Eteeriset öljyt voivat aiheuttaa monia haitallisia reaktioita.

Eteerisillä öljyillä sanotaan olevan monia vaikutuksia hyvinvoinnin kannalta stressin lievittämisestä lähtien. Jos omassa kodissasi kuitenkin asustaa kissa tai useampi, kannattaa eteeristen öljyjen käyttöä miettiä uudelleen, sillä ne voivat olla vaarallisia kissojen kannalta.

BuzzFeed kertoo ihmisten huolestuneen eteeristen öljyjen tuoksuttamisen vaikutuksista somessa yhden äidin viraalikirjoituksen jälkeen. Kirjoituksessa yhdysvaltalaisnainen kertoo alkaneensa käyttää eteeristen öljyjen käyttöön tarkoitettua diffuusoria, minkä jälkeen hänen tyttärensä 16-vuotias kissa alkoi käyttäytyä kuin se olisi sairas.

BuzzFeedin mukaan nainen väitti käyttäneensä eukalypstusöljyä sänkynsä vierellä eikä muutaman ensimmäisen päivän aikana huomannut kissalla mitään oireita.

“Neljäntenä päivänä se oli unelias, hoiperteli ja kuolasi paljon”, nainen kertoi Facebook-julkaisussa, joka ei ole enää ainakaan julkisesti nähtävillä.

Naisen aviomies etsi apua Googlesta ja sai selville, että eukalypstusöljy voi olla vaarallista kissoille. Tämän jälkeen kissa vietiin eläinlääkäriin, missä se sai antibiootti- ja vitamiinipistokset ja ohjeet seurata tilannetta viikonlopun yli.

“Kissa ei ole ollut oma itsensä. Se syö ja juo hieman, kävelee paremmin, sillä on hieman ripulia, mutta se ei ole vielä selvillä vesillä”, nainen kirjoitti.

Naisen mukaan hänellä ei ollut aavistustakaan, että eteeriset öljyt voivat olla haitaillisia lemmikeillä eikä hänen käyttämänsä tuotteen etiketissä ollut varoitusta. BuzzFeed koetti tavoittaa naisen, mutta ei onnistunut siinä.

Sen jälkeen kun naisen varoittavasta kirjoituksesta tuli viraali, BuzzFeed otti yhteyttä American Veterinary Medical Associationin (AVMA) asiantuntijoihin, jotka kertoivat, että eteeristen öljyjen käytön kanssa kannattaa olla varovainen lemmikkien seurassa.

“Vaikuttaa siltä, että nämä tuotteet ovat potentiaalisesti myrkyllisiä lemmikeille (kissoille erityisesti) ja olemme neuvoneet lemmikkien omistajia olemaan varuillaan käyttäessä niitä kodeissaan”, AVMA:n edustaja Michael San Filippo kertoi BuzzFeedille.

Hän kuitenkin lisäsi, että jos eteerisiä öljyjä päättää käyttää, pitäisi ne pitää kaukana lemmikeistä ja seurata niitä myrkytyksen merkkien havaitsemiseksi. Merkkejä ovat muun muassa kuolaaminen, naaman tassuttaminen, hengitysvaikeudet, uneliaisuus, oksentaminen ja lihasväristykset.

American Society for the Prevention of Cruelty to Animals -järjestö (ASPCA) varoittaa myös eteeristen öljyjen käytön mahdollisesta vaarallisuudesta lemmikeille. Etenkin kissat ovat niille herkkiä ja voivat kärsiä muun muassa ruoansulatuskanavan häiriöstä ja jopa maksavaurioista.

BuzzFeedin mukaan ASPCA on huomauttanut, että eri merkeillä ja eri öljysekoituksilla voi olla erilaiset pitoisuudet, jotka voivat laskea tai kasvattaa myrkyllisyyttä.

Myös brittilehti Metro on ottanut eteeristen öljyjen haitallisuuden esiin. Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals -järjestön (RSPCA) edustaja kommentoi lehdelle, että eteeristet öljyt ovat vaarallisia kissoille ja voivat aiheuttaa monia haitallisia reaktioita.

RSPCA:n mukaan vaikka osa eteerisistä öljyistä voi aiheuttaa haitallisemman reaktion kuin toiset (esimerkiksi teepuuöljy voi aiheuttaa joukon terveysvaivoja, jos vain muutama tippa pääsee iholle), on parasta välttää niitä kokonaan, jos omistaa kissan. Tähän lukeutuvat myös diffuusorit, jotka levittävät öljyjä ilmaan, jota kissasikin hengittää.

Metron mukaan teepuuöljyn myrkyllisyys voi johtaa masennukseen, vapinaan ja liialliseen syljeneritykseen ja vakavammissa tapauksissa kissojen takajalat voivat halvaantua tai ne voivat jopa joutua koomaan. Toisinaan kissat kuolevat elinten petettyä teepuuöljylle altistuttuaan.

Erilaiset aineet voivat vaikuttaa lemmikkeihin eri tavoin ja oireilla voi kestää aikansa ennen kuin ne tulevat esiin, joten omistajat eivät heti tiedä, jos jokin on pielessä. Metron mukaan eteeriset öljyt ja diffuusorit kannattaa unohtaa, jos on kissa ja jos näitä on vasta käyttänyt, kannattaa varalta viedä kissa tarkistettavaksi eläinlääkäriin.

Lähde: BuzzFeed, Metro