Parisuhteet opettavat enemmän itsestäsi ja elämästä kuin monet muut asiat.

Jokainen parisuhde alkaa siinä toivossa, että se kestää elämän loppuun asti. Tämä on yksi syy siihen, miksi parisuhteen päättyminen kirpaisee usein niin kovasti.

Huffington Postin sivuilla kirjoittavan psykologi Sherrie Campbellin mukaan hyvä puoli kuitenkin jokaisessa päättyneessäkin parisuhteessa on se, että se toimii opettajana, peilinä, joka kertoo, miten voit kasvaa ja mitä ottaa siitä opiksesi.

Alla on viisi syytä, miksi yksikään parisuhde ei ole ajanhaaskausta – erosta huolimatta:

1. Väärät parisuhteet valmistavat oikeaa varten

Ne parisuhteet, jotka eivät kestä, antavat aina lahjan sinulle. Päättynyttä suhdetta miettiessä huomaa, mikä ei toiminut ja itselle selviää paremmin, millaiselta haluaa seuraavan suhteen näyttävän. Campbellin mukaan kun se on selvinnyt itselle, on samalla syntynyt ajatus siitä, mitä rakkaus on ja voi olla.

2. Suhde voi opettaa, mitä et ainakaan halua parisuhteelta

Kun tietää, millaista kohtelua ei halua, on itselle enemmän selvää, millaista käytöstä haluaa. Tämä on Campbellin mukaan hyvä tapa kehittää uusia standardeja siitä, miten haluaa tulla rakastetuksi, kun tiedostaa paremmin, mitä hyväksyy suhteessa ja mitä ei.

3. Opit omista kaavoistasi

Uuden suhteen aloittaessa siihen tuo mukanaan omat kaavat ja tottumukset vanhasta suhteesta. Kun alat toistaa samoja kaavoja, jotka luovat riitoja, kaaosta, torjuntaa tai hylkäämistä, voi näistä ottaa opikseen nähdäkseen, mitä tarvitsee muuttaa ja miten sinun täytyy kasvaa. Campbellin mukaan kyse ei ole kumppanin muuttamisesta, koska hän ei ole vastuussa siitä, mitä olet tuonut mukanasi parisuhteeseen menneistä suhteistasi.

4. Itsekunnioitus

Parisuhteessa ollessa joko saa lisää itsekunnioitusta tai menettää sitä, riippuen siitä, kuinka antaa itsensä tulla kohdelluksi. Parisuhteet ovat paras paikka oppia missä ja miten sinun pitäisi kunnioittaa itseäsi. Opit omat rajasi ja toimit niiden rajojen mukaan puolustaen itseäsi, kun sinua on satutettu.

5. Suru edistää kasvua

Elämä on prosessi alkuja ja loppuja. Parisuhteen päättyessä joutuu käsittelemään yksin olemista ja käymään läpi epämiellyttäviä tunteita. Campbellin mukaan kun kärsii kivusta, samalla kasvaa ja tämä vain vahvistaa yksilöllisyyttäsi. Jokainen elämässä kohdattu menetys on tarkoitettu tuomaan sinua läheisempään suhteeseen itsesi kanssa sekä kertomaan, miten kasvaa, aikuistua, rakastaa itseään ja tulla itsevarmemmaksi.

Lähde: Huffington Post