Koko aikuisikänsä ylipainoisena ollut Pia Piltz laittoi elämänsä uusiksi ja Cambridge-valmentajan avulla laihtui kymmeniä kiloja. Onnistumisen jälkeen alle kolmekymppinen Piltz on alkanut auttaa muita painonsa kanssa kamppailevia toimien itsekin nykyisin Cambridge-valmentajana.

Suomestakin löytyy tuhansia ja tuhansia ihmisiä, jotka kamppailevat painonsa kanssa ja koettavat löytää tapoja karistaa kiloja. Näin oli myös Pia Piltzin kohdalla ennen kuin hän Cambridge Ohjelman avulla muutti elämänsä täysin ja laihtui yli 40 kiloa. Sokerikoukussa ollut kahden lapsen äiti söi makeaa niin iloon kuin suruun, mutta Cambridgen avulla hän pääsi kierteestä eroon.

Onnistunut laihduttaminen johti myös toisenlaiseen muutokseen: Pia sanoo haudanneensa omat urahaaveet ja kipinä muiden auttamiseen syttyi. Huhtikuussa tradenomiksi valmistunut nainen onkin nykyisin auttamassa muita onnistumaan laihduttamisessa ja toimii Cambridge-valmentajana Helsingissä.

Nainen.comin haastattelussa Pia kertoo muun muassa sen, miten laihduttaminen on muuttanut hänen elämäänsä, mistä Cambridge Ohjelmassa on oikein kyse sekä minkälainen kokemus on ollut käydä rintojen kohotuksessa sekä vatsanahan kiristysleikkauksessa kilojen karistamisen jälkeen.


 

Olet tehnyt täyden elämänmuutoksen ja laihduttanut yli 40 kiloa. Mikä motivoi sinua tekemään muutoksen?

Yksi syy oli pienet tyttäreni. Haluan olla tyttärilleni esimerkki, enkä halua heidän joutuvan kantamaan ylipainon mukana tuomaa taakkaa, mitä itse kannoin todella pitkään – koko aikuisikäni. Lapset ovat pieniä kopiokoneita, jotka kopioivat kaiken meiltä aikuisilta syömisestä käyttäytymiseen. Moni vanhempi luulee syövänsä herkut lapsiltaan salaa, mutta lapset kyllä huomaavat kaiken ja oppivat, että herkkuja pitää syödä salaa. Terveelliset elämäntavat opitaan pienestä pitäen.

Toinen syy muutokseen oli minä itse ja mikäs sen parempi syy. Olin aina toivonut olevani normaalipainoinen, mutta en ollut ennen Cambridgen aloittamista päässyt herkuttelukierteestäni eroon. Kyllähän minä tiesin, että herkkuja tulisi syödä kohtuudella ja ei joka päivä, mutta easier said than done.

Olin sokerikoukussa ja söin sitä suruun, iloon ja ihan jokaiseen tunteeseen mitä ihminen voi vain kokea. Halusin päästä tästä eroon, halusin olla ensimmäistä kertaa elämässäni normaalipainoinen ja halusin mennä vaatekauppaan ostamaan vaatteita, joista tykkäisin enkä joutua ostamaan niitä, jotka mahtuvat päälle sieltä plus-vaatteiden osastolta.

Millä tavoin elämäsi muuttui?

Elämä muuttui paljon, mutta ainoastaan parempaan suuntaan. Huomasin jokaisen viikon edetessä, että paino oli tippunut ja mikä parasta, minä todella pystyn tähän. Alkuun söin pelkästään Cambridge-tuotteita, joten välttelin ruokakauppoja. Mies sai ruokavastuun.

Ohjelman tasolta 2 lähtien tuli ruokavalioon proteiini, vihannekset, juurekset ja marjat. Ne maistuivat aivan mielettömän hyvälle ja siitä matkani kohti terveellistä ruokavaliota alkoi. Jokainen viikko toi tullessaan lisää motivaatiota onnistua. Oli todella palkitsevaa huomata miten peilikuvani pieneni koko ajan, vaikka tuo huomaaminenkin tuli jälkijunassa tiputettuihin kiloihin nähden. Olen kuullut, että näin käy useimmiten. Kenenkään aivot eivät kuulemani mukaan saavu maaliin ennen pudotettuja kiloja.

