Peruna on monipuolinen syötävä, josta voidaan tehdä esimerkiksi muusia, ranskalaisia ja sipsejä.

Mutta siitä on hyötyä muullakin tavalla kuin sillä, että sitä on tarkoitus syödä. Tips and Tricks-sivustolla esitellään viisi tapaa käyttää perunaa apuna siivouksessa.

1. Silmälasit

Jos käytät silmälaseja, tiedät kuinka ärsyttävää on, kun ne huurtuvat. Varsinkin kun käytät kasvomaskia, käy niin helposti. Onneksi sitä on helppoa estää. Hiero raakaa perunaa linssien sisäpuolelle. Perunassa oleva tärkkelys estää lasipintoja huurtumasta. Samalla lasit myös puhdistuvat liasta. Jos perunasta jää tärkkelystä laseihin kiinni, pyyhi ne pois.  

2. Ruoste

Ruosteen poistaminen ei ole helppoa. Onneksi voit puhdistaa ruosteiset veitset ja sakset nopeasti perunoilla. Leikkaa peruna kahtia ja laita päälle hieman astianpesuainetta ja ruokasoodaa. Hiero perunaa ruosteeseen, kunnes ruoste on kokonaan kadonnut. Huuhtele hyvin vedellä ja anna kuivua.

3. Lasinsirujen kerääminen

Sirpaleet saattavat tuoda onnea, mutta kukaan ei halua astua niiden päälle. On vaikea tehtävä kerätä kaikki sirpaleet ja palaset, jos jokin lasiesine tippuu lattialle ja hajoaa sirpaleiksi. Jotkut sirpaleet ovat niin pieniä, ettei niitä edes näe kunnolla. Silloin voi käyttää apuna perunoita. Leikkaa peruna kahtia. Hiero avointa puolta maahan, missä lasi rikkoutui, ja sirpaleet kiinnittyvät perunaan. Käytä turvallisuussyistä aina suojakäsineitä.

4. Hopeiden kiillotus

Perunoiden keitinvettä ei kannattaa heittää pois. Niiden keitinvesi sisältää paljon tärkkelystä, joka voi auttaa pääsemään eroon hopeaesineissä olevista ärsyttävistä tahroista. Aseta hopeaesineet keitinveteen vähintään tunnin ajaksi. Kiillota ne sen jälkeen kuivana ja näet kuinka ne taas kiiltävät ja näyttävät uusilta.

5. Pienet tahrat

Valitettavasti perunat eivät pysty irrottamaan suuria punaviinitahroja valkoisesta paidasta, mutta pienemmille tahroille se käy. Kokeile sitä myös pienten rasvatahrojen irrottamiseen. Tuputa raakaa perunaa tahroihin niin kauan, että tahrat ovat irronneet.

Lähde: Tips and Tricks