Jet lagille voi koettaa laittaa kampoihin eri tavoin ennen matkaa ja sen aikana.

Jet lag, aikaerorasitus, vaivaa monia matkailijoita lennettäessä usean aikavyöhykkeen yli itä-länsisuunnassa. Varautumalla etukäteen voi jet lagille kuitenkin koettaa laittaa kampoihin.

Alla on 10 vinkkiä välttää aikaerorasitusta.

1. Tee uniaikataulu

Esimerkiksi Jetlag Roosterilla voit tehdä nukkumisaikataulun itsellesi. Voit syöttää ohjelmaan mistä minne matkustat, lennon aikataulut ja miten yleensä nukut ja ohjelma luo sinulle sopivan aikataulun, jolla voit koettaa sopeutua toiseen aikavyöhykkeeseen parhaiten.

2. Ala sopeutua omassa kodissasi

Jos mahdollista, voit viikkoa ennen matkaa alkaa muuttaa iltarutiinejasi. Hyvä sääntö on muuttaa unirytmiä vaiheitain, aloittaen kolme päivää ennen lähtöä. Muuttamalla rytmiä tunnin päivässä, on siirtyminen eri aikaan helpompaa matkakohteessa.

3. Harkitse apukeinoja

Melatoniini on suosittu apukeino aikaerorasitukseen. Vaikeissa tapauksissa voit myös varautua etukäteen ja keskustella lääkärisi kanssa unilääkkeiden käytöstä.

Lennolla:

4. Vältä alkoholia

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee matkailijoita välttämään alkoholin nauttimista lennon aikana, jotta matkakohteeseen saapuisi levänneenä ja rentoutuneena. Alkoholi voi auttaa joitakin nukkumaan, mutta se myös vaikuttaa unen laatuun.

5. Nesteytä

Harvard Medical Schoolin väki on kertonut, että nestehukka pahentaa aikaerorasituksen oireita. Koska pieni nestehukka on yleistä lentäen matkustaville, on paras ratkaisu juoda tavallista enemmän vettä. Aloita runsaampi veden juominen ennen kuin edes olet koneessa. Kannattaa myös muistaa nesteiden nauttimisen jatkamista ensimmäiset 48 tuntia saapumisen jälkeen.

Matkan aikana:

6. Suunnittele ensimmäinen päivä uudella aikavyöhykkeellä…

Vaikka olisikin houkuttelevaa suunnata suoraan sänkyyn, on parempi tapa sopeutua vain alkamalla elää matkakohteen ajan mukaisesti. Tee aikataulu, että sinulla on paljon kävelemistä ja suunniteltuja aktiviteetteja. Pidä suunnitelmasi kuitenkin yksinkertaisena äläkä rasita itseäsi liikaa. Jos tarkoituksena on vierailla matkakohteen museoissa, voi ensimmäinen päivä olla siihen hyvä vaihtoehto, koska näin sinulla on tekemistä ja pysyt hereillä sopivaan aikaan, jolloin ottaa päiväunet tai mennä yöunille. Jos saavut päiväsaikaan, on tärkeää saada mahdollisimman paljon auringonvaloa ensimmäisen päivän aikana.

7. … tai suuntaa unille perille päästyäsi, jos saavut illalla kohteeseen

Tarkista, mihin aikaan lentosi on perillä ja jos se on illalla, suhtaudu lentomatkaan eri tavoin kuin jos olist saapumassa kohteeseen päivällä. Koeta väsyttää itsesi lennon aikana esimerkiksi lukemalla kirjaa tai katsomalla ohjelmia nauttien samalla terveellisiä välipaloja ja vettä – pääasia kuitenkin on, että pysyt hereillä laskeutumiseen saakka, josta on iloa, kun saat pääsi tyynyyn.

8. Pidä verhot auki

Anna auringon herättää sinut, sillä se on helpompi ja hellempi tapa herätä ensimmäisenä aamuna matkakohteessa. Kun olet päässyt majapaikkaasi, vedä verhot auki ennen kuin menet nukkumaan. Jos pidät verhot auki, heräät luonnollisesti valon avulla tai on herätyskellon herätykseen hieman helpompi herätä.

9. Sovita liikuntaa ensimmäiselle päivälle

Endorfiinit ovat hyvä tapa laittaa kampoihin väsymykselle ja juoksu naapurustossa on hyvä tapa tutustua nähtävyyksiin ja kohteeseen. WHO suosittelee kuntoilua päivän aikana kaikille matkailijoille, koska se edistää hyviä yöunia ja auttaa pääsemään rytmiin. Rasittavaa liikuntaa kannattaisi kuitenkin välttää paria tuntia ennen sänkyyn menoa helpottaakseen siirtymistä eri aikaan.

10. Syö kuin paikalliset

Paikalliseen kulttuuriin on hyvä sopeutua ja totutella syömällä samoin kuin paikalliset. Avainasemassa on kuitenkin se, että syöt samoihin aikoihin kuin he. Maan tapojen mukaan syömällä heti, kun se on mahdollista, on paras tapa pitää energiatasot yllä ja koettaa sopeutua paikalliseen aikaan. Matkan aikana on suositeltavaa syödä pienempiä, kevyitä aterioita, jotta pysyy aktiivisena ja valppaana. Kofeiinin käyttöä kannattaa hieman rajoittaa, jotta se ei pääse vaikuttamaan, kun pitäisi ollakin jo valmiina nukkumaan. Jos luotat kahviin, pienemmän kupilliset päivän mittaan voi olla hyvä ratkaisu.

Lähde: Huffington Post