8 paljastavaa merkkiä: Näin tunnistat, ovatko tunteesi himoa vai rakkautta

Uuden suhteen alussa tunteet voivat viedä mennessään niin, ettei osaa erottaa rakkautta ja himoa toisistaan.

Rakkaus ja himo olisi hyvä osata erottaa toisistaan, sillä se voi auttaa välttymään pettymyksiltä rakkausrintamalla. Esimerkiksi pitkää parisuhdetta etsivälle näiden tunteiden erottaminen auttaa välttämään himoon pohjautuvia suhteita, jotka ovat usein väliaikaisia, kun taas sinkkuudestaan nauttiva osaa himon ja rakkauden erottamalla huomata, jos deittailu alkaakin mennä vakavampaan suuntaan.

Women’s Healthin mukaan himon ja rakkauden erottaminen ei ole helppoa, koska molempiin liittyy intensiivisiä tunteita. Pepperdine Universityn professori Steve Sultanoffin mukaan näillä kahdella tunteella on kuitenkin yksi selvä, erottava tekijä.

”Rakkaus on tunne tai kokemus tunteesta yhteydessä tai bondaten toisen ihmisen kanssa. Tämä yhteys sisältää emotionaalisen läheisyyden tai intiimiyden”, kliinisenä psykologinakin toimiva professori selittää.

Intiimiys sisältää paljon muutakin kuin seksiä: se on muun muassa herkkiä keskusteluita ja avautumista tulevista tavoitteista kumppanille. Himon mukana sen sijaan ei tule tällaista kiintymystä.

Himon ja rakkauden erot

Women’s Healthin mukaan himon taustalla on suurimmaksi osaksi fyysiset halut. Se voi tuntua todella intohimoiselta, mutta himoon pohjautuvassa suhteessa ei usein ole niin sanotusti lihaa luiden ympärillä ja tässä suhteessa ihminen yleensä haluaa vain tyydyttää omat tarpeensa.

Himo pohjautuu fyysisyyteen ja hetkeen eikä tämän tunteen vallassa välttämättä ajatella tulevaisuutta. Syvälliset keskustelut ja esimerkiksi toistensa läheisten tapaaminen voivat jäädä, jos suhdetta ylläpitävä tunne on himo.

Himoa tuntiessa voi kokea halua olla toisen kanssa jatkuvasti, mutta rakastuneena tällaista tarvetta ei synny. Women’s Healthin mukaan toisin kuin himo, rakkaus ei ole omistavaa ja rakastuneena huomioidaan myös kumppanin kiinnostuksen kohteet sekä tarpeet eikä keskitytä omiin haluihin.

”Kun rakastat, pystyt hyväksymään sen, että kumppanillasi on oikeus olla yksilö. Sinulla ei ole taipumusta lla mustasukkainen kumppanin työsuhteista, perheestä ja ystävyyssuhteista, mikä on paljon yleisempää himon ajamilla suhteilla”, Sultanoff kertoo.

Esimerkiksi rakastuneena saatat olla ymmärtäväisempi, jos kumppanisi joutuu siirtämään jotain yhteistä suunnitelmaanne töidensä takia, kun taas himon kourissa tällainen voi saada sinut tolaltasi, koska se ei vastaa halujasi.

Women’s Health listasi Sultanoffin avustuksella yhteensä kahdeksan merkkiä, joiden avulla pystyt tarkemmin erottamaan rakkauden himosta, ja suomensimme nämä merkit alle.

Haluat häntä fyysisesti ja emotionaalisesti

Himon vallassa tuntemasi halu kumppaniasi kohtaan on Sultanoffin mukaan enimmäkseen fysiologista eikä tällä halulla ole juuri syvyyttä. Rakastavassa suhteessa fyysisen vetovoiman taustalla on enemmän tunnetta. Tätä voi ajatella näin: himoon pohjautuvassa suhteessa seksi saattaa olla se, mikä synnyttää läheisyydentunnetta kumppaniin, mutta rakastavassa suhteessa läheisyys korostuu, koska seksin jälkeen voi nukahtaa toinen toisensa käsivarsille.

