Kimmoisaa, joustavaa ja sileää ihoa yritetään saavuttaa monin keinoin, joista yksi suosittu tapa on kollageenilisän syöminen.

Ennen kuin pistät kollageenia suuhun, lue nämä Bustle -sivustolta löytyvät kollageenilisän syömiseen liitettävät haitat. Ehkä olet jo syönyt tätä ihon tarvitsemaa ihmeainetta, ja nyt tunnistat tältä listalta jonkin oireen, joka on alkanut sinua kiusaamaan.

1. Voivat turvottaa

Kun kehosi mahahapot hajottavat lisäravinteena syömääsi kollageenia, saatat kokea jonkin verran turvotusta tai painon tunnetta vatsassasi. Tämän pitäisi mennä kuitenkin ohi aika nopeasti, joten sen takia ei tätä tuotetta tarvitse välttämättä jättää syömättä.

2. Voit olla niille allerginen

Allergia on kuitenkin syy, jolloin kollageenia ei missään nimessä kannata syödä. Jos olet allerginen äyriäisille tai kananmunille, voit saada allergisen reaktion, koska joissakin kollageenituotteissa voi olla niitä mukana. Se ei sovi tämän takia myöskään vegaaniruokavalioon. Kollageeni voidaan uuttaa kaloista, kuten turskasta tai makrillista, tai munankuoressa olevista kalvoista. Jos saat tuotteen ottamisen jälkeen ihottumaa tai kärsit muista allergisista oireista, ota yhteys lääkäriin. Vakavat allergiset reaktiot, kuten hengitysvaikeudet, tarkoittavat sitä, että lääkäriin on jo kiire.

3. Mukana voi olla myös tuntemattomia ainesosia

Ennen kuin hankit kollageenilisää, katso mitä ainesosia se sisältää. Siinä voi olla paljon muutakin kuin kollageenia. Lisäaineita voi löytyä paljonkin. Osa niistä voi olla sellaisia, joita et halua pistää suuhusi.

4. Ripulia ja ummetusta

Jos sinulla tulee heti kollageenilisän ottamisen jälkeen kiire vessaan, voi lisä olla siihen juuri syypää. Se voi nimittäin aiheuttaa ripulia. Mutta se voi aiheuttaa myös päinvastaista eli ummetusta. Jos ruuansulatuksesi ei tunnu kestävän tämän tuotteen syömistä, pidä siitä taukoa tai vähennä sen määrää.

5. Ei sovi keskenään syömiesi lääkkeiden kanssa

Muiden lääkkeiden syöminen samanaikaisesti voi aiheuttaa ongelmia. Keskustele aina ensin lääkärisi kanssa ennen kuin aloitat kollageenilisän syömisen, jos syöt jotain lääkkeitä.

6. Niiden syöminen ei välttämättä hyödytä

Jos olet valmis ottamaan riskin, vaikka tiedät nyt mitä oireita kollageenilisän ottaminen voi aiheuttaa, on vielä yksi asia, josta muistutetaan. Sen ei ole todettu toimivan ihon kannalta suotuisasti. Tutkijat eivät ainakaan ole saaneet sitä todistettua. Sitä ei tiedetä, että kuinka paljon keho pystyy sitä hyödyntämään toivomillasi tavoilla.

Ihannetapauksessa kollageeni hajoaisi aminohapoiksi, joka siirtyisi kollageenin muodossa ihoon ja luihin, mutta siitä ei ole saatu selvyyttä, että tekevätkö lisäravinteet sitä.

Lähde: Bustle