Lapset voivat tulevaisuudessa haastaa vanhempiaan oikeuteen esimerkiksi Facebookissa julkaistujen kuvien takia.

Jokaisen Facebook-kavereista löytyy se ylpeä äiti tai isä, joka mielellään julkaisee kuvia pienen silmäteränsä kasvusta, kehityksestä ja puuhista sivustolla. Tulevaisuudessa moinen voi kuitenkin johtaa oikeushaasteeseen – ainakin Ranskassa.

Daily Mailin mukaan lapset voivat haastaa oikeuteen itsestään sosiaalisessa mediassa kuvia julkaisseita vanhempia Ranskan yksityisyyslakien alla. Tuomituksi tuleminen voi johtaa vuoden vankeuteen ja noin 45 000 euron sakkoihin.

”Muutaman vuoden kuluttua lapset voivat helposti haastaa vanhempansa oikeuteen lapsuuskuvien julkaisusta”, nettilain ja etiikan asiantuntija Eric Delcroix kertoi.

Delcroixin mukaan tietyissä vaihessa lapset eivät halua joutua valokuvattavaksi ja vielä vähemmän haluavat kuvien päätymistä julkiseksi.

Asiantuntijoiden mukaan myös aikuiset, jotka haastavat vanhempansa oikeuteen yksityisyytensä rikkomisesta heidän ollessa vielä lapsia, voivat saada hyvityksiä.

Ranskassa viranomaiset varoittelivat helmikuussa 2016 lasten valokuvien julkaisun suhteen ja julkaisivat Facebookissa viestin: ”Olkaa hyvät ja lopettakaa lastenne valokuvien julkaisu Facebookissa.”

”Muistakaa, että lasten kuvien julkaisu Facebookissa ei ole turvallista. On tärkeää suojella alaikäisten yksityisyyttä ja heidän kuviaan sosiaalisen median sivustoilla”, viranomaiset muistuttivat.

Lähde: Daily Mail