Voiko kuivaa ihoa käsitellä kehon sisältä käsin, on erittäin mielenkiintoinen ajatus. Sillä tarkoitetaan esimerkiksi veden juomista.

Tätä on kysytty asiantuntijalta, joka antoi Realsimple-sivustolle mielenkiintoisen vastauksen. Monet ihmiset, mukaan lukien eräät julkkikset, joiden nimeä ei aleta tässä luettelemaan, väittävät usein, että heidän kosteana pysyvän ihonsa salaisuus on runsas veden juominen. Veden juominen tekee keholle hyvää monella hyvällä tavalla, mutta vaikuttaako se myös ihon kosteuteen?

”Se on myytti, että vettä pitäisi juoda paljon, joka auttaisi ylläpitämään kosteutettua ihoa”, kertoo New Yorkista oleva dermatologi Joshua Zeichner. ”Vesi menee ennen kaikkea verenkiertoon ja se suodattuu munuaisten kautta. Ei ole sellaista tietoa, jotka osoittaisivat, että juominen enemmän tai vähemmän vettä vaikuttaisi ihon laatuun.”, hän jatkaa.

Kuivassa ihossa veden haihtuminen ihon läpi on todennäköisesti heikentynyt

Se on kuitenkin totta, että ihokin tarvitsee vettä, aivan kuten kaikki muutkin kehon osat. Iho koostuu soluista, jotka ovat suurelta osin vettä. Nämä solut menettävät vettä koko päivän ajan esimerkiksi fyysisen toiminnan, ympäristön vaikutuksen ja ihan vain monien päivän aikana suoritettavien normaalien toimintojen kautta. Se johtaa hilseilevään ja kuivaan ihoon, joka tekee ihosta alttiimman juonteille, ikääntymiselle ja muille iho-ongelmille.

Ihon läpi tapahtuva veden haihtuminen (TEWL) on todennäköisesti heikentynyt, jos on kuiva iho. Se tarkoittaa sitä, että ihossa ei ole tarpeeksi öljyä ja rasvaa. Silloin ei auta se, että juo vettä. Iho tarvitsee silloin kosteusvoiteita, jotta kuivuus häviäisi.  

Lyhyesti kerrottuna kuiva iho on seurausta sekä geneettisistä että ympäristötekijöistä, joita ei voida korjata pelkästään suun kautta. Ihon kosteutuksen parantaminen riippuu useista tekijöistä, jotka työskentelevät yhdessä juomaveden kanssa, varmistaakseen, että muu keho toimii hyvin.

Lähde: Realsimple