Jos rintojasi kutisee tai on joskus kutissut, kannattaa lukea tästä, että mistä se voi johtua ja miten siitä pääsee eroon.

Kutisevat rinnat voivat olla ikävä vaiva. Jokaista meistä kutittaa aina silloin tällöin. Mutta jos kyse on rinnoista, siitä voi helposti huolestua. Syy voi olla joskus vakavakin, mutta yleensä ei, koska suurin osa syistä johtuu jostain sellaisesta, joka ei vaaranna terveyttäsi. Uutissivusto Self kertoo 14 eri syytä, joista rintojen kutina voi johtua. Sen jälkeen saat tietää vielä erilaisia sivuston paljastamia hoitokeinoja, joilla kutina voi lähteä.

1. Et ole pessyt rintaliivejäsi tarpeeksi usein

Likaiset kauan sitten pestyt rintaliivit voivat aiheuttaa kutinaa. Niistä voi löytyä silloin bakteereja, jotka ärsyttävät ihoa. Tämä voi aiheuttaa esimerkiksi sieni-infektion.

2. Olet ollut auringossa liikaa

Auringossa olo voi aiheuttaa kutinaa. Jos rintasi ovat saaneet aurinkoa, voi se olla syy kutinaan.

3. Olet hikoillut paljon

Jos sinulla on ollut kuuma, sekin voi aiheuttaa kutinaa. Hikeä on voinut jäädä esimerkiksi ihopoimujen alle, jonka jälkeen ihosi on voinut alkaa ärtyä. Yksi oire siitä voi olla kutina.

4. Käytät pesuaineita, jotka eivät sovi ihollesi

Käyttämäsi saippua tai pyykinpesuaine eivät välttämättä sovi ihollesi. Kutinaa voi olla silloin tietysti muuallakin kuin pelkästään rinnoissa. Mutta jos olet pessyt rintaliiviisi jollakin eri pesuaineella kuin muut vaatteesi, silloin vain rintasi voivat kutista.

5. Sinulla voi olla ekseema

Myös ihosairaus voi olla kutina takana. Atooppinen ekseema on krooninen tulehduksellinen ihosairaus. Se ilmenee yleensä vauvaiässä, mutta menee usein ohi lapsuusvuosien aikana. Mutta se voi alkaa vaivata uudelleen aikuisiässä. Se vaivaa usein mm. polvissa ja kyynärpäissä, mutta myös rinnoissa.

6. Sinulla on psoriasis

Psoriasis ilmenee erilaisina oireina iholla. Yksi oire voi olla kutina rintojen alla. Se voi olla läiskä tai punertava kohta, joka kutisee.

7. Rintaliiviisi on tehty kankaasta, josta ihosi ei pidä

Rintaliivejä tehdään monenlaisista kankaista. Synteettiset kankaat voivat ärsyttää ihoa. Jos rintaliivisi on tehty niistä, voivat ne ärsyttää rintojasi, joka voi ilmentyä kutinana.

8. Rinnoissasi on hiivatulehdus

Hiivatulehdus yhdistetään yleensä emättimeen, jossa sellaisia yleensä esiintyykin. Mutta sellainen on yleistä myös rinnoissa. Kostea paikka on hiivatulehduksen kasvulle täydellinen ympäristö. Sellainen paikka voi löytyä esimerkiksi rintojen alta.

9. Ihosi voi olla kuiva

Kuiva iho kutisee, joten siksi kuiva iho rintojen kohdallakin voi kutista.

10. Olet raskaana, synnyttänyt vasta tai imetät

Raskaus, synnytys ja imetys aiheuttavat rintoihin melkoisen määrän muutoksia. Nämä muutokset voivat aiheuttaa kutinaa rinnoissa ja nänneissä. Rinnat kasvavat ja pienenevät, joten tällainen venytys voi kutista. Kaikki nämä suuret muutokset voivat aiheuttaa rinnoissa myös kuivuutta ja ärsytystä, jotka taas voivat aiheuttaa kutinaa.  

11. Sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa monenlaisia oireita, joista yksi voi olla kutina. Silloin myös rintasi voivat kutista. Ehkä samalla huomaat myös lukemattoman määrän monia muita oireita, jos tämä on kutinankin syy. Sellaisia ovat Mayon klinikan mukaan esimerkiksi ummetus, ohenevat hiukset, väsymys sekä hidas syke.

12. Jokin käyttämäsi lääke aiheuttaa kutinaa

Lääkkeillä on usein monia eri sivuvaikutuksia, joista yksi voi olla kutina.

13. Erittäin harvinainen syy rintojen kutinalle voi olla syöpä

Jos rintojasi kutisee, on todennäköisin syy jokin muu kuin syöpä. Mutta se voi jossakin tapauksessa olla syynä. Rintasyöpä voi aiheuttaa rintojen kutinaa, mutta myös monia muita ongelmia rinnoissa kuten appelsiini-ihoa, rintojen kimmoisuuden ja koon muutoksia ja punoitusta.

14. Käyt säteilyhoidossa rintasyövän takia

Jos käyt rintasyövän takia säteilyhoidossa, ehkä sinulle on jo kerrottu tästä mahdollisuudesta, että se voi aiheuttaa kutinaa rinnoissa.

Erilaisia keinoja hoitaa ja vähentää rintojen kutinaa

Sinulla on käytössäsi monia keinoja, joilla voi yrittää päästä eroon rintojesi kutinasta, joista uutissivusto Self vielä muistuttaa. Syy pitää tietysti ensin selvittää, mutta osaa näistä voit kokeilla jo ennen kuin syy selviää. Ehkä kutina lakkaa, kun rasvaat rintojasi esimerkiksi jollakin antibioottia sisältävällä voiteella tai muulla hyvin ihoa kosteuttavalla rasvalla, peset rintaliivisi ja peset ne sinun ihollesi sopivalla pesuaineella tai hankit ihoystävällisemmästä kankaasta tehdyt rintaliivit.

Näiden edellä mainittujen keinojen lisäksi sinun kannattaa tarkistaa, että voisiko jokin syömäsi lääke aiheuttaa kutinaa. Ja jos kutina johtuu hiivatulehduksesta, käytä siihen tarkoitettuja voiteita, jotka vaativat kuitenkin lääkärissä käynnin. Auringon polttamalle iholle kannattaa laittaa jotain viileää, aloe-pohjaisia voiteita tai muita kosteutusvoiteita, jotka rauhoittavat ihoa.

Lähde: Self