Mitä vaaditaan, jotta laihduttamisessa onnistuu?

Apua, halua, tahtoa ja päättäväisyyttä. Jokainen meistä varmasti tietää, miten painoa saadaan pois, mutta sinne maaliin pääseminen ja siellä pysyminen vaatii uusien tapojen opettelua. Moni aloittaa ties minkälaisia dietteejä jokainen vuosi, mutta sitten kun se ensimmäinen repsahdus tulee, niin todetaan ”että tämä oli tässä”. Tai sitten pudotetut kilot tulevat pikkuhiljaa takaisin.

Laihduttaminen vaatii elämänmuutoksen ja täytyy ymmärtää, että kun tavoitteeseen on päästy, ei vanhoihin tapoihin voi enää palata tai muuten paino tulee takaisin. Tähän tietoon perustuu koko Cambridge Ohjelma. Sen ydin on luoda mahdollisuudet harjoitella kaikkia elämäntapoihin liittyvää ajan kanssa. Askel askeleelta opetellaan, miten syödä terveellisesti ravintosuositusten mukaan.

Olet laihduttanut Cambridge Ohjelman avulla. Mistä ohjelmassa on kyse ja miten se toimii?

Ennen kuin aloitin Cambridge Ohjelman, sain itse pudotettua painoa noin 8 kiloa. Tuolloin ymmärsin, että en pysty pudottamaan painoa itse. Ohjelmalla minulla lähti vielä 34 kiloa.

Cambridge Ohjelma on 6-tasoinen ohjelma. Ykköstasolla syödään ainoastaan Cambridge-aterioita ja 6. taso on painonhallinta-taso. Jokaisella tasolla opetellaan jotain uutta ja rakennetaan asiakkaalle sopivaa ruokavaliota, opetellaan ateriarytmiä ja annoskokoja pala palalta. Valmentaja laskee jokaiselle asiakkaalle, kuinka monta viikkoa hän on milläkin tasolla ja jakaa pudotettavat kilot tasaisesti jokaiselle tasolle. Näin jokaisen tason oppi jää mieleen.

Laihduttamisen jälkeen olet alkanut itsekin Cambridge-valmentajaksi. Mitä teet käytännössä?

Minulla on oma toimipiste Viikissä, jossa valmennan asiakkaita. He käyvät luonani säännöllisesti, jossa punnitsen heidät ja käymme laihdutusmatkaa läpi. Opetan, neuvon ja ennen kaikkea tsemppaan heitä pääsemään tavoitteisiin ja annan työkaluja matkan varrella.

Mikä on parasta Cambridge-valmentajan työssä?

Parasta on asiakkaani ja heidän onnistuminen. Ei ole mitään palkitsevampaa kuin nähdä miten upeisiin suorituksiin ihmiset yltää. Kunnioitan suuresti sitä, että saan kulkea laihdutusmatkan muuttujan kanssa.

Alkuun ihmisillä saattaa olla huono ryhti ja he ovat vähän epävarmoja itsestään. Kahdenkymmenen miinuskilon jälkeen heistä on kuoriutunut itsevarmoja ja hymyileviä ihmisiä, koska oma sisäinen hyvä olo hehkuu myös ulospäin. On todella upeaa nähdä, kuinka asiakkaani oivaltavat asioita itsestään ja ruuasta. Rakastan työtäni todella paljon.

Sinulla on kaksi pientä lasta, minkälaista arjen pyörittäminen on yhdistettynä laihduttamiseen?

Nuorimmaiseni oli kuusi kuukautta, kun aloitin Cambridge Ohjelman. Laihdutin aluksi osittain myös siksi, että minulla oli raskausdiabetes. Alkuun oli vaikea päästä sokerikoukusta eroon ja kaikki ruoka ympärillä houkutteli. Mutta kun olin päätökseni tehnyt ja kertonut siitä muille, en antanut itselleni mahdollisuutta epäonnistua. Jokainen pudotettu kilo toi myös lisämotivaatiota onnistua, oli lapsia tai ei.

Monet kokevat laihduttamisen vaikeaksi. Mikä mielestäsi tekee siitä niin haastavaa?

