Sheivaaminen tauolle: Naiset antavat ihokarvojensa kasvaa tammikuun ajan

Kampanjalla rohkaistaan naisia antamaan heidän ihokarvojensa kasvaa.

Jokaisella naisella on oikeus päättää omasta kehostaan. Tästä huolimatta jos nainen antaa ihokarvojensa kasvaa vapaasti, pidetään sitä negatiivisena asiana ja naisia arvostellaan sekä tuomitaan, jos heidän säärensä ja kainalonsa ovat karvaiset.

Ihokarvojen poistoon liittyvissä mainoksissakin ihokarvojen poistoa esittelevät naiset ovat usein valmiiksi jo karvattomia. Ei siis ole ihme, että naiset voivat kokea olonsa epänaiselliseksi, jos he eivät ole sheivanneet ihokarvojaan.

Tätä asennoitumista vastaan on syntynyt Januhairy-kampanja, jolla rohkaistaan naisia laittamaan sheivaaminen tauolle ja antamaan ihokarvojensa kasvaa tammikuun ajan. Januhairy-nimi on yhdistelmä tammikuun englanninkielisestä nimestä january sekä hairy-sanasta, joka tarkoittaa karvaista.

The Independentin mukaan kampanjan päätavoite on kerätä varoja Body Gossip -kehopositiivisuusprojektille.

”Naisten ihokarvojen hyväksyminen on valitettavasti edelleen tukala tilanne”, kampanjan Facebook-sivulla kerrotaan.

”Meidät näytetään mediassa itsevarmoina, kun jalkamme ovat sileät, kulmakarvat nypitty ja kainalot vahattu. Yhteiskunta vaikuttaa käyttäytyvän kuin olisi luonnollista, että ihokarvamme olisivat epäviehättäviä ja mauttomia”, sivun tietoja-osiossa sanotaan.

Kampanjan on luonut Exeterin yliopistossa opiskeleva Laura Jackson. The Independentin mukaan 21-vuotias nainen alkoi antaa ihokarvojensa kasvaa toukokuussa 2019 osana opintoihinsa liittyvää performanssia.

Kun hän oli totutellut karvojen kasvuun muutaman viikon ajan, hän alkoi tuntea olonsa vapautuneemmaksi ja itsevarmemmaksi.

”Se todella avasi silmäni tabulle, joka naisten ihokarvat ovat”, Jackson kertoi The Independentille.

Jacksonin läheisiin lukeutui ihmisiä, jotka eivät ymmärtäneet, miksi hän lopetti sheivaamisen ja monet kertoivat, etteivät ole samaa mieltä hänen kanssaan.

”Ymmärsin, että on vielä paljon tehtävää, jotta täysin voisimme hyväksyä toisemme. Sitten Januhairy tuli mieleen ja ajattelin, että kokeilen sitä”, Jackson selitti.

Jacksonin ystävät ja perhe ovat tukeneet kampanjaa, vaikka hänen äitinsä aluksi kyseenalaisti tyttärensä motiivit ja kysyi, oliko hän vain laiska tai koettaako hän vain näyttää pystyvänsä siihen. Kun äiti sisäisti kampanjan konseptin paremmin, hänkin päätti osallistua.

”Tämä ei ole vihainen kampanja ihmisille, jotka eivät näe miten normaali asia ihokarvat ovat, vaan enemmänkin voimaannuttava projekti kaikille ymmärtääkseen enemmän omista näkemyksistään itsestään sekä muista”, Jackson sanoi.

Jackson on perustanut JustGiving-sivun kampanjaa varten ja tavoitteena on kerätä tuhat puntaa Body Gossipin opetusohjelmaa varten. Body Gossip käyttää taidetta ja opetusta apuna voimaannuttaakseen ihmisiä ja saamaan heidät tuntemaan olonsa hyväksi omassa kehossaan.

The Independentin mukaan lukuisat ihmiset ovat ilmaisseet innostuksensa osallistua Januhairyyn.

”Juuri sheivasin ja valmis osoittamaan, että ihokarvani ovat oma valintani”, eräs osallistuja kirjoitti Twitterissä.

Mutta kuten sosiaalisessa mediassa valitettavan usein tapahtuu, on tämä hyvää tarkoittava kampanja kohdannut arvostelua. Yksi mies tviittasi, että häntä ällöttää kampanjan idea, mutta, sukupuoleen katsomatta, puolustelijoita on löytynyt.

”Januhairy ei ole minua varten… Mutta epävarmuuksiaan aihetunnisteen alla heijastavien miesten määrä puhuu paljon. Ette hoksaa tämän pointtia! Naiset voivat tehdä juuri mitä itse haluavat omille vartaloilleen. Ketä kiinnostaa, onko se sinusta viehättävää vai ei? Emme ole täällä tekemässä sinun oloasi hyväksi”, Twitterissä puolusteltiin kampanjaa.

”Kaikki miehet valittamassa januhairysta ja kertomassa, kuinka jättäisivät ”rouvansa”, jos he antaisivat ihokarvojensa kasvaa… painukaa v*ttuun. Jos he haluavat antaa ihokarvojen kansaa, hyväntekeväisyyden takia tai ei.. se on täysin heidän valintansa.. kyse on heidän vartaloistaan”, yksi mies kommentoi kampanjaa.

Jos haluat lähteä mukaan Januhairyyn, voi siihen ilmoittautua täällä ja Body Gossipia voi myös tukea lahjoittamalla rahaa täällä. Tarkemmin kampanjaan voi tutustua esimerkiksi sen Facebook-sivulla sekä seurata kampanjaa Instagramissa, missä Jackson on kertonut yhdessä julkaisussa omia mietteitään asiasta – voit lukea julkaisun alta ja lisää Twitter-keskustelua täällä.

View this post on Instagram

Hi I’m Laura, the gal behind Januhairy! I thought I would write a little about my experiences and how Januhairy came about… I grew out my body hair for a performance as part of my drama degree in May 2018. There had been some parts that were challenging for me, and others that really opened my eyes to the taboo of body hair on a woman. After a few weeks of getting used to it, I started to like my natural hair. I also started to like the lack of uncomfortable episodes of shaving. Though I felt liberated and more confident in myself, some people around me didn’t understand why I didn’t shave/didn’t agree with it. I realised that there is still so much more for us to do to be able to accept one another fully and truly. Then I thought of Januhairy and thought I would try it out. It’s a start at least . . . I have had a lot of support from my friends and family! Even though I had to explain why I was doing it to a lot of them which was surprising, and again, the reason why this is important to do! When I first started growing my body hair my mum asked me “Is it you just being lazy or are you trying to prove a point?” . . . why should we be called lazy if we don’t want to shave? And why do we have to be proving a point? After talking to her about it and helping her understand, she saw how weird it was that she asked those questions. If we do something/see the same things, over and over again it becomes normal. She is now going to join in with Januhairy and grow out her own body hair which is a big challenge for her as well as many women who are getting involved. Of course a good challenge! This isn’t an angry campaign for people who don’t see how normal body hair is, but more an empowering project for everyone to understand more about their views on themselves and others. This picture was taken a few months ago. Now I am joining in with Januhairy, starting the growing process again along with the other wonderful women who have signed up! Progress pictures/descriptions from our gals will be posted throughout the month. Lets get hairy 🌵 #januhairy #bodygossip #bodyhairmovement #happyandhairy #loveyourbody #thenaturalrevolution #natural #hairywomen #womanpowe

A post shared by Januhairy (@januhairy) on

Lähde: The Independent


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.