Erilaiset merkit voivat paljastaa, että kahden ystävän välillä kyteekin jotain ystävyyttä enemmän.

Romanttisen ja platonisen ihmissuhteen välillä ei aina ole kovin suurta eroa; parhaat ystävykset voivat toimia tavoilla, jotka muistuttavat jo romanttista suhdetta. Bustlen mukaan usein romanttisessa suhteessa onkin palasia platonisesta suhteesta ja sama päinvastoin.

”Vahvimmat parisuhteet yleensä alkavat ystävyydestä, joten toisinaan rajat niiden välillä voivat olla hämärät”, deittailun asiantuntija Noah Van Hochman totesi Bustlelle.

Monenlaiset merkit voivat viitata siihen, että ystäväsi on ihastunut sinuun tai sinä häneen tai olette molemmat alkaneet ihastua toisiinne. Jos olet alkanut miettiä, voisiko sinun ja ystäväsi välillä olla kuitenkin jotain enemmän, voi olla aika alkaa suunnitella ”Mitä välillämme on meneillään” -keskustelua.

Ennen kuin otat tämän aiheen puheeksi, tutustu alta erilaisiin merkkeihin, jotka voivat auttaa sinua olemaan varma siitä, että välillänne on todella jotain enemmän kuin pelkkää ystävyyttä.

Haaveilet hänestä

Jos kesken työ- tai opiskelupäivän huomaavat haaveilevasi ystävästäsi, saattaa hän merkitä sinulle paljon enemmän kuin olet tiedostanut. Kliinisen psykologi Ramani Durvasulan mukaan romanttiset fantasiat ovat iso merkki. Jos et osaa olla ajattelematta häntä – etenkin kun olette erossa toisistanne tai teettä jotain, mihin toinen ei millään tavalla liity – voi se vahvasti vihjata siitä, että tunteet eivät ole enää vain ystävyyttä.

Olet mustasukkainen

Parisuhdevalmentaja Cindi Sansone-Braffin mukaan saatat olla ihastunut, jos sinulla on mustasukkaisuutta ystävääsi liittyen. Nämä tunteet voivat osua erittäin vahvana etenkin silloin, kun saat tietää ystäväsi olevan parisuhteessa.

”Ajattelit, että hän on vain ystäväsi ja nautit hänen kanssa juttelusta ja ajanvietosta, mutta sitten saat tietää, että hän on parisuhteessa ja yllättäen alat tuntea olevasi mustasukkainen”, Sansone-Braff kuvaili tilannetta Bustlelle.

Seksi- ja parisuhdeterapeutti Carlyle Jansenin mukaan kun olet mustasukkainen toisen ollessa pois luotasi, hänen muista kiinnostuksen kohteistaan tai jopa rakkauden kohteista, on aika pysähtyä pohtimaan, mitä tämä ihminen merkitsee sinulle. Myös se voi olla merkki syvemmistä tunteista, jos et halua ystäväsi viettävän aikaa sinun ja sinun kumppanisi kanssa, jos sinulla on sellainen.

”Tämä saattaa tuoda esiin epälojaaliuden tunteita tai nostaa esiin omat sekavat tunteesi joten välttelet näitä tilanteita”, psykoterapeutti Terri Cole selitti – jos siis et haluat kokoontua porukalla, kannattaa pohtia, mistä se johtuu.

Hän katsoo sinua hassusti

Tämä on hienovaraista, mutta seksikoulutaja Danielle Sepulveresin mukaan voit usein tietää toisen tunteista sen perusteella, miten hän katsoo sinua. Hän kertoi Bustlelle, että katsekontakti, joka johtaa lähes käsinkosketeltavaan tuntemukseen, vaikket vastaisi siihen, voi tarkoittaa sitä, että paras ystäväsi haluaa ollakin kumppanisi.

”Hän usein panostaa enemmän kuin olisi tarpeen ja läsnä on sellaista huomaavaisuutta, joka tuntuu lähes yllättävältä. Hän kuuntelee ja muistaa asioita, joita olet sanonut ja itse unohtanut”, Sepulveres lisää merkkeinä.

Kyse on loppujen lopuksi ihmisestä, joka on jo lojaali sinua kohtaan, tukee sinua ja rakastaa sinua hyvinä ja huonoina aikoina. Jos hänen katseessaan on tietty häivähdys, voi se tarkoittaa hänen olevan kiinnostunut sinusta muutenkin kuin ystävänä.

Et malta odottaa, että näet hänet

Bustlen mukaan jos läpi päivän olet malttamaton näkemään ystäväsi, voi se viitata siihen, että haluat jotain enemmän. Vaikka et olisi alkuun varma, että kyse on jostain enemmäst, kun tiedät, sen todella tietää.

