Yksikään tämän vuoden Nobel-palkinnoista ei mennyt naiselle.

Lokakuun aikana on paljastettu tämän vuoden Nobel-palkittuja ja suomalaiset ovat voineet iloita, kun ekonomisti Bengt Holmström sai ensimmäisenä suomalaisena Nobelin taloustieteen palkinnon yhdessä Oliver Hartin kanssa. Sosiaalisessa mediassa on myös innostuttu siitä, että kirjallisuuden Nobel-palkinto annettiin tänä vuonna lauluntekijä ja muusikko Bob Dylanille.

Osa on kuitenkin kiinnittänyt huomionsa surulliseen seikkaan Nobel-palkittuihin liittyen: yksikään yhdestätoista tänä vuonna Nobel-palkinnon saaneesta ei ollut nainen. Palkittujen naisten määrä ei ylipäänsä ole hääppöinen, vaikka ansioituneita naisia olisi tarjolla palkinnonsaajaksi.

Nobel-palkintoja on jaettu vuodesta 1901 lähtien 881 henkilölle (osa on saanut palkinnon useamman kerran) ja 23 organisaatiolle. Glamourin mukaan tästä joukosta vain 48 on ollut naisia – Marie Curie on ainoana naisena palkittu kahdesti, joten nainen on saanut Nobel-palkinnon yhteensä 49 kertaa.

Glamourin mukaan tämän vuoden palkittujen julkistamisen jälkeen monet ovat kommentoineet esimerkiksi Twitterissä, kuinka ikävää naisten puuttuminen Nobel-palkittujen joukosta on. Yksi kommentoijista on suositussa Rillit huurussa -sarjassa (Big Bang Theory) Amya näyttelevä Mayim Bialik, jolla on tohtorintutkinto neurotieteestä.

”Kirjallisuuden Nobel-palkinto meni Bob Dylanille! Wau. Ehkä naisiakin mukaan ensi vuonna, jooko? Mutta tämä on kyllä mahtavaa”, Bialik twiittasi.

Alla on lisää esimerkkejä kommenteista, joita naisten puuttuminen palkittujen joukosta on synnyttänyt:

”Vuonna 2016 Nobel-palkinnot menivät vain yli 65-vuotiaille miehille ja heidän näkemykselleen maailmasta. Kuinka inspiroivaa.”

Anna-Lena Scholz

@doc_scholz
So. In 2016, the #NobelPrize got awarded exclusively to men over 65 and their view of the world. How very inspiring.

”Yksikään nainen ei saanut tänä vuonna missään kategoriassa Nobel-palkintoa. Ei yksikään. Minusta se kertoo paljon yhteiskunnastamme.”

Charlotte Clymer 🇺🇦

@cmclymer
No women were awarded a Nobel Prize in any category this year. Not a single one. I think that says a lot about our society.

#NobelPrize

”Hauska fakta: Useampi Bob-niminen voitti Nobel-palkinnon tänä vuonna kuin naiset.”

Atif Kukaswadia, PhD

@DrEpid
Fun fact: More men named Bob won a #NobelPrize this year than women.

”Nolla naista, NOLLA naista voitti Nobel-palkinnon tänä vuonna. Mitä sinä sanoit? Feminismiä ei enää tarvita? Ugh, mikä häpeä vuonna 2016!”

”Onnea kaikille taitaville naisille, jotka saivat ansaitun Nobel-palkinnon – Ei kun hetkinen, heitä ei ollut. Mutta hei, Bob Dylan!”

marie bdlh

@feelfreetopayme
Congrats to all the talented women who received a well deserved #NobelPrize - Oh wait no, there was none. But hey, #BobDylan !

”100% Nobel-palkinnot miehille tänä vuonna. Onko todella niin vaikea löytää yhdenvertaista työtä naisilta tieteen, kirjallisuuden tai globaalin rauhan saralla?”

Sybille Geisenheyner

@SGeisenheyner
100% quota for men #nobelPrize 2016. Is it really that hard to find coequal work from women in science, literature or for global peace?

Lisätietoa tämän vuoden Nobel-palkituista ja itse palkinnosta löydät täältä.

Mitä mieltä sinä olet siitä, ettei naisia ollut Nobel-palkittujen joukossa tänä vuonna? Kommentoi alla!

Lähde: Glamour