutta tavallisesti ne voivat johtua myös hormonaalisista muutoksista kehossa.

5. Erittäin kutisevat nännin. Jos nännien kutina ei johdu esimerkiksi niiden kuivumisesta tai niitä ärsyttävästä pyykinpesuaineesta tai liivien materiaalista, voi kutina olla syövän merkki.

6. Rinnan turvotus ja tulehdus. Jos rinta on punainen ja turvoksissa, on hyvä käydä näyttämässä sitä lääkärille.

7. Rintojen muodon ja koon muutos. On hyvä tuntea ja tutkia rintojaan säännöllisestä, jotta huomaat, jos niiden koossa tai muodossa tapahtuu poikkeamaa.

8. Selittämätön laihtuminen. Monentyyppisten syöpien yksi oire saattaa olla laihtuminen.

9. Rintojen kihelmöinti ja nipistelyn tunne. Tunteen tietävät eritoten synnyttäneet naiset, sillä sama tunne tulee, kun rintoihin nousee maito, muuten oire saattaa kieliä syövästä.

10. Rinnan ihon paksuuntuminen. Jos huomaat rinnoissa ihomuutoksia, kannattaa syy niiden taustalla selvittää.

Jaa eteenpäin kaikille naisille!

Lähteet: Cosmopolitan, Terveyskirjasto