”Alat keksiä tekosyitä nähdäksesi tätä erityistä ystävää, alat muistaa pieniä yksityiskohtia, kun vietitte aikaa yhdessä ja kun katsotte toisianne, on välillänne syvempi yhteys kuin ohimenevä katse”, parisuhdeguru Rob Alex kertoi Bustlelle.

Jos tunnet välillänne jotain magneettista, voi se olla merkki maailmankaikkeudelta, että tätä asiaa kannattaisi tutkia lähemmin.

Haluat vehtailla ”huvikseen”

Voit tunnistaa ystäväsi olevan viehättävä, vaikka et tuntisi vetoa häneen. Jos kuitenkin innostut hänestä vielä enemmän, selvästi viehätyt ja halusi heräävät, on se melko selvä merkki siitä, että haluaisit jotain fyysistä.

”Kun haluat suudella ja päästä lakanoiden väliin ystävän kanssa, ei hän ole enää ystävä”, parisuhdeasiantuntija April Masini sanoi Bustlelle.

Tämä raja ei ylity vasta sitten, kun toimit tunteides pohjalta; se ylittyy, kun tunnet niitä. Masinin mukaan kun sinulla on seksuaalisia tunteita ystävää kohtaan, on hänestä tullut sinulle jotain enemmän.

Sinulla on perhosia vatsassa

Jos tunnet näin ystäväsi seurassa, on se Bustlen mukaan selvä merkki. Erilainen tunne fyysisesti on merkittävä osoitus enemmän kuin ystäviä -tunteista.

”Sydämesi lyö nopeammin, kun näet hänet, tiedät näkeväsi hänet tai kuulet hänestä”, Durvasula selitti.

Perhoset vatsassa voi olla myös merkki ahdistuksesta ja ristiriitaisista tunteista, joten tämän tunteen koettuasi kannattaa jälleen pohdiskella, mistä mahtaa olla kyse.

Ajattelet ja tunnet häntä kohtaa toisin

Jossain vaiheessa tapasi, miten ajattelet häntä ja mitä tunnet häntä kohtaan on muuttunut. Psykologi Nikki Martinezin mukaan esimerkiksi nautit hänen seurastaan tavalla, joka eroaa siitä, millainen olet muiden ystäviesi kanssa.

”Näet hänessä sellaisia ominaisuuksia, joita muut eivät näe, ja kun jotain tapahtuu – hyvää tai huonoa – haluat automaattisesti kertoa hänelle siitä”, hän jatkoi.

Hän on ensimmäinen, jolle haluat jutella aamulla, ja viimeinen, jolle haluat jutella illalla. Hän on ensimmäisenä mielessäsi, kun haluat jakaa jotain jollekin.

Tapasi koskea muuttuu

Ehkä et tee sitä tarkoituksella, mutta voit esimerkiksi huomata kätesi hipaisevan hänen kättään paljon. Bustlen mukaan jos analysoit miten fyysisesti toimit ystäväsi kanssa, on jotain meneillään.

”Sinun fyysiset tavat, vaikka ne eivät olisi seksuaalisia, ovat muuttumassa. Olet siirtynyt nopeista halauksista ja poskisuukoista pidempään halauksiin ja flirttailevaan kosketteluun”, parisuhdevalmentaja Chris Armostrong sanoi esimerkkinä.

Jos siis koskettelet paljon, pidä silmällä miten sen teet. Van Hochmanin mukaan jos vaikkapa kadulla kävellessä liikkeenne saavat teidät aina lähes kiinni toisiinne, on se merkki siitä, että jotain on meneillään.

Jos tämä vielä tuntuu luontevalta, ala valmistautua. Armstrongin mukaan kun tällaista intiimimpää koskettelua tapahtuu ystävien välillä ja se on molemminpuolista, luonnollita ja toistuvaa, tuntee ystäväsi todennäköisesti samoin kuin sinä.

Mikään ei riitä

Kenties olet tottunut käymään hänen kanssaan kerran tai kaksi viikossa lounaalla, mutta nykyisin sen odottaminen tuntuu kidutukselta. Jos näin on, suosittelee Sansne-Braff pysähtymään itsetutkiskeluun.

”Sinulle riitti jutella hänen kanssaan kerran tai kaksi viikossa, mutta nyt huomaat, että hän on se, jonka puoleen käännyt aina, ja haluat jutella päivittäin”, hän sanoi.