Haluat tutustua hänen läheisiinsä

Esimerkiksi vanhempien tapaaminen on syystä iso juttu. Se voi olla symbolinen seuraava askel ja jos odotat tätä hetkeä suhteessasi, suhtaudut silloin parisuhteeseesi pitkäaikaisena suhteena. Sultanoffin mukaan läheisten tapaaminen on paljon yleisempää rakkaussuhteissa. Jos tunnet himoa, ei silloin kumppanin elämässä olevilla ihmisillä ole sinulle niin väliä.

Uskallat olla haavoittuva

Jos pystyt olemaan avoin ja haavoittuva kumppanillesi, on välillenne muodostunut luottamusta. Tällainen avautuminen on yleisempää rakkauden ajamissa parisuhteissa, koska himoon pohjautuvissa suhteissa tällaiset keskustelut aiheuttavat pelkoa, että suhde menee liian vakavaksi eikä se tunnu miellyttävältä. Himoon pohjautuvissa suhteissa syvälliset, herkät keskustelut voivat pelottaa myös sen takia, että pelkää niillä karkottavan kumppaninsa.

Et katso asioita läpi sormien

Jos suhde pohjautuu himoon, on tällöin todennäköisempää katsoa asioita läpi sormien eikä asioista huomauta, koska ei halua ottaa riskejä, että suhde päättyisi tai niistä ei huomauta, koska ylipäänsä tietää suhteen olevan väliaikainen.

”Himossa annat asioiden olla, mutta se jää taustalle”, Sultanoff sanoo.

Rakastuneena sen sijaan asioita haluaa ottaa todennäköisemmin esille, koska suhteen haluaa kestävän ja puhumalla haluaa varmistaa, että on kumppanin kanssa samalla sivulla.

Olet valmis kompromisseihin

Voit laittaa omia tarpeitakin taka-alalle kumppanisi takia, mutta et uhraa kuitenkaan itseäsi suhteesi takia. Esimerkiksi kumppanisi haluaa muuttaa uudelle paikkakunnalle työn perässä, mutta tämä ei ole ollut osa omaa suunnitelmaasi. Rakastavassa suhteessa voit kuitenkin harkita tätä ja lähteä tällaiseen muutokseen, koska katsot suhdettasi pitkäaikaisesta, kestävästä näkökulmasta. Himoa tuntiessa tällaista muutosta tuskin edes harkitsisi.

Kumppani on mukana tärkeissä tapahtumissa

Rakastavassa suhteessa usein varmistat, että kumppanisi on läsnä ja kanssasi tärkeissä tapahtumissa ja tilaisuuksissa, koska odotat yhteistä tulevaisuutta ja hänestä alkaa tulla sinulle myös tukipilari. Lisäksi tällaisiin tilaisuuksiin, kuten läheisten häät, osallistuminen yhdessä voi luoda vahvemman kytköksen parin välille. Himoon pohjautuvassa suhteessa kummallakaan osapuolella ei ole kytköstä toistensa maailmaan suhteen ulkopuolella.

Tiedät, ettei hän ole täydellinen

Kun on himoon pohjautuvassa suhteessa, saattaa kumppanin nähdä vaaleanpunaisten lasien läpi, mutta rakkauteen pohjautuvaan suhteeseen mennessä pystyy paremmin huomaamaan kumppanin omalaatuiset, kenties hieman ärsyttävätkin piirteet ja käsittelemään sekä hyväksymään ne. Jos tuntee vain himoa, ei niitä huomaa välttämättä lainkaan.

Haastatte toinen toisianne

Riitely ja kinastelu on osa mitä tahansa parisuhdetta, mutta jos tunteet ovat vain himoa, on sen vältteleminen todennäköisempää. Sultanoffin mukaan himoon pohjautuvassa suhteessa kaiken koettaa pitää mahdollisimman vakaana, jotta ei mennettäisi kumppaniaan. Rakastuneena kuitenkin pystyy haastamaan kumppaniaan, koska haluaa ratkaisun käsillä olevaan ongelmaan tai asiaan. Sultanoffin mukaan käsittelemällä ja ratkaisemalla ongelmia, parin välinen side vahvistuu. Näin ollen halu ratkaista ongelmia on myös yksi merkki siitä, että olet suhteessa pitkällä tähtäimellä.

Lähde: Women’s Health


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.