Toitko jo joulukuusen sisälle? Saatat kärsiä joulukuusisyndroomasta.

Joulukuusi kuuluu erottamattomasti monen suomalaisen jouluun, eikä joulu ilman kuusta olisi monelle oikea joulu. Terveytesi kannalta saattaa kuitenkin oli merkittävä ero siinä, onko kuusi aito vai muovista tehty.

Mikäli olohuonettasi komistaa aito kuusi, olet saattanut jo alkaa kärsiä niin kutsutusta joulukuusisyndroomasta tietämättäsi. Oletko huomannut itsessäsi nuhan oireita ja tukkoista nenää? Olet ehkä pistänyt valuvan nenän talven ja pakkasen piikkiin, mutta todellisuudessa syypää saattaakin olla joulukuusesi.

Joulukuusesi nimittäin allergeenejä, jotka laukaisevat joillakuilla flunssan oireet. Joulukuusta voisi verrata heinänuhaan, joka aiheuttaa nuhaa, aivastelua, vuotavaa nenää ja kutiavia silmiä. Pahimmassa tapauksessa kuusi aiheuttaa myös päänsärkyä ja korvakipua, mikä saattaa pilata tunnelmallisen joulujuhlasi.

Asiantuntijoiden mukaan yksi syy oireisiin on kuusten sisältämät eri homelaadut tai vaikkapa synteettisen kuusen keräämä pöly.

Asialle on kuitenkin mahdollista tehdä jotain. Asiantuntija neuvookin seuraavaa:

  1. Jos et ole vielä tuonut kuusta sisälle, huuhtele se vesiletkun avulla ulkona. Näin pääser ainakin osasta hometta eroon.
  2. Tuo kuusi sisälle ja koristele se mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa.
  3. Hanki ilmanpuhdistin, joka auttaa pitämään allergeenit kuten homepartikkelit kurissa.

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: The Sun / Kuva: Sandra Seitamaa