Laihduttaminen vaati päätöksen aloittaa ja sen päätöksen tekeminen on monille vaikeaa. Uskotaan, että kun ryhtyy laihduttamaan, pitää luopua kaikesta, mutta näin asia ei ole. Alkuun tietysti onkin luovuttava, jotta paino tippuu.

Kun kilot on pudotettu ja tavoitepainoon päästy, kaikkea voi syödä, kunhan muistaa kohtuuden. Usein pelätään myös sitä, että laihdutus tekee ihmisestä tylsän ja epäsosiaalisen. Laihduttaja usein huomaa, että tämä pelko oli täysin turha. Joillekin pelko roikkuvasta vatsanahasta tai oman minän muuttumisesta on syy olla yrittämättä. Pinnalla todella monella on epäonnistumisen pelko.

Mitkä ovat pahimmat virheet, joita laihduttaja voi mielestäsi tehdä?

Se, että hän lopettaa laihduttamisen ensimmäisen repsahduksen tultua. Ei yksi repsahdus kaada projektia. Sitten pitää vain päättää, että jatkaa taas eteenpäin. Tavoite on elämänmuutos eikä dieetti, jonka jälkeen palataan entiseen.

On tärkeää päästä vanhoista tavoista eroon, esimerkiksi itsensä palkitseminen ruualla, mitä moni meistä tekee – myös minä ennen – on tärkeää löytää uusia tapoja palkita itsensä. Useasti ihmiset ajattelevat, että tämän viikon minä noudatan jotain dieettiä. Päätöksessä pysyminen on paljon helpompaa, jos ottaa tavoitteeksi tämän päivän ja seuraavana päivänä taas päättää noudattaa valitsemaansa ohjelmaa, esimerkiksi Cambridgea. Näin onnistumisen tunne tulee useammin kuin repsahduksien.

Olet käynyt lokakuussa abdominoplastiassa eli vatsanahan kiristyksessä sekä rintojen kohotuksessa. Minkälainen kokemus se on ollut sinulle?

Leikkauksien myötä elämänlaatu on parantunut ja olen ensimmäistä kertaa elämässäni tyytyväinen omaan ulkonäkööni. Vaikka roikkuvaa vatsanahkaani ei vaatteiden alta näkynyt, tunsin itse koko ajan, että kannoin suurta taakka mukanani.

Olen myös oppinut iloitsemaan jokaisesta pudotetusta kilosta. Ennen en osannut iloita niistä, kun peilistä näin vain roikkuvan vatsani. Olen myös vielä alle 30-vuotias, joten kerkeän nauttimaan leikkauksen tuloksista vielä vuosia.

Kirjoitat blogia vatsanahan kiristyksen ja rintojen kohotuksen kokemuksistasi, koska vertaistukea on vähän. Minkälaista palautetta olet saanut?

Olen saanut todella hyvää palautetta ja moni rohkaistunut itsekin miettimään leikkaukseen menoa. Olenkin kannustanut jokaista, joka vähänkin haluaisi mennä, menemään. Itse olen todella tyytyväinen, että uskalsin mennä nyt, enkä vatvoa asiaa vuosia, jonka jälkeen olisin päätynyt samaan ratkaisuun.

Mitä haluaisit sanoa kaikille heille, jotka kamppailevat oman painonsa kanssa?

Uskon, että jokainen pystyy laihduttamaan ja olen itse esimerkki siitä. Olin ennen sohvaperuna, joka söi jokaiseen tunteeseensa herkkuja ja liian isoja annoksia ja usein iltapainoitteisesti.

Kun oma kipinä ja halu pudottaa painoa syttyy, löytyy apua nykyään paljon. Itse koin Cambridge Ohjelman itselleni sopivaksi, koska koko matkan kanssani kulki oma valmentajani ja paino tippui nopeasti, mikä motivoi jatkamaan. Jokainen meistä tarvitsee tsempparia, joten uskaltakaa hakea ja pyytää apua.

 

 

Jos kiinnostuit Cambridge Ohjelmasta ja Piasta valmentajana, löydät hänen yhteystietonsa täältä ja hänellä on myös omat Facebook-sivut. Pian blogiin pääset tästä linkistä.


 

[vieraskyna]

Tiedätkö tai tunnetko sinä jonkun ihailtavan naisen? llmianna seuraava Supernainen ja lähetä meille viestiä sähköpostitse!

[/vieraskyna]