Viestittelette enemmän

Sekin on merkki siitä, että jotain enemmän on meneillään, jos viestittelette useammin ja pitkin päivää; ehkä ennen laitoitte viestiä muutaman päivän välein, mutta nyt viestit ovat jo hyvien huomenten ja öiden toivotuksiakin. Vaikka ette viestittelisi aktiivisesti, laitatte toisillenne meemejä tai TikTok-videoita tai muuta vastaavaa. Tällainen kertoo siitä, että hän ajattelee sinua tai sinä häntä myös silloin, kun ette ole ”yhdessä”.

”Ketä ajattelemme on se, kehen olemme yhteydessä, kun olemme yksin”, Armstrong totesi.

Jos se on molemminpuolista, on mahdollista, että kumpikin teistä miettii, onko välillänne jotain ystävyyttä syvempää.

Ystävyytenne muuttuu hienovaraisin tavoin

Psykoterapeutti Tina B. Tessinan mukaan esimerkiksi te kaksi päädytte juttelemaan enemmän ja unohdatte muut ympärillänne. Kenties myös alatte kosketella toisianne uusilla tavoilla tai olemaan kanssakäymisissä muilla tavoilla: hän laittaa viestiä tarkistaakseen, oletko menossa asioilla tai ulos lounaalle ja voisiko hän tulla myös.

Puhut hänestä jatkuvasti

Sen lisäksi, että haaveilet hänestä, ei ajatus intiimimmästä hätkäytä sinua ja mieluummin olisit hänen kanssaan kuin yksin, kun olet huonolla tuulella. Bustlen mukaan vielä isompi merkki on se, että puhut hänestä jatkuvasti, kun hän ei ole läsnä.

Elämäntapavalmentaja Kali Rogersin mukaan jos jatkuvasti löydät tapoja tuoda hänet ilmi keskusteluissa muiden ystäviesi kanssa, on rakkauskärpänen puraissut.

Ota asia puheeksi

Jos olet sillä kannalla, että välilänne voisi olla jotain enemmän, puhu siitä. Sansone-Braff muistuttaa, että rehellisyys omista tunteista on tarpeen kaikissa ihmissuhteissa, mutta etenkin tässä totuuden kertominen on olennaista tai muuten saatatte antaa toisillenne paljon sekavia merkkejä, jotka voivat tuhota ystävyyden ja mahdollisuudet aitoon parisuhteeseen tulevaisuudessa.

Samoilla linjoilla on parisuhdevalmentaja ja -terapeutti Anita Chlipalan, jonka mukaan avoin kommunikaatio on tärkeää, kun on kyse parisuhdetilanteesta; jos et tiedä deittailevasi jotakuta, et silloin deittaile häntä.

Jos siis olette olleet ystäviä jonkin aikaa ja eräänä iltana suutelitte ja nyt mietit, oletteko enemmän ystäviä, älä oleta mitään ja puhu asiasta.

”Deittailusta kiinnostunut tekee aikeensa erittäin selväksi ja näyttää sen käytökselläänkin”, Chlipala huomautti.

”Ystävät tai ystävät ’etuuksilla’ (friends with benefits, kaverit, jotka harrastavat seksiä) voivat myös flirttailla ja käydä ulkona syömässä toisinaan”, hän jatkoi.

Jos kuitenkin tiedät, ettei mahdollisuutta romantiikkaan ole, täytyy sinun kunnioittaa toisen tunteita ja omaa tilaa sekä tietää antaa asian olla, jos se vain laittaa kohtuutonta painetta ystävyydelle.

Mitä jos hän ei tunnekaan samoin?

Jos ystäväsi tuntee samoin kuin sinä, mahtavaa! Jos ei, on syytä ajatella seuraavia askelia.

”Voit edelleen valita olla ystäviä, jos pystyt siihen, tai voit valita päättää ystävyyssuhteen ennen kuin sydämesi särkyy, kun tämä henkilö rakastuu johonkuhun toiseen ja joudut kohtaamaan sen”, Sansone-Braff totesi.

Ennen kuin olet todella harmissasi siitä, että rakastuit parhaaseen ystävääsi, suosittelee Bustle muistamaan tämän.

”Minusta monet platoniset suhteet, joilla on pitkäikäisyyttä ja syvyyttä, voisivat olla syvempiä romanttisia suhteita”, psykoterapeutti Michele Paiva sanoi.

”Minusta tuntuu, että haavoittuvaisuus, intohimo ja kunnioitus ovat romantiikan kolmijalka, joten jos nuo ovat olemassa, onmahdollista, että suhde voisi helposti siirtyä kaveruudesta rakastavaisiksi”, hän jatkoi.

Lähde: